Jan Podroužek
5. května 2020 • 09:45

Otázky před Ligovým grémiem: prodloužení sezony a potvrzení šéfa?

Vstoupit do diskuse
3
  • Dušan Svoboda by na Ligovém grémiu měl obhájit pozici šéfa LFADušan Svoboda by na Ligovém grémiu měl obhájit pozici šéfa LFAFOTO: koláž iSport.cz

    Už za několik dní se odehraje akce, která má rozseknout spoustu otázek dnešní doby. Ligové grémium, tedy společenství všech 32 profesionálních českých klubů, bude 12. května hlasovat o prodloužení sezony přes 30. červen. Zároveň se uskuteční volby nového vedení Ligové fotbalové asociace. Je pravděpodobné, že se trochu změní podoba současného Ligového výboru, pozici předsedy by nicméně měl obhájit Dušan Svoboda. Co se bude řešit dál?

  • Obnovení soutěže

    Kvůli plánovanému pozdnímu obnovení soutěže se musí na Ligovém grémiu odhlasovat prodloužení sezony přes 30. červen. Novou termínovou listinu musí schválit obě komory, tedy první a druhá liga, zvlášť, a to nadpolovičním počtem hlasů. Pokud návrh Ligového výboru začít hrát 25. května neprojde, sezona může být buď prohlášena za ukončenou, nebo budou kluby přímo na grémiu hledat alternativní řešení.

    JAK TO DOPADNE

    Zatím to podle zákulisních informací vypadá, že většina klubů první ligy má zájem 25. května sezonu znovu rozehrát. Méně přehledná je situace ve druhé nejvyšší soutěži. Dá se ale předpokládat, že kvůli zachování prostupnosti soutěží, tedy postupů a sestupů, zvedne hned ruku „pro“ pět až šest klubů a bude záležet, jak svůj vliv uplatní na zbytek druhé ligy. Celkový stav teď nicméně vypadá tak, že se 25. května opravdu rozběhnou obě ligy a kluby se pokusí sezonu dohrát.

    Po ostrém faulu na Petra Ševčíka viděl žlutou kartu Lukáš ŠtetinaFoto Pavel Mazáč / Sport

  • „Hrozby“ UEFA

    Pokud by sezona byla ukončena předčasně, přijal už Ligový výbor prostřednictvím stanovených řádů usnesení, že nebude uznán mistr ani sestupující z první ligy. Zatím není dořešena otázka postupu z druhé ligy. Každopádně by došlo na ožehavé téma: určení účastníků evropských pohárů. Předseda LFA Dušan Svoboda nicméně už v minulosti avizoval, že se tu liga bude řídit doporučením UEFA. Svoboda také v nedávném rozhovoru pro MF DNES varoval, že v případě „bezdůvodného“ předčasného ukončení ligy, by UEFA nemusela pustit české kluby do svých soutěží.

    JAK TO DOPADNE

    UEFA ligám stále „silně doporučuje“, aby se sezonu pokusily dohrát, pokud jim v tom nezabrání vládní nařízení či nepřekonatelné ekonomické problémy. Zda by UEFA národní ligy, které by sezonu přesto předčasně ukončily, potrestala přímo vyloučením z evropských soutěží, takto pragnantně v žádném prohlášení zatím nezmínila. Faktem ale je, že jediné dvě velké soutěže, které už vyhlásily předčasný konec sezony (nizozemská a francouzská liga), tak učinily až poté, co jim to přikázala vláda. Naopak belgická liga, která kvůli velkému počtu nakažených v zemi toto chtěla udělat jako první, své rozhodnutí neustále odkládá. Možná i pro to, že žádné vládní nařízení v kapse zatím nemá. Nicméně oficiálně zatím UEFA varovala pouze před tím, že zasáhne do seznamu účastníků pohárů v případě, že daná asociace nebude postupovat transparentně, nediskriminačně a taky podle sportovních „zásluh“. Tedy orientovat se v první řadě aktuální ligovou tabulkou.

    Slávističtí fotbalisté na tréninku po koronavirové pauzeFoto Slavia.cz

  • Volba nového šéfa

    Současnému předsedovi Ligové fotbalové asociace Dušanu Svobodovi končí čtyřletý volební mandát. Chystá se znovu kandidovat a zatím se zdá, že má cestu umetenou k obhajobě svého postu. Pravděpodobně se mu totiž nepostaví žádný protikandidát. V minulosti se mluvilo o bývalém generálním sekretáři FAČR Rudolfu Řepkovi, svůj záměr měl ale zřejmě kvůli nedostatečné podpoře klubů pustit z hlavy.

    JAK TO DOPADNE

    Bude to Dušan Svoboda. Ligovou fotbalovou asociaci by tedy měl vést až do konce rámcové šestileté smlouvy s dvouletou opcí, na jejímž základě se profesionální fotbal v Česku v létě 2016 odtrhl od FAČR. Svobodovi nejspíš volební triumf paradoxně usnadní i aktuální složitý stav způsobený pandemií. V nejbližší době, kdy bude velmi těžké do fotbalu pumpovat více peněz, se totiž do funkce spojené s hlavní zodpovědností i za tuto stránku, nikomu moc nechce. A Svobodova dlouholetá vazba na majitele Sparty a jednoho z nejbohatších Čechů, Daniela Křetínského, je z ekonomického hlediska strategickou výhodou.

    Předseda LFA Dušan SvobodaFoto Profimedia.cz

  • Ostatní pozice

    Místopředsedovi Ligového výboru za první ligu Adolfu Šádkovi (generální manažer Viktorie Plzeň), místopředsedovi za druhou ligu Petru Heidenreichovi (výkonný ředitel Ústí nad Labem) a členům Janu Nezmarovi (sportovní manažer Slavie) a Tomáši Provazníkovi (výkonný ředitel Sokolova) končí volební období, rovněž i šéfovi Kontrolního výboru Tomáši Buzkovi, členovi představenstva Slavie. Nominace musí být známa a schválena nejpozději do předcházejícího pracovního dne před konáním grémia do 12 hodin.

    JAK TO DOPADNE

    Z Ligového výboru nejspíš vypadne Jan Nezmar, kterého se podle informací Sportu chystá za Slavii zastoupit Tomáš Buzek. Vzhledem ke špatné finanční situaci druholigového Sokolova bude volné místo i po Tomáši Provazníkovi. Z dostupných informací se mimo jiné chystá do Ligového výboru kandidovat zlínský sportovní manažer Zdeněk Grygera. Nové členy musí schválit nadpoloviční většinou hlasů příslušná komora, tedy například Grygeru by musela většinově schválit první liga.

    Manažer Slavie Jan Nezmar před derbyFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud