Štěpán Filípek
Premium
24. prosince 2019 • 04:55

Analytik rozebírá Slavii: Stanciu bude lepší, Souček by se hodil Mourinhovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patří mezi muže, kteří mají ve Slavii vliv na to, koho úspěšný klub z Edenu získá do svých řad. Datový analytik a šéf společnosti 11Hacks Jakub Dobiáš je i proto v mnoha ohledech vázán mlčenlivostí, přesto se pro Sport Magazín PLUS+ a iSport Premium ohlédl za skvělým slávistickým podzimem, okomentoval výkony a perspektivu Tomáše Součka, Petera Olayinky či Nicolae Stancia a rozebral, které zahraniční hráče lze získat pro český trh. „U Stancia bych rád vyvrátil menší mýtus, který kolem něj koluje,“ říká.



Pojďme se nejdříve vrátit do léta. Hlavním tématem spjatým se Slavií byli stopeři, absence dvojice Michael Ngadeu – Simon Deli vypadala jako takřka nepřekonatelný problém. Nakolik tomu odpovídala a co o nich říkala jejich čísla a data?
„Ngadeu a Deli byli oba na české poměry unikátní stopeři, kteří by se prosadili i v lepší evropské soutěži. Deliho bohužel dlouhodobě brzdí zranění, Ngadeu byl jen kousek od přestupu do Premier League. Oba naprosto dominovali v soubojích, silnější stopeři v Česku nikdy nehráli. Do toho získávali velké množství míčů, vynikali v bránění svého prostoru a dokázali konstruktivně rozehrávat. Deli jako jeden z mála středních obránců zvládl posílat i průnikové přihrávky, Ngadeu měl naopak velkou úspěšnost dlouhých míčů. Takto kvalitní dvojice se tu nejspíše ještě dlouho nesejde.“

Z Jablonce přišel David Hovorka, ale čelil pochybnostem. Bylo i podle statistických údajů zřejmé, že okamžitě do stylu hry Slavie zapadne?
„Pro systém Slavie je klíčové, aby její stopeři uměli dobře řešit bránění situací jeden na jednoho a byli dobří na míči. Oboje Hovorka splňuje. V čtení hry většinou patřil mezi nejlepší stopery ligy. Nyní má sice horší procento vyhraných soubojů, ale vzhledem k tomu, že většinu jich hraje v optimální pozici a čelem k soupeřově bráně, vyhrává přes šedesát procent všech vzdušných, což zase tak velké zhoršení není. Pokud na Slavii létají dlouhé míče, je pro stopera jednodušší je odvracet. O schopnostech Hovorky jsme neměli pochybnosti, ale že bude mít Slavia takto nepřekonatelnou obranu, jsme nečekali, a z hlediska statistiky předpokládaných gólů bude do budoucna inkasovat více.“

Trenér Jindřich Trpišovský řekl, že o Hovorkovi věděl, že je hráčem pro evropské soutěže, ještě víc než pro českou ligu. Bylo možné tuto charakteristiku vyčíst z údajů o něm?
„Hovorka byl z hlediska dat vždy naprosto top mezi stopery české ligy, ale myslím, že tenhle komentář trenéra Trpišovského mířil zejména na Hovorkovu mentalitu a o té věděl mnohem více trenér než naše data.“

Na začátku sezony odešel za 310 milionů korun jedenadvacetiletý záložník Alex Král. To, že kývl na nabídku z Ruska, vyvolalo údiv. Byl k tomu z vašeho pohledu důvod?
„Jeho odchod byla interní záležitost Slavie, nediskutovali jsme ho s vedením. Z mého pohledu, i když fotbal budete z pozice majitele dělat jako fanoušek, pořád je to byznys. Slavia má dobrý skauting, který Krále vytipoval a i s naším doporučením podepsal. A hlavně má skvělé trenéry, kteří z Alexe dokázali dostat výbornou výkonnost. Teď je na čase přivést další kvalitní hráče a pracovat s nimi podobným způsobem.“

Král se rychle vypracoval v reprezentaci, což korunoval výkonem proti Kosovu. Co ho k tomu předurčilo a za jakých podmínek se to mohlo stát?
„Jemu podobných českých hráčů příliš mnoho není. Kromě solidních defenzivních čísel, která ještě porostou, je Alex velmi dobrý ve vedení míčů do nebezpečných zón a také v přihrávkách do vápna.“

Jak mohla vzrůst od přestupu ze Slavie jeho cena a jak by mohla vypadat jeho další cesta? Do které další soutěže by se mohl hodit?
„Ruská soutěž je vnímána lépe než ta naše, a pokud Král udrží svou výkonnost i tam, bude jeho cena nadále stoupat. Také mu pomáhají jeho dobré výkony v reprezentaci. Je mu pouze 21 let a hráči mají nejlepší výkonnost ve věku od 24 do 29 let. Jestliže se bude ještě zlepšovat, což se dá s jeho odhodlaným přístupem předpokládat, pak se může na svůj 'peak' věk přesunout do těch nejlepších soutěží v Evropě.“

Už v Evropské lize se ukázal potenciál Slavie, ale jaká byla i vzhledem k soupeřům vaše očekávání pro ten nejvyšší level – Ligu mistrů?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud