Jakub Konečný
12. února 2019 • 19:58

Vrba po Realu v ohrožení! Možná se pode mnou klepala židle, řekl kouč

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stačilo málo, a podzimní příběh Viktorie v Lize mistrů mohl mít pro jejího trenéra úplně jiný konec. „Možná se pode mnou klepala židle,“ připustil Pavel Vrba v dokumentu Plzeň: Zpátky mezi mistry, který odvysílala televizní stanice O2 Fotbal v pondělí.



Když loni v prosinci Plzeň v závěrečném utkání skupiny Ligy mistrů slavně porazila AS Řím (2:1), a zajistila si tak jarní pokračování v Evropské lize, vysekl Pavel Vrba před nadšeným kotlem domácích fanoušků svůj tradiční kotoul. Stačilo přitom málo – a k happy endu vůbec nemuselo dojít, naopak. Jak vyplynulo z dokumentu Plzeň: Zpátky mezi mistry, cítil se trenér po domácím výbuchu s Realem Madrid (0:5) v ohrožení.

„Ten zápas nás vrátil na zem a pode mnou se možná klepala židle,“ uvedl Vrba pro stanici O2 Fotbal. „Předtím jsme prohráli se Slavií (0:4), Jabloncem (0:3), neuspěli jsme v Římě (0:5) a tímto zápasem to vyvrcholilo,“ připomenul trenér výsledky, které ho před náročným klubovým vedením dostaly na začátku listopadu pod obrovský tlak.

Pavel Vrba dohlíží na své svěřence před zápasem s Realem
Pavel Vrba dohlíží na své svěřence před zápasem s Realem

Klíčovým pro Vrbu i úřadujícího českého šampiona byl pátý zápas skupiny na hřišti CSKA, kde musela Plzeň bezpodmínečně vyhrát, aby si udržela šanci na 3. místo a tím i účast ve vyřazovací části Evropské ligy. Moc nadějí se jí přitom nedávalo.

„Nechci říct, že jsem tomu nevěřil, ale bylo mi jasné, že to bude neskutečně těžké,“ vybavil si generální manažer Adolf Šádek. „Ale samozřejmě jsem věděl, že Pavel Vrba je neskutečný štístko a že takové zápasy umí,“ dodal rozverně. 

Viktoria po infarktovém průběhu skutečně v Moskvě zvítězila, a jelikož pak zvládla i domácí zápas s AS Řím, postoupila i potřetí ze základní skupiny Ligy mistrů do jarní části Evropské ligy.

„Hlavně mě těšilo to, že jsme dokázali si ten postup uhrát sami, že jsme nemuseli spoléhat na Real Madrid, že porazí CSKA Moskva, což se ani nestalo,“ vypíchl Vrba šokující výhru ruského celku (3:0) na Santiago Bernabeu.

Plzeň zatím v této sezoně vydělala na evropské scéně astronomických 773 milionů korun, což je částka, která nemá v tuzemském fotbale obdoby.

„Jak jsme strašně moc vydělali, tak jsme i hodně moc rozdělili mezi hráče,“ přiznal Šádek. „Byť se může zdát, že to bylo moc, já říkám, že je to po právu. Dostali to, co si zasloužili za úspěch, který jsme dosáhli,“ doplnil bez dalších podrobností. Je však jasné, že šlo o částky v řádech milionů korun na hlavu.

„Vypsané prémie jsou dané, a když znamenají postup, ještě se navyšují. Vánoce tak byly pro každého hráče Viktorky příjemné a dárky mohly být ještě štědřejší,“ komentoval to za kabinu s úsměvem David Limberský.

Třetí účast v základní skupině Champions League tak pro Plzeň skončila sportovním i ekonomickým úspěchem, o kterém si mnohem lépe zajištěná Slavia a Sparta zatím mohou nechat jen zdát.

„Jsem strašně hrdý, že jsme v posledním období mohli pro český fotbal do národního koeficientu něco přinést,“ rýpl si proto Šádek do konkurence z Prahy. „Žádný z těch zápasů Ligy mistrů mi už nikdo z paměti nevymaže a pevně věřím, že Viktorka v ní ještě své poslední slovo neřekla. Pro mě osobně je hnací motor, aby si Champions League ještě jednou zahrála.“

Výhradně stanice O2 TV Sport a O2 TV Fotbal nabídnou z osmifinále Ligy mistrů všechna utkání. Divák si díky multidimenzi může zvolit, jaké utkání chce živě sledovat.

Středeční program Ligy mistrů začne na O2 TV Sport již ve 20:25, kdy startuje předzápasové studio. Moderátor Michal Hrdlička přivítá v roli hostů útočníka Libora Kozáka a Františka Straku.. Po skončení osmifinálových duelů následují tradiční rozbory a ohlasy ve studiu O2 TV Sport.

Dělali jsme dorostenecké chyby, mrzelo Vrbu po debaklu s Realem
Video se připravuje ...

SESTŘIH LM: Plzeň - Real 0:5. Viktoria propadla v prvním poločase
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Plzeň 1:1. Kayamba a Beauguel se blýskli, ale neodvrátili ztrátu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud