Premium
9. července 2019 • 05:00

Sparta: pokus o restart. Jaký je klíč k úspěchu a co ukázala příprava?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová Sparta? Kdepak, tohle spojení je v případě letenského klubu až moc zprofanované. A cyklicky se opakující vždy se začátkem každé další sezony. Slovo restart je v případě Pražanů mnohem výstižnější. Sportovní ředitel Tomáš Rosický se snaží slavný klub vmanévrovat do vod, které by měly modrožlutočervenou šalupu donést zpátky na vrchol. Do role kapitána posádky instaloval kouče Václava Jílka, dosavadní průběh plavby pod jeho velením ukázal jednu věc: bude to chtít trpělivost. Obrovskou trpělivost. V placené části článku kromě jiného najdete také rozhovor s Erichem Brabcem, plusy a minusy, které ukázala příprava Letenských i anketu expertů deníku Sport.



Je to svým způsobem paradox. Jestli totiž na něco v klubu ražení Sparty, kde se automaticky očekávají výsledky a útok na nejvyšší pozice, není prostor, je to právě trpělivost. V minulosti to bylo železným pravidlem, to se ovšem nyní musí změnit. Jenom tak může být projekt spojený s nástupem trenéra Václava Jílka úspěšný.

Letní příprava včetně soustředění v Rakousku totiž odhalila, že charismatický kouč bude potřebovat čas. Lusknutí prstu stačit nebude, proces restartu je běh na dlouhou trať. Rozhodně ne krátká distance. „Pevně věřím, že se nám to během krátké doby povede dostat do takového stavu, že bude herní způsob Sparty jednoznačně identifikovatelný,“ prohlásil Jílek.

Pokud bychom soudili čistě podle páteční generálky s Lincem, museli bychom konstatovat, že dosavadní průběh přípravy dostatečnou dobou není. Ve hře Sparty bylo jen málo pozitiv, tým se finálním testem spíš protrápil. Předchozí střet s Kluží ale zase naznačil, co všechno by mohlo být ve hře rudých jinak.

Celoplošný živelný presink, bleskový přechod do útoku. Na tyhle aspekty hry se Pražané dosud zaměřovali v tréninku především. A nutno podotknout, že jak v duelu s Rumuny, tak i částečně v následujícím souboji s Dynamem Moskva to bylo znát. Byť zatím v hodně syrovém stavu.

Bylo by bláhové si myslet, že Sparta vtrhne do sezony jako vichřice a začne nekompromisně kosit jednoho soupeře za druhým. Ačkoli se příprava chýlí ke konci, byla extrémně krátká. A pro letenské hráče taky hodně náročná, protože se za pochodu učí úplně jiný

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud