Radek Špryňar
23. dubna 2020 • 15:40

Hrozila i insolvence! Doležal: Snížením mezd jsme Jablonec zachránili

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V Česku byli první, kteří se s majitelem dohodli na výrazném přiškrcení měsíčních odměn. Nebýt toho, Jablonec nedopadl dobře. Klub klidně mohl skončit v insolvenci. „Nebo by pan Pelta musel ukončit hráče s vysokou smlouvou. Tyto varianty ležely na stole. Naštěstí jsme se jednomyslně shodli, že chceme, aby klub fungoval dál,“ pochvaluje si pro iSport.cz výstup z klíčové březnové schůzky Martin Doležal, střelecké eso severočeského celku. Zapojte se do diskuze na iSport.cz>>>



Maximální gáže pětašedesát tisíc, a to jen pro borce s nejvyššími kontrakty. Ostatní fotbalisté se do konce června musí spokojit ještě s mnohem nižší sumou. Takové poměry nyní platí v Jablonci. Jiné vyhnutí nebylo. Liga se v důsledku koronavirové pandemie přerušila, zásadní příjmy vypadly.

Člen širšího kádru reprezentace Martin Doležal přiznává, že situace byla opravdu vážná. „Měli jsme sezení s majitelem panem Peltou, který se nás na rovinu zeptal, zda bychom přistoupili na snížení platu. A řekli si nějaké podmínky. Šlo o to vymyslet způsob, aby to Jablonec přežil a zároveň, aby hráči dostávali nějaký plat. Majitel potřeboval platit chod celého klubu,“ popisuje zákulisí schůzky devětadvacetiletý útočník.

Na ní byl majitel, trenér Petr Rada a klíčoví borci Hübschman s Doležalem. Plus několik málo dalších. Mluvilo se na rovinu. Bez obalu. Jablonec totiž není po uvíznutí Miroslava Pelty v dotační kauze v komfortní situaci. Sponzoři ubyli, výplaty se tu a tam zpožďují. Vznikají náhradní scénáře.

Fotbalisté Jablonce se vrátili do tréninkového procesu
Fotbalisté Jablonce se vrátili do tréninkového procesu

A zámek na FORTUNA:LIZE přidělal Jablonci – a nejen jemu - další vážné trable.

„Pan Pelta nám upřímně řekl, že pokud by se nehrálo a on by musel stále vyplácet standardní výplaty, klub by skončil v insolvenci. Nebo by musel ukončit hráče s vysokou smlouvou. Tyto varianty ležely na stole. Naštěstí jsme se jednomyslně shodli, že chceme, aby klub fungoval dál,“ líčí Doležal. „Chápali jsme to jako nevyhnutelný krok. Myslím, že všichni aktéři schůzky pochopili situaci, šlo nám o záchranu Jablonce. Bylo to delší sezení, nebylo to zkrámované za deset minut, ale výsledkem bylo, že se povedlo ochránit celý klub. Přistoupili jsme na jeden z návrhů, nikdo s tím neměl výraznější problém.“

Speciálně on na plošné opatření doplatil zřejmě nejvíc. Odhadovaný Doležalův plat je okolo tři sta tisíc korun, zničehonic se mu gáže ošklivě propadla. „Přiznávám, trochu mě to štvalo, někde vzadu to máte, ale pro mě byl primární pocit, že jsem pomohl klubu. A byl jsem rád, že to opravdu nikdo neřešil. Co je lepší? Stát si za výplatami v plné výši a klub tím položit? Nebo přistoupit na snížení a až se život v republice vrátí do normálu, tak zase dělat svoji práci? Myslím, že to druhé,“ zamýšlí se.

S rodinou v době nouzového stavu odcestoval na Moravu. Plnil kondiční plány. Od pondělí se připravuje s Jabloncem. Tréninky, byť v omezeném režimu, se zase rozběhly. „Uskočil mi balon a trenér Rada na mě hned pokřikoval, že jsem určitě prodělal koronavirus,“ směje se Doležal a vyhlíží restart FORTUNA:LIGY. K němu může dojít už v závěru května.

FK Jablonec Vše o klubu ZDE

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Deník Sport, 23. dubna 2020 Deník Sport, 23. dubna 2020Foto Sport

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud