Michal Kvasnica
26. července 2019 • 15:39

Šachy s odchovanci Baníku. Kdo nahradí vykartovaného Filla?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po čtyřech dnech jdou ostravští fotbalisté znovu na věc. S cílem zlomit tři čtvrtě roku dlouhé čekání na dvě ligové výhry za sebou v pátek večer (18.30) doma vyběhnou proti nevyzpytatelným Teplicím. Scházet jim kromě stále zraněného brankáře Jana Laštůvky bude i potrestaný pravý bek Martin Fillo. Kdo jej nahradí? Fanoušci si přejí zařazení Josefa Celby, tedy vlastního odchovance. Ti momentálně kvůli konkurenci a posilám v Baníku nejsou v příliš komfortní situaci.



Neobvyklý úkaz byl k vidění v prvních dvou kolech, co se týče základní sestavy Baníku. V té totiž pokaždé figuroval pouze jeden odchovanec (nejdříve Daniel Holzer, poté Denis Granečný), což je vzhledem k historické tradici ostravské mládeže a plánům klubu do budoucna dost zvláštní.

„Chceme se více dívat i do vlastních zdrojů a vychovávat nové Baroše, Galásky, Bolfy a další,“ plánoval sportovní ředitel Marek Jankulovski při svém loňském jmenování do funkce.

Za rok se však situace v ostravském týmu vyvinula spíš opačným směrem, přestože mládí samozřejmě není vstupenkou do základu. Mohou za to vyšší ambice, posily odjinud, dědictví z minulého (ne)fungování klubu a někdy možná až příliš konzervativní přístup realizačního týmu.

O tom, zda platí poslední možnost, hodně napoví páteční utkání Baníku proti Teplicím. Trenér Bohumil Páník totiž řeší, jak nahradit na pravém beku Martina Filla, kterého zastihl úvod sezony ve velmi dobré formě. „Pořád žijí dvě varianty,“ prohlásil ve čtvrtek kouč nekonkrétně.

Jednou z nich je Josef Celba, což je právě to odvážnější, ale sympatičtější řešení s odchovancem, který čeká za dvojicí Fillo, Pazdera na svou šanci. Plán B? Zkušený Václav Procházka, respektive proti variabilním Severočechům použít systém se třemi stopery, což Slezané na jaře párkrát taky předvedli. Minusem je však krátký čas na nacvičení.

Byť Ostravští strávili v průběhu týdne dost času nad taktikou a u videa, náhrada kus za kus je menším zásahem než překopávání zažitého rozestavení. Zvlášť když vítězná sestava se málokdy mění. „Konečně máme široký kádr, zdvojené posty. Je tady tolik hráčů z toho důvodu, aby chytili šanci, když někdo vypadne. Teď mohou ukázat, proč jsou v ligovém kádru Baníku,“ dodal Páník.

Všechny indicie tak vedou k Celbovi, jenž na rozdíl od bratrů Šašinkových, Helešice či Bolfa zatím zůstal v kádru. Start fotbalisty se sedmi ligovými starty, který v úterý odehrál kvůli zápasové praxi utkání za béčko, by navíc potěšil fanoušky. Hned 53 procent z nich v klubové anketě na Twitteru vyslovilo přání, aby večer vyběhl na pravém kraji obrany právě Celba.

Jisté je, že Baník potřebuje vyhrát a nedopustit další domácí trapas. „Na jaře jsme proti Teplicím dali rychlé góly a dohrávali to v klidu. Bylo by perfektní to zopakovat,“ řekl záložník Milan Jirásek.

Vše o Baníku čtěte zde>>>

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud