Pavel Janega
15. prosince 2018 • 05:00

Výhra v Příbrami a léčba? Sparta vyhlíží pauzu, Ščasný nejspíš zůstane

Autor: Pavel Janega, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Máme velké problémy, ví kouč Sparty Zdeněk Ščasný. Fanoušci žádali jeho odchod už při posledním zápase s Teplicemi (0:1) a zřejmě nepřestanou ani v Příbrami (dnes 17.00). Jedině vítězství u Litavky může aspoň trochu utlumit emoce. „Musíme pro něj udělat všechno, semknout se,“ říká Ščasný. Protože cokoli jiného by atmosféru okolo letenského klubu ještě zhoršilo.



Pokřik „Ščasný ven“ sparťanům duní v uších ještě teď. Žádost fanoušků byla jednoznačná, nicméně klubové vedení jí podlehnout nehodlá. V kuloárech se proslýchá, že Sparta potvrdí Zdeňka Ščasného do trenérské funkce i pro jarní část sezony.

Její postoj vychází pravděpodobně z toho, že jednak by složitě hledala náhradu – najít by ji musela během dvou týdnů, včetně vánočních svátků – a jednak Ščasný nachází zastání u Tomáše Rosického, vlivného člena sportovního vedení. Ovšem tvrdit něco s jistotou s ohledem na aktuální rozpoložení klubu? To taky nejde.

„Dostali jsme se do velkých problémů vlastní vinou. Situace není dobrá. Ale v posledním podzimním zápase musíme v rámci možností udělat všechno pro to, abychom ho zvládli. A pak ty problémy vyřešit,“ uvedl Ščasný pro klubový web sparta.cz. Což lze číst i tak, že se na onom řešení problémů bude podílet.

Byť dnešní duel FORTUNA:LIGY v Příbrami rozhodně nezachrání zpackaný podzim, výhra by dopřála trošku klidu. Letenským může usnadnit spoustu věcí, třeba právě komunikaci směrem k rozhořčeným fanouškům, proč a jaké kroky se (ne)rozhodli učinit. Příznivci se bouří, další ztrátu na hřišti Příbrami s nejhorší obranou v lize by těžko vydýchávali. A tak se mluví o rizikovém zápase a velkém počtu security pracovníků rozesetých po stadionu…

RENTGEN: Sparta je ve výstavbě hry o světelné roky za Slavií
Video se připravuje ...

„Emoce jsme chtěli zklidnit už na Slovácku a doma s Teplicemi, nevyšlo to. Dnes se musíme semknout a fanouškům ukázat, že tady síla je. Pořád jsme Sparta,“ řekl Ščasný.

Práci mu ale ztěžuje i ten fakt, že se musí obejít bez klíčových hráčů, na nichž během podzimu stavěl hru, tedy především záložníků Guélora Kangy a Nicolae Stancia. K nim ještě započítejme Srdjana Plavšiče.

„Je to náš problém a my se s ním musíme vyrovnat,“ smířil se s absencemi Ščasný. „Každopádně ti, co nastoupí, musí ukázat, že jsou hráči Sparty. Je to týmový sport. Musíme podat dobrý týmový výkon,“ doplnil Costa Nhamoinesu.

Po karetním trestu se naopak vracejí Eldar Čivič a Martin Frýdek, který patrně utvoří středovou dvojici s Michalem Sáčkem. Na pravém kraji záložní řady nelze vyloučit ani nasazení Ondřeje Zahustela. Ten se do tréninkového procesu vrátil po několikaměsíčním těžkém zranění.

„Podzim nebyl dobrý a víme, že jedním zápasem nezlepšíme celou půlsezonu, že se tím omluvíme. Ale prostě musíme vyhrát, udělat tři body,“ uvědomuje si Frýdek.

Cíl je tedy jasný: zvládnout dnešek, a pak začít odstraňovat problémy.

Sparta poprvé bez videa

Kde hraje Sparta, tam na zápas dohlíží videorozhodčí. Platilo to v této sezoně zatím pokaždé, s koncem podzimu ovšem přichází změna. V Příbrami dnes bude VAR chybět. Důvod? Stadion U Litavky jako jediný v nejvyšší soutěži není na systém ještě nachystaný.

Aby mohl VAR vypomáhat rozhodčím na hřišti, musí podle podmínek UEFA na každém stadionu proběhnout několik testovacích zápasů v nižších soutěžích. V Česku k tomu slouží juniorská liga. „Bohužel jsme při nejlepší vůli nestihli v Příbrami systém vyzkoušet. Proto není možné, aby tam videorozhodčí v utkání nejvyšší soutěže působil,“ vysvětluje Roman Hrubeš, který má v Ligové fotbalové asociaci VAR v gesci.

Proto tedy video poprvé v utkání Sparty bude scházet. Zápas odpíská Jan Jílek. Letenský duel bude v sezoně řídit poprvé – logicky poprvé, protože nepatří do skupiny sudích, kteří můžou pískat pod dohledem VAR.

Rozklad Sparty přichází v koncovkách zápasů. Podívejte se na góly, které dostala před koncem
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud