5. října 2018 • 19:22

Zvláštní případ Falta! Hrát (zatím) může, komise verdikt odložila. Proč?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nečekaně zamotaný vývoj má případ olomouckého záložníka Šimona Falty, který byl vyloučen v minulém ligovém kole v Liberci. Proti Spartě v sobotu totiž nastoupí i přesto, že od Disciplinární komise LFA dostal jednozápasový trest. Jak je to možné? Sigma se poté, co komise rozhodčích oznámila, že sudí Zbyněk Proske vylučovat neměl, odvolala. A odvolací komise FAČR své rozhodnutí odložila až na příští týden. To se nelíbí LFA. „Disciplinární komise jednala v souladu s normami, které mají oporu v řádech UEFA,“ uvedla v prohlášení.



Šimon Falta byl sice před týdnem v Liberci vyloučen po téměř pětiminutové konzultaci s videorozhodčím, navíc byla levonohému křídelníkovi ve čtvrtek odklepnuta disciplinárkou jednozápasová stopka. Přesto Olomouc vzhledem k soudu komise rozhodčích vyhlížela jiskřičku naděje. Proti trestu podala odvolání a doufala.

Sigma se opírala o úterní zasedání komise rozhodčích, která usoudila, že Falta měl dostat žlutou, nikoli červenou kartu. „Kdyby komise vyloučení potvrdila jako správné, nechali bychom to být,“ tvrdí sekretář Sigmy Adam Košař. „Každý dělá chyby, ale dá se to přece nějak řešit. V tuhle chvíli nejde tak ani o Olomouc jako spíš o celý fotbal,“ dodal.

Jenomže to není zdaleka tak jednoznačné. Disciplinární komise z principu nepřezkoumává výroky sudích při samotném utkání. Vznikl by totiž precedens, kdy by komise rozhodčích prakticky sama rozhodovala, kdo bude potrestán či případně omilostněn. „Už by se nejednalo o sport, ale o právní kauzu, protože bychom každý zápas prodlužovali až do našeho zasedání,“ popsal Richard Baček, předseda DK.

Navíc LFA, pod kterou disciplinárka spadá, se při rozhodování řídí doporučeními od UEFA. Jaká jsou? Nepřezkoumávat rozhodnutí sudích učiněná v průběhu hry s výjimkou, kdy dojde k záměně identity hráče nebo rozhodčí disciplinární přečin nevidí. LFA navíc tyto body rozšířila ještě o možnost zahájit disciplinární řízení v případě, kdy měl přečin závažné následky, zejména došlo k vážnému zranění protihráče.

Jenomže případ Šimona Falty se nekryje ani s jedním z těchto bodů. Proč tedy Odvolací komise nepotvrdila rozhodnutí té disciplinární a případ odložila až na příští týden? „Jde o závažné rozhodnutí a o jistý precedens. Potřebujeme na něj mít čas a probrat vše se všemi souvislostmi,“ snažil se to poněkud alibisticky vysvětlit předseda odvolací komise Jan Lego. Moc světla tím ale do případu nevnesl.

SESTŘIH: Liberec - Olomouc 3:0. Sigma je dál u dna, Falta byl vyloučen
Video se připravuje ...

Kroku Odvolací komise navíc evidentně nerozumí jak LFA, tak předseda její disciplinárky Richard Baček. „Ligová fotbalová asociace bere na vědomí činnost Odvolací komise FAČR, nicméně si i nadále stojí za tím, že rozhodnutí Disciplinární komise bylo učiněno dle platných norem, které mají oporu v mezinárodních řádech,“ praví se v prohlášení LFA.

Richard Baček k tomu navíc dodává: „Jsem přesvědčen, že rozhodnutí DK LFA bylo v souladu se zavedenou mezinárodní fotbalovou praxí, s naším vlastním statutem, který byl projednán s FAČR. Navrhuji proto, aby Odvolací komise FAČR odvolání zamítla a rozhodnutí DK LFA potvrdila.“

Jestli se to stane, však bude jasné až příští týden, kdy se hodlá Odvolací komise znovu sejít a učinit nějaké rozhodnutí. Mezi tím Šimon Falta nastoupí proti Spartě. Případnou stopku by si pak odpykal až po reprezentační pauze v dalším domácím střetnutí proti Zlínu.

Olomouc tak slaví dílčí úspěch, Falta hrát (zatím) bude. Nad celým případem však dál visí až příliš otazníků.

Co se praví ve Statutu Disciplinární komise LFA
Disciplinární komise LFA nepřezkoumává rozhodnutí rozhodčích učiněná při utkáních celostátních ligových soutěží nebo v bezprostřední souvislosti s nimi. Disciplinární komise LFA je nicméně oprávněna zahájit disciplinární řízení, pokud:
a) se jedná o administrativní pochybení rozhodčího,
b) rozhodčí disciplinární přečin neviděl,
c) disciplinární přečin má závažné následky, zejména zranění hráče či jiné osoby.

Olomoucký Šimon Falta byl vyloučen po upozornění videorozhodčím za toto šlápnutí na soupeře
Olomoucký Šimon Falta byl vyloučen po upozornění videorozhodčím za toto šlápnutí na soupeře

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud