Vojtěch Man
15. dubna 2020 • 11:00

Trénink podle vlády: žádné souboje ani sprchy. Klidně bez roušek, ale v osmi

Autor: Vojtěch Man
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vláda v rámci uvolnění opatření v boji proti koronaviru povolila od příštího pondělí návrat profisportovců k tréninku, ministerstvo zdravotnictví ale zároveň vydalo seznam nařízení, podle kterých se musí řídit. Třeba fotbalové kluby se tak mohou sejít, ale rozhodně ne  v kompletních kádrech na jednom hřišti a už vůbec ne v jedné šatně. Jiní zase trénují od povolení sportování v otevřených prostorách, a tak třeba Barbora Špotáková házela oštěpy po Julisce už minulý týden. Co říkáte na obnovení tréninků pro sportovce? Zapojte se do diskuze na iSport.cz>>>



Profesionální sportovci smějí od příštího týdne trénovat a od 8. června by měly být povolené i zápasy, jenže trénink podle současných pravidel rozhodně nebude připomínat přípravu na zápas. Ministerstvo zdravotnictví vydalo k tréninku devět nařízení. Ta hlavní: Přítomno smí být maximálně 8 sportovců + realizační tým, nebudou prováděna soubojová a kontaktní cvičení a mezi všemi bude vzdálenost minimálně dva metry.

Nařízení se z velké části shodují s metodickým pokynem, který minulý týden vypracovala Ligová fotbalová asociace a poslala na ministerstvo ke schválení. I v něm se mluví o menších skupinkách, které se mají na sportovištích prostřídat. Vedení ligy teď svůj materiál zaktualizuje a rozešle mezi kluby.

„Rád bych poděkoval za vstřícný postoj a podporu našemu záměru umožnit v této složité situaci profesionálním fotbalistům alespoň částečnou přípravu. Je to důležitý krok nejen pro profesionální fotbalisty, ale i všechny kluby, které díky tomu mohou částečně obnovit tréninkovou přípravu a věříme, že to je rovněž první krok k možnosti dohrát stávající sezónu,“ prohlásil předseda LFA Dušan Svoboda.

Větší část ministerského materiálu se týká hygienických podmínek během tréninku. Na hřišti musí být neustále nádoba s dezinfekcí a sportovci nemohou užívat infrastrukturu tréninkových areálů. To znamená žádné šatny, žádné sprchy, žádná vnitřní regenerace. Prostory toalet je možné použít pouze po jednom a je nutné je dezinfikovat, stejně jako všechny tréninkové pomůcky. Samozřejmostí je zákaz vstupu veřejnosti, zato sportovci nemusí mít při tréninku roušky.

Některé sportovní organizace už využily dřívějšího uvolnění protikoronavirových opatření, třeba druholigový Hradec Králové byl ve třech dvojicích na celém stadionu a armádní sportovci z Dukly už svá sportoviště mají otevřená.

Fotbalisté Hradce Králové už za přísně dodržovaných podmínek trénují na hřišti...
Fotbalisté Hradce Králové už za přísně dodržovaných podmínek trénují na hřišti...

„Otevřeli jsme hned poté, co bylo vyhlášeno, že se smí v omezeném množství lidi sportovat na otevřených prostorách,“ říká mluvčí ASC Dukla Ivana Roháčková.

Stadion na Julisce tak mají k dispozici atleti nebo pětibojaři, vítěz z Pekingu 2008 David Kostelecký má zase otevřenou střelnici. „Většinou trénují trenér s jedním svěřencem a dodržují předepsané podmínky. Dvoumetrové odstupy atd.,“ upřesňuje mluvčí.

Pro fotbalové kluby je dalším klíčovým datem 8. červen, kdy by se znovu mohly rozjet dvě nejvyšší fotbalové soutěže. Vychází to sice těsně, ale i takto naplánovaným restartem by se FORTUNA:LIGA mohla stihnout dohrát do začátku srpna, scénář ale ještě musí schválit kluby a bude záležet i na vývoji epidemie v Česku.

Ministerstvo zdravotnictví k tréninkům

 

  • na sportovišti se nachází jen skupina společně sportujících sportovců, která nepřesahuje ve stejném čase 8 osob, a nezbytně nutné osoby z realizačního týmu
  • mezi sportovci a ostatními osobami bude zachovávána vzdálenost nejméně 2 metry
  • sportovci v době tréninku nejsou povinni nosit ochranný prostředek dýchacích cest (nos, ústa), který brání šíření kapének
  • nebudou prováděna kontaktní, soubojová cvičení
  • na sportovišti bude k dispozici nádoba s dezinfekčním prostředkem na dezinfekci rukou
  • nejsou využívány související vnitřní prostory sportoviště, zejména společné šatny, umývárny, sprchy a podobná zařízení
  • lze připustit používání záchodů za podmínek, že je nastaven režim tak, aby se ve vnitřních prostorech nepotkávalo vícero osob; v těchto případech je však třeba zabezpečit provádění zvýšených hygienických opatření zejména dezinfekce rukou, ale také míst, kterých se běžně dotýkají ruce
  • po skončení tréninku bude prováděna pravidelná dezinfekce všech použitých tréninkových pomůcek
  • trénink probíhá na venkovním sportovišti bez přítomnosti veřejnosti

Dnešní vydání deníku Sport kupujte na iKiosek.cz ZDE>>>

Středeční Sport na titulce s Edinem Džekem Středeční Sport na titulce s Edinem DžekemFoto deník sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud