29. dubna 2019 • 05:00

PROGNÓZA SPORTU: Titul získá Slavia, do baráže ještě zahučí Opava

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Slavie jsou podle Deníku Sport i experta Ivana Kopeckého největším favoritem na ligový titulFotbalisté Slavie jsou podle Deníku Sport i experta Ivana Kopeckého největším favoritem na ligový titulFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Třicet kol je sice za námi, vrchol FORTUNA:LIGY ovšem teprve přijde! Kluby se poprvé v historii utkají v revoluční nadstavbové části, kde svou současnou pozici mohou ztratit nebo naopak vylepšit. Deník Sport společně s expertem Ivanem Kopeckým předpověděl další vývoj v každé ze tří skupin, do nichž se týmy rozdělily. Titul by měla získat Slavia, Mladá Boleslav s Nikolajem Komličenkem zabojuje o Evropu a barážové starosti zřejmě čekají Karvinou a Opavu. Jak vypadá PROGNÓZA SPORTU?

  • SKUPINA O TITUL

    Prognóza Sportu

    Slavia má energii i hlad

    Byť Slavia ještě nedávno vedla už o devět bodů, i současné čtyři jsou slušný vklad do boje o titul. Lídr soutěže však má ve srovnání s Plzní i další trumfy – lepší formu, víc energie a touhy po trofeji plus vzájemný zápas v Edenu, odkud Viktoria naposledy odjela se čtyřgólovým debaklem. Obhájce titulu však není radno odepisovat, pro něj zase mluví zkušenosti, role černého koně a osoba trenéra Pavla Vrby, který velké zápasy historicky umí. A rozhodovat může i vyšší moc, jako třeba chyby rozhodčích. To se bohužel ani navzdory existenci VAR nedá vyloučit…

    SESTŘIH: Slavia - Olomouc 2:1. Sešívaní pálili šance, nakonec rozhodl Van Buren
    Video se připravuje ...

    Názor experta Ivana Kopeckého

    Slavia bude zlatá, Sparta bronzová

    „Předně: od skupiny o titul očekávám ofenzivní fotbal, který se bude líbit. Cokoliv jiného by bylo překvapení, vždyť se utká šest nejlepších českých týmů. Bodové rozestupy v tabulce jsou po základní části větší než ve skupině o záchranu a vychází mi z toho, že o prvních dvou místech bude rozhodnuto dřív než o ostatních. O titulu hodně napoví hned první dvě kola, kdy Slavii s Plzní prověří nepříjemní soupeři ze severu, a příští neděli dojde na vzájemný zápas v Edenu. Tam se už může rozhodnout.

    Mým favoritem je Slavia, která má po základní části čtyřbodový náskok na prvním místě a na rozdíl od Plzně se snaží být aktivní za všech okolností, doma i venku. Tipuju, že se pořadí nezmění ani na dalších místech: třetí Sparta, čtvrtý Jablonec, pátý Baník, šestý Liberec. Tím ale neříkám, že v posledním ligovém měsíci hrozí nuda. Naopak. Třeba Slavia ani neumí čekat, chce diktovat tempo od začátku do konce. Taky proto bude zlatá.“

    KOMPLETNÍ PROGRAM ZÁPASŮ

    Fotbalisté Sparty oslavují branku Václava Drchala proti OpavěFoto ČTK

  • SKUPINA O EVROPU

    Prognóza Sportu

    Boleslav má nejlepšího střelce i jasné ambice

    Kdo má největší ofenzivní bestii ligy? Mladá Boleslav. Kdo na evropském předkole lpí? Zase Mladá Boleslav. Právě Středočeši půjdou do play off o Evropskou ligu s jasnou ambicí vyhrát, a mohou se opřít o výraznou postavu Nikolaje Komličenka, přičemž už jejich postavení po základní části, tedy nejlepší umístění v prostřední skupině, je předurčuje k roli favorita. Od nástupu trenéra Jozefa Webera má jinak nevypočitatelné mužstvo poměrně slušný výkonnostní standard. Ve finále zdolá Sigmu Olomouc.

    TOP GÓLY 30. kola: Karvinská souhra nebo Olayinkův úder
    Video se připravuje ...

    Názor experta Ivana Kopeckého

    Evropa je velké lákadlo

    „U téhle skupiny mám zatím otazníky, ale taky jsem za ni rád: v této sezoně zmizelo klišé o klidném středu tabulky. Jsem zvědavý už na první kolo, čekám čtyři zajímavé zápasy. Dvojice Boleslav vs. Teplice? Boleslavská výkonnost z poslední doby naznačuje, že je na tom líp než Teplice. Navíc má rozjetého kanonýra Komličenka, který se těžko zastavuje. A Olomouc vs. Zlín? Sigma má oproti Zlínu za sebou povedené jaro, nálada je tam určitě veselejší než v Baťově městě.

    O celkové vítězství ve skupině si to podle mě rozdá Boleslav s Olomoucí, ale dál už tipovat nebudu. Bude to o detailech: o zraněních nebo o žlutých kartách, v nadstavbě se bude stát už po dvou. Tahle skupina bude mít obrovský náboj, Evropská liga je velké lákadlo. Boleslav určitě bude o poháry usilovat, má na to hráče. Olomouc v létě zažila velký dvojzápas se Sevillou a v tomhle složení asi hraje naposledy, takže by mohla chtít udělat zajímavý výsledek.“

    KOMPLETNÍ PROGRAM ZÁPASŮ

    Nikolaj Komličenko (vlevo) bude hlavní útočnou zbraní Mladé BoleslaviFoto Pavel Mazac / Sport

  • SKUPINA O ZÁCHRANU

    Prognóza Sportu

    Do baráže zahučí s Karvinou i Opava

    Dukla prostřednictvím trenéra Romana Skuhravého dala najevo, že šanci na záchranu už nemá, byť v teoretické rovině je stále možné vše. Každopádně vzhledem k pěti bodům, které nasbírala během jarní části, je o přímém sestupujících na 99 procent rozhodnuto. Kdo obsadí dvě barážová místa? Karviná sice pod Františkem Strakou úžasně finišuje, nicméně čtyřbodové manko nesmaže, druhým do barážové party bude Opava, kterou převálcuje nadšení Příbrami.

    PĚT MOMENTŮ 30. KOLA: Nenarušený Vrba neutnul spekulace. Na Spartu se dalo dívat
    Video se připravuje ...

    Názor experta Ivana Kopeckého

    Rozhodovat bude atmosféra kabiny

    „O přímém sestupujícím není pochyb. Ztráta Dukly je veliká, není schopná zápasy vyhrávat v základní části, proto nevěřím, že by se to naučila v mnohem těžší a náročnější nadstavbě. Navíc mužstva okolo nich hrají docela slušný fotbal. Ne, Dukla je jednoznačným sestupujícím. O barážová místa ale očekávám velký boj. Rád bych si tipnul, kdo půjde do řežby s druholigovými týmy, ale vůbec se netroufám odhadnout.

    Rozhodovat bude z velké části domácí prostředí, dále přístup hráčů, ale největší vliv bude mít atmosféra kabiny a její duch. Musí tam být cítit náboj, kabina musí pulsovat, bez toho se nikdo nezachrání. Když jsem viděl čistou radost Karvinských po vítězství nad Libercem, tak nevěřím, že mužstvo Franty Straky sestoupí. Zvědavý jsem na Opavu, ta to bude mít těžké, Příbram je doma skvělá, věřím Martinu Haškovi v Bohemians. Nečekám žádné otevřené zápasy, bude to o jednom gólu, klidně náhodném. Kdo bude morálně silný, ten se udrží.“

    KOMPLETNÍ PROGRAM ZÁPASŮ

    František Straka jako kouč Karviné bojuje o udržení v první lizeFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud