6. listopadu 2018 • 04:40

Příchod se slávou, pak úpadek či konec. Jak dopadly hvězdné posily?

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
0
  • Co mají Halil Altintop, Andreas Ivanschitz a Rio Mavuba společného? Krátce po nepříliš povedeném angažmá v Česku všichni ukončili kariéruCo mají Halil Altintop, Andreas Ivanschitz a Rio Mavuba společného? Krátce po nepříliš povedeném angažmá v Česku všichni ukončili kariéruFOTO: koláž iSport.cz

    Jejich příchod vyvolal rozruch a výrazná očekávání. Do české ligy v nedávné době mířilo jedno velké zahraniční jméno za druhým. Jenže… Mnohdy se to ukázalo spíš jako krok vedle, který předznamenal postupný úpadek kariéry hvězdných posil. Posledním příkladem je Rakušan Andreas Ivanschitz, který strávil rok a půl v Plzni. Příliš se ale neprosadil, po letním konci na západě Čech už nenašel další působiště a teď se s profesionálním fotbalem v 35 letech definitivně rozloučil. Kteří další fotbalisté prožili po angažmá na tuzemských stadionech sešup bohaté kariéry?  

  • Andreas Ivanschitz (Viktoria Plzeň)

    aktuální působiště: konec kariéry

    Hrál v Německu, ve Španělsku i v USA, působil také jako kapitán rakouské reprezentace. Když ho v lednu 2017 získala Plzeň, zdálo se to jako terno. Ivanschitz ale i vinou zranění stihl za rok a půl jen třináct ligových zápasů. Oslavil mistrovský titul, očekávaným lídrem zálohy se však nikdy nestal. I proto mu Viktoria v létě novou smlouvu už nenabídla. Od té doby neúspěšně hledal nové působiště a na začátku listopadu oznámil konec kariéry.

    Andreas Ivanschitz v dresu PlzněFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Rio Mavuba (Sparta)

    aktuální působiště: konec kariéry

    Nevysokého Francouze, který svou zemi i reprezentoval, přivedl na Letnou v létě 2017 italský trenér Andrea Stramaccioni. Na hráče se zkušenostmi z Bordeaux či Lille hodně sázel, během podzimu odehrál třináct zápasů. Ale když neúspěšný kouč skončil, Mavuba se už na hřiště vůbec nedostal. Letos v srpnu se s klubem dohodl na rozvázání smlouvy, týden nato jako čtyřiatřicetiletý definitivně ukončil kariéru. Aktuálně pracuje jako expert francouzské televize RMC Sport.

    Rio Mavuba zdraví fanoušky po duelu s Mladou BoleslavíFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Marc Janko (Sparta)

    aktuální působiště: Lugano

    Všude, kde byl, sázel gól za gólem. Vytáhlý Rakušan střílel branky v Salcburku, Twente, Basileji či Sydney – na Letné ale své pověsti vůbec nedostál. Od začátku předváděl nepřesvědčivé výkony, zasáhl jen do osmi soutěžních zápasů a z přesné trefy se radoval dvakrát. Proto od Sparty hned po půl roce slyšel sbohem. Přestoupil do švýcarského Lugana, ani tam ale k oporám nepatří. V nové sezoně hrál pouze jednou v základní sestavě, jinak spíš paběrkuje. A gól ještě nedal.

    Útočník Marc Janko zatím o svých střeleckých schopnostech nepřesvědčilFoto Dominik Bakeš / Sport

  • Halil Altintop (Slavia)

    aktuální působiště: konec kariéry

    Slavia v létě 2017 přivedla tři velká jména, mluvilo se o „hvězdných válkách“ se Spartou. Turecký záložník a bývalý reprezentant ale patřil k vůbec největším zklamáním. Neprosadil se, odehrál jen deset soutěžních zápasů, přičemž mnohdy naskočil ze střídačky až na závěrečné minuty. Proto jej Pražané už po půl roce vyřadili z kádru, Altintop zamířil do německého Kaiserslauternu. Jenže ani tam dlouho nevydržel a po sestupu do třetí ligy ukončil ve 35 letech kariéru.

    Halil Altintop při svém prvním startu za SlaviiFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Ruslan Rotaň (Slavia)

    aktuální působiště: bez angažmá

    Zkušený Ukrajinec byl druhou z trojice významných posil červenobílých. Přicházel jako kapitán reprezentace, na zkoušce obstál. Za podzim ale stihl jen sedm ligových zápasů, i jeho přibrzdily zdravotní problémy. A stejně jako Altintop v klubu skončil už před zimní přípravou. Jaro strávil v dresu Dynama Kyjev, od léta je bez angažmá. Předčasný konec v Edenu prožil také Portugalec Danny, nejzvučnější jméno ze zmíněného tria. Teď hraje za Maritimo.

    Ukrajinský záložník Ruslan Rotaň se v Bělorusku cítí jako domaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Jonathan Biabiany (Sparta)

    aktuální působiště: Parma

    Posledním jménem ve výčtu tref vedle je Francouz Jonathan Biabiany. Sice mimořádně rychlý, jenže během působení ve Spartě také mimořádně neproduktivní. Za patnáct zápasů v české lize vůbec neskóroval, často se utápěl v nepodařených kličkách. A to přišel na hostování z Interu Milán, trenér Stramaccioni jej označoval za vysněnou posilu. Když jej Pražané v zimě vyřadili z kádru, stěžoval si na klub u hráčské asociace FIFPro. Aktuálně patří Parmě, v nové sezoně ale odehrál jen 35 minut.

    Jonathan Biabiany po neproměněné šanciFoto Jaroslav Legner (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud