20. března 2019 • 14:14

Starty cizinců v české lize: Kiselův rekord se třese, teplický patriot se blíží

Autor: Drahomír Kvasnička
Vstoupit do diskuse
0
  • Admir Ljevakovič nahání rekord Karola KiselaAdmir Ljevakovič nahání rekord Karola KiselaFOTO: koláž iSport.cz

    Nedávno se stal bosenský záložník Admir Ljevakovič rekordmanem samostatné české nejvyšší soutěže. Viděl totiž jako první fotbalista jubilejní stou žlutou kartu. To asi není statistický zápis, na který by byl nějak zvlášť hrdý, do konce sezony si ale může zapsat ještě jeden – je poměrně reálné (pokud se nevykartuje), že by se mohl dotáhnout na špici historického žebříčku podle počtu odehraných ligových utkání mezi zahraničními hráči. Podívejte se na pětici cizinců, kteří toho odkopali na českých trávnících nejvíc.

  • 5. Alexandre Mendy – 207 utkání

    V roce 2003 se objevil v Příbrami francouzský útočník Alexandre Mendy a v české nejvyšší soutěži pak působil až do roku 2011. Ve středočeském klubu odehrál dvě a půl sezony, následně odešel do Mostu, kde strávil dva roky, než zamířil na svou poslední českou štaci do Mladé Boleslavi. Během osmi let patřil ve všech týmech do základní sestavy, takže mu ligové starty utěšeně přibývaly na kontě. Než v roce v roce 2011 odešel do anglického Chesterfieldu, stihl odehrát 207 střetnutí, ve kterých dal 24 gólů.

    Alexandre Mendy vletěl do české ligy v dresu PříbramiFoto Michal Beránek (Sport)

  • 4. Marek Bakoš – 211 utkání

    Nebýt podzimního hostování v Trnavě, mohl mít slovenský útočník Marek Bakoš na kontě o pár ligových utkání víc. Momentálně jich má ve statistikách 211, ale v jarní části sezony se dostává na hřiště jen jako střídající hráč. Pětatřicetiletý veterán patřil od roku 2009 ke stálým členům základní sestavy plzeňské Viktorie, s níž vybojoval čtyři mistrovské tituly. Kromě toho sbíral půldruhé sezony starty v libereckém dresu. S 67 nastřílenými brankami je druhým nejlepším zahraničním kanonýrem v historii samostatné české nejvyšší soutěže.

    Slovenský útočník Marek Bakoš během plzeňské přípravy s Ústím nad OrlicíFoto Pavel Mazac / Sport

  • 3. Matúš Kozáčik – 241 utkání

    Když v létě roku 2012 přišel Matúš Kozáčik do Plzně, asi netušil, že zakotvil ve svém osudovém klubu. Na západě Čech už pomohl vybojovat čtyři mistrovské tituly a dvakrát se s týmem probojoval do Ligy mistrů. Viktoria je pro pětatřicetiletého brankáře třetím českým týmem, ve kterém působí. Předtím oblékal dresy slavných pražských S - Sparty a Slavie. Dohromady ve všech klubech zvládl odchytat 241 zápasů, z toho 111 bez inkasované branky.

    Gólman Viktorie Plzeň Matúš KozáčikFoto Michal Beránek Sport

  • 2. Admir Ljevakovič – 269 utkání

    Je mu 34 let a celou kariéru v české nejvyšší soutěži spojil s Teplicemi. V severočeském klubu hraje Admir Ljevakovič od roku 2007 a momentálně v něm kroutí už dvanáctou sezonu. Kromě premiérového ročníku nikdy neklesl pod dvacet odehraných utkání, takže momentálně má bosenský záložník na kontě už 269 střetnutí. Pokud odehraje všechny zbylé zápasy (ať už Teplice budou bojovat po skončení základní části v jakékoli nadstavbové skupině), dotáhne se na první místo v žebříčku zahraničních hráčů podle počtu startů.

    Admir Ljevakovič sbírá jednu žlutou kartu za druhu a už překonal v historických tabulkách dosavadního rekordmana Pavla HorváthaFoto Barbora Reichová / Sport

  • 1. Karol Kisel – 279 utkání

    Žádný zahraniční hráč neodehrál v české nejvyšší soutěži víc utkání než slovenský záložník Karol Kisel. Začínal v sezoně 1999/2000 v Bohemians 1905, odkud v roce 2003 zamířil do Liberce. Po dvou letech se upsal Spartě a přes australské Sydney se vrátil do ligy v dresu Slavie. V souhrnu odehrál 279 zápasů, ve kterých nastřílel 49 branek.

    Mohlo to být hořké loučení z posledního místa tabulky, Slavia však porazila Liberec 2:1 a Karol Kisel tak dal hráčské kariéře vítězné sbohemFoto Barbora Reichová (Sport)

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud