Jan Malý
3. května 2019 • 13:35

Začíná skupina o Evropu, Boleslav si věří. Náš nejlepší hráč? Matějovský

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Do skupiny o Evropu vyběhne sebevědomá. Kuráž Mladá Boleslav načerpala během jara, kdy sahala po elitní šestici. Do ní nakonec neposkočila, v nadstavbě ale chtějí Středočeši zaútočit na místo v předkole Evropské ligy. První úkol? Odklidit z cesty Teplice. „Když se podívám na naši formu na jaře, vůbec se toho nebojím,“ říká brankář Jan Šeda.



Po podzimu se klepali nejen zimou, ale i obavami z možného zahučení do nevyzpytatelné skupiny o udržení. Na jaře se však provětraná Mladá Boleslav zmátořila, prohrála jen jednou, doma setnula Jablonec i Spartu nebo zle trápila v remízovém střetu Plzeň.

Družina trenéra Jozefa Webera toužila po průniku mezi nejlepších šest, nakonec ale zůstala v prostřední skupině o Evropu. „Sezona může být pořád úspěšná, můžeme se dostat do evropských pohárů, Boleslav by si to zasloužila,“ vidí jasný cíl boleslavský záložník Tomáš Přikryl. Středočeši v první fázi vyzvou Teplice.

V nové soutěži se budou chtít opřít o solidní výkony na jaře. Co tým z města škodovek vyšvihlo výš oproti desátému místu po devatenácti podzimních kolech? Zpevněná defenziva. Děravou obranu slepili Tomáš Hájek a Jakub Jugas, stopeři na hostování z Plzně a Slavie. „V obraně byla větší spolehlivost, protože je vidět, že ti hráči mají něco odehraného a velmi dobře pozičně brání,“ pozoruje brankář Jan Šeda.

Boleslavský Tomáš Přikryl (vpravo) se snaží prosadit v utkání s Libercem
Boleslavský Tomáš Přikryl (vpravo) se snaží prosadit v utkání s Libercem

Jistější obrana se dá vyjádřit i čísly. Zatímco na podzim inkasovala Boleslav v průměru 1,9 branky na zápas, na jaře to bylo 0,7 gólu na utkání. Důležitým členem fungující defenzivní čtveřice byl i Jakub Fulnek, který přišel v zimě z druholigové Jihlavy. „Je to dříč,“ vypichuje na něm Šeda.

Výkonnost šla nahoru i v případě Michala Hubínka, jenž si po Novém roce vydobyl jasné místo v sestavě. A ve středu zálohy kouzlil nezdolný veterán Marek Matějovský. „Myslím, že je to pro nás úplně nejlepší hráč. Tvoří hru, dělá ji takovou, jaká je,“ smeká před spoluhráčem Tomáš Přikryl, další z důležitých mužů Weberovy party. „Dá se říct, že nemá konkurenci,“ přidává Šeda.

Formu si udržel i střelecký fantom Nikolaj Komličenko, který na jaře přidal šest branek a po základní části počítá čtyřiadvacet branek. Navíc mu přibyl zdatný pobočník v osobě Murise Mešanoviče.

To by měly být boleslavské zbraně i v úsilí o evropskou naději.

OČIMA SOUPEŘE
Štěpán Vachoušek (sportovní ředitel Teplic)
Chceme si zahrát Evropu
„Očekávám, že se s Mladou Boleslaví popereme o postup. Věřím, že to herně bude vypadat mnohem lépe, než vypadaly poslední čtyři zápasy. Teď nemusíme za každou cenu. Mělo by to ale být tak, že chceme. Přál bych si, abychom předvedli fotbal, na který se bude dát dívat, že to bude na stejné úrovni jako třeba v březnu nebo v závěru podzimu či v poháru se Spartou. Víme, že kluci fotbal hrát umí. Jasně jsme si řekli, že si chceme zahrát Evropu. Víme, že kvalita a počet hráčů není v současné době na to, abychom ji hráli. Ale uvidíme, jak se to vyvrbí, podle toho pak zareagujeme. Nás hodně zasáhla zranění. Pokud má regionální klub zraněné tři čtyři důležité hráče, tak se těžko nahrazují. Ani Sparta, Plzeň nebo Slavia nedokáží plnohodnotně nahradit své klíčové hráče.“

Góly

Domácí:

Hosté: 2. Přikryl, 4. Mešanović, 15. Bucha, 25. Mešanović, 35. Komličenko, 45. Komličenko, 82. Takács, 85. Takács

Sestavy

Domácí: Grigar – Vondrášek, Jeřábek, Shejbal, Krob – Ljevaković (C), Kučera – Hora, Moulis (32. Hyčka) – Jindráček (77. Trubač), Žitný (42. Hošek).

Hosté: Šeda – Fulnek, Hájek, Jugas, Křapka – Bucha (46. Takács), Hubínek, Přikryl (C), Mešanović, Wiesner (73. Mareš) – Komličenko (65. Mašek).

Náhradníci

Domácí: Diviš, Soungole, Hošek, Mustafić, Trubač, Hyčka, Radosta

Hosté: Stejskal, Takács, Mareš, Hašek, Mašek, Tatajev, Ladra

Karty

Domácí: Žitný, Shejbal, Shejbal, Ljevaković

Hosté: Bucha, Hájek, Šeda

Rozhodčí

Ardeleanu – Pelikán, Novák

Stadion

AGC Aréna Na Stínadlech, Teplice

Návštěva

2107 diváků

SESTŘIH: Dukla - Mladá Boleslav 2:2. Pražané chytili druhý dech a vybojovali alespoň bod
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Mladá Boleslav - Zlín 3:0. Další překvapení se nekonalo, Boleslav smetla Zlín
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud