Michal Koštuřík
28. srpna 2019 • 17:20

Dva muži na odstřel. Opava chystá změny, kouče spasí jen výhra se Slavií

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

V neděli proti Slavii naposledy s trenérem Ivanem Kopeckým a sportovním manažerem Aloisem Grussmannem? Vypadá to tak. Představenstvo SFC Opava podle zdrojů Sportu plánuje na příští úterý hlasování o jejich odvolání z funkcí. Kouče údajně může po pěti porážkách v řadě spasit jen šokující triumf nad mistrem. „Když se nedaří, je první na odstřel trenér a druhý ten, kdo má zodpovědnost za sportovní úsek,“ sdělil celkem jasně šéf klubu Petr Glončák.



Tlaky na odchod devětačtyřicetiletého kouče Ivana Kopeckého se stupňují. Bossové Opavy, což jsou vesměs komunální politici a také bývalý rozhodčí Andreas Drastík, jsou znepokojeni sestupnou křivkou výkonnosti týmu a chtějí mít v jeho čele jiné muže. Akutní ohrožení se týká rovněž manažera Aloise Grussmanna. „Je několik variant. Záleží, co představenstvo schválí,“ uvedl včera Petr Glončák, šéf představenstva klubu.

Úterní zasedání přinese zásadní závěry pro další chod SFC, který dnes čeká druhé kolo MOL Cupu na hřišti Olešnice u Bouzova. Další týden nejspíš dojde k výměně dvou klíčových figur, kouče a sportovního manažera. Zásluhy nedávné minulosti jsou zapomenuty, nové vedení má jiné představy o fungování mezi elitou. Jenže také vnímá postoj fanoušků, kteří většinově stojí za Grussmannem. Trenér Kopecký už takovou podporu nemá. „Musíme se rozhodnout, jestli to nechat tak a hrát jako minulou sezonu o záchranu anebo být dlouhodobě výš,“ poznamenal Glončák pro Sport.

Dostat se z dolních pater však bude chtít posílení mužstva. S tím se prý počítá v zimní pauze. „Změny budou hluboké a radikální. Se stávajícím kádrem to určitě nepůjde. Hrajeme v podstatě pořád s druholigovým týmem, který loni postoupil do nejvyšší soutěže. V létě přišli také hráči z druhé ligy, Mondek a Dedič. Jako byste si koupili starého koně a chtěli s ním vyhrát Velkou pardubickou,“ našel Glončák příměr s dostihy.

Jan Kovařík luxusně přehodil brankáře Opavy Vojtěcha Šroma
Jan Kovařík luxusně přehodil brankáře Opavy Vojtěcha Šroma

Ačkoliv Opava vyhrála první dva zápasy v ročníku, neodpovídalo to herní realitě. Následovalo pět porážek se skóre 2:15. Vrchol propadu přišel o víkendu v Plzni, kdy Slezané působili na hřišti vicemistra jako učedníci. „Vidíte, že to nefunguje. Teď nemají hráči ani bojovnost,“ vadí Glončákovi. „Chceme hrát fotbal, na který se bude dát dívat,“ dodává rozhodně. Kopeckému, který převzal tým loni v září po Romanu Skuhravém, je vyčítána příliš opatrná taktika a malá odvaha nasazovat talenty.

Vedení chce vidět na hřišti například osmnáctiletého záložníka Filipa Součka, který dostal šanci v základu až nyní na západě Čech. A jen díky absenci mazáka Pavla Zavadila. Vypadá to, že Kopeckého opavská éra skončí přesně po roce, opět v reprezentační pauze. Ve výhru nad Slavií asi nikdo moc nevěří. „Čekal bych opravdu výkon na hranici našich možností,“ vzkazuje šéf klubu, který prochází složitým obdobím.

Nové představenstvo teprve rozkrývá účetnictví, vyhodnocuje přínos jednotlivých zaměstnanců. „Napravujeme úplně všechno,“ tvrdí Glončák, pod jehož velením vzniká plán na další rozvoj SFC. Podle všeho bez účasti kouče Kopeckého a manažera Grussmanna. Jejich nástupci? Z větších trenérských jmen se nabízí Roman Pivarník, do manažerského křesla může usednout Pavel Hadamczik. Anebo vše zůstane při starém? Do týdne bude jasno.

POHLED MICHALA KOŠTUŘÍKA: Opatrný kouč už se okoukal

Trenérská cesta Ivana Kopeckého je zřejmá ze všech jeho štací. Pragmatický styl s důrazem na defenzivu, pečlivé vyplňování prostorů, disciplína. Jeho vnímání fotbalu přineslo Opavě v minulé sezoně spásu. V danou chvíli byl po divokém Romanovi Skuhravém pro nováčka ideální volbou. Záchrana jde hodně za ním, to mu nikdo neodpáře. Ovšem jeho konzervativní metody postupně ztrácely účinnost, už konec jara nebyl dobrý a tým se štěstím unikl baráži. Teď Zavadil a spol. píšou pět porážek v řadě a zlepšení nepřijde samo od sebe. Na zimu je v plánu rekonstrukce kádru. Vedení SFC chce hrát odvážněji, ofenzivněji, s mladšími hráči. Začne tím, že (nejspíš) vymění kouče. Pak to chce říznout do kádru. Budou na to peníze? Bez nich to nahoru nepůjde.

SFC Opava Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud