Jonáš Bartoš
17. prosince 2018 • 04:40

Proměna českého mistra: Kdo v Plzni stoupá, ztrácí pozici a co posily

Vstoupit do diskuse
0
  • Jací hráči v Plzni chytili šanci za pačesy, a jak se zapracují posily?Jací hráči v Plzni chytili šanci za pačesy, a jak se zapracují posily?FOTO: koláž iSport.cz

    Těžký podzim v Plzni zvládli. V lize dýchají na záda Slavii, v 19 kolech uhráli 45 bodů a jsou s minimálním odstupem druzí. Pyšní můžou být i na představení v základní skupině Ligy mistrů, kde uhráli historicky nejvíc bodů (7) a ze třetího místa prošli do jarní Evropské ligy. Tým se mohl opřít o širokou paletu hráčů, místo zraněných opor se v závěru chytla i mladší jména, která čekala na šanci. Jak bude vypadat tým na jaře?

  • Nové posily čeká adaptace

    Angažmá v Plzni pro Erika Pačindu nezačalo zrovna šťastněFoto fcviktoria.cz

    Vedení Viktorie dopředu oznámilo příchod tří hráčů – konkurenci zvýší Joel Kayamba, Erik Pačinda a Jean-David Beauguel. Tedy trio ofenzivních hráčů – první dva jsou použitelní jako krajní i podhrotoví hráči, kanonýr ze Zlína představuje doplnění útoku, především kvůli delšímu výpadku ofenzivní jedničky Michaela Krmenčíka.

    Všechny ale čeká velký boj o místo. Plzeň na podzim šlapala, široký kádr je plný kvalitních a zkušených fotbalistů, které nebude snadné vyšoupnout na vedlejší kolej. „Všichni, co přijdou do Plzně, musí počítat s tím, že nebudou mít takové postavení, že okamžitě budou hrát a přeskočí hráče, co jsou tady. Když ukážou kvalitu, samozřejmě proč ne. Ale sami poznáváte, že některým trvá třeba půl roku, než si uvědomí, že jsou v jiném klubu, kde je jiný tlak,“ prohlásil trenér Pavel Vrba .

  • Odchody? Pozici nemají Zeman ani Hájek

    Martin Zeman protestuje poté, co dostal žlutou kartu za simulováníFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Nově příchozí hráči znamenají i to, že si někteří jedinci budou v Plzni vyklízet skříňky. „Budeme ještě řešit odchody, nechceme mít v kádru 25, 26 hráčů. Určitě chceme dát příležitost dvěma hráčům z juniorky. Teď začínají jednání s agenty, hráči a kluby, velmi pravděpodobně někdo odejde. Jména vám ale teď ještě neřeknu,“ nastínil Vrba.

    Zájem může být především o Patrika Hrošovského , po vydařeném podzimu nejhodnotnější zboží z plzeňského kádru. „Vyčítali jste nám, že jsme v létě neprodali Krmenčíka. Možná to někdo bere víc jako byznys, ale já to beru z trenérského pohledu. Nemáme důvod prodávat, jsme asi jediný sportovní klub, který bude v zisku. Není důvod si dělat problémy, abychom měli víc peněz na zdanění,“ poznamenal Vrba.

    Ohrožená pozice je u jiných hráčů. Pouze v MOL Cupu si zahrál Tomáš Hájek, aktuálně až čtvrtý stoper v plzeňské hierarchii. Během podzimu z nabité sestavy úplně vypadl Martin Zeman , který často zápasy pozoroval spíš z tribuny. Nově příchozí hráči navíc představují jeho přímou konkurenci.

  • Mladá krev využila šanci, z Procházky je střelec

    Roman Procházka se přetahuje o míč s Lukášem BudínskýmFoto Barbora Reichová (Sport)

    Milan Havel, Aleš Čermák i Tomáš Chorý měli na startu sezony těžkou pozic, do základní sestavy kolikrát dál, než směrem k sezení na tribuně. Jenže trojice plzeňských mladíků končila podzim v základní sestavě a svými výkony velmi stoupli u Pavla Vrby. „Někteří dostali šanci a hráli dobře, byli úspěšní i výsledkově a vytváří si pozici, která je mnohem silnější, než po nějakých přípravných utkáních. Je to pro ně šance, někteří ji využili víc, někteří míň. Uvidíme, jak kdo bude vypadat na soustředění,“ pravil plzeňský kouč. V základní sestavě se v závěru podzimu zabydlel i Roman Procházka, autor šesti gólů a druhý nejlepší střelec týmu. Dařilo se i Janu Kovaříkovi, který byl v posledních zápasech prakticky u každé plzeňské branky.

  • Čtyři hráči po operaci, tři by měli stihnout přípravu

    Plzeňský obránce Radim Řezník by v pondělí proti Rusku měl po čtyřech letech nastoupit za národní týmFoto Barbora Reichová (Sport)

    Plzeň po náročném programu počítá i ztráty. Během podzimu v řadách českého mistra odpadli tři hráči, kteří museli na operaci. Pod doktorský skalpel šli Michael Krmenčík (vazy v koleni), Daniel Kolář (achilovka) a Radim Řezník (achilovka). Menší zákrok u bolavého kotníku čeká v pondělí Jana Kopice.

    „U některých, doufám, to bude takové, že hráči začnou přípravu a do soustředění ve Španělsku budou v pořádku. Také podle toho bude vypadat politika klubu, jestli někdo odejde dřív, nebo později. U Řezníka věřím, že bude připravený do čtyř týdnů po operaci a přípravu normálně začne s mužstvem, stihnout by ji měl i Jan Kopic. Ale samozřejmě můžou nastat komplikace a problémy. U Krmenčíka bude pauza pět až šest měsíců, Dan Kolář by měl začít také koncem ledna. Ale jsou to jen prognózy, může se cokoliv změnit,“ upozornil Vrba.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud