7. července 2020 • 11:58

Sparta? V herní kvalitě se neposunula, šokoval Jílek. Mluvil i o Olomouci

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
46
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho spojení se Spartou nepřineslo kýžený úspěch. Kouč Václav Jílek, který měl být na Letné příslibem let budoucích, skončil na postu hlavního trenéra už po devíti měsících. Jeho nástupce Václav Kotal tým vytáhl z bryndy a Letenští nakonec zakončí sezonu nejen na třetím místě, ale po triumfu v MOL Cupu i s trofejí. „Osobně si myslím, že v herní kvalitě žádný zásadní posun neproběhl,“ překvapil v rozhovoru pro Olomoucký deník Jílek, který je přesvědčený, že i pod jeho vedením by se mužstvo zvedlo.



Vaz mu zlomilo první jarní kolo. Konkrétně nezvládnutý zápas v sobotu 15. února s Libercem (0:2). Vedení Sparty začalo hned poté kritickou situaci řešit. Následně v úterý ráno bouchlo do stolu a řeklo stop. Kouč Václav Jílek byl odvolán, ačkoliv měl dlouho maximální důvěru, dokonce o ní hovořil sportovní ředitel Tomáš Rosický na tiskové konferenci před startem jara, a tým měl v nejbližších letech vést k úspěchům.

„Občas nějaké pocity zklamání přijdou. Říkám si, že některé věci se možná daly udělat jinak. Byla to příležitost, kterou se nepodařilo naplno využít. Dívám se ale teď dopředu. Věřím, že přijdou další výzvy,“ uvedl v rozhovoru pro Olomoucký deník Jílek.

Spartu po něm převzal Václav Kotal, do té doby trenér B-týmu. Zdecimovaný tým sice neoživil hned, ale postupem času se mu to povedlo. Možná k tomu pomohla i nucená koronavirová pauza. Po ní totiž Sparta, krom dvou duelů s Plzní, začala válet. Od spuštění květnových přípravných duelů odehrála 17 utkání, ve kterých uhrála 14 výher, jednu remízu a padla jen dvakrát, vždy s Plzní.

„Osobně si myslím, že v herní kvalitě žádný zásadní posun neproběhl. Snížila se ale chybovost zadních řad, zvýšila efektivita vepředu a s výsledky se dostavilo vyšší sebevědomí. Někdy rozhodují maličkosti,“ řekl Jílek.

Sparťané slaví vítězství v MOL Cupu již s pohárem
Sparťané slaví vítězství v MOL Cupu již s pohárem

Kouč, ve spojení s nímž se v poslední době spekuluje v souvislosti s návratem do Olomouce, je přesvědčený, že i pod jeho vedením by nastala změna. „Jsem přesvědčený, že bychom se také zvedli. Samozřejmě ale nikdo nemůže říct, jak bychom na tom teď byli my, kdybychom zůstali. Pravdou je, že Sparta se postupně zvedla a má teď výsledky. To je jediné objektivní hodnocení,“ podotkl.

Jílek prozradil, že se aktuálně snaží naplno věnovat rodině a vrátit jí čas, který v posledních letech příliš neměl. Zároveň ale přiznal, že jsou i chvíle, kdy mu trénování chybí. Štaci ve Spartě ale v tomto ohledu považuje za diametrálně odlišnou oproti ostatním klubům. „Tréninkový proces se nijak výrazně neliší. Největší rozdíl je ale v očekávání okolí. Tlak na výsledky je pochopitelně daleko větší. Od médií, fanoušků, majitele. Sparta přitahuje obrovskou pozornost, je to specifické prostředí,“ konstatoval.

A co onen návrat do Sigmy? „Byla by to nabídka z první ligy, takže logicky by to člověk musel zvážit. Je to umocněno tím, že v Olomouci bydlím a ke klubu mám vztah. Všechno by bylo jednodušší. Ale to je asi vše, co k tomu můžu říct," reagoval Jílek. 

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 7 2 69:12 85
2. Plzeň 35 23 7 5 68:24 76
3. Sparta 35 17 9 9 66:40 60
4. Jablonec 35 14 9 12 48:52 51
5. Liberec 35 15 6 14 55:51 51
6. Ostrava 35 12 11 12 47:43 47

SESTŘIH: Sparta - Jablonec 3:0. Letenští skončí třetí, Kozák se dotáhl na Musu
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Liberec - Sparta 1:2. Letenští slaví první trofej po šesti letech
Video se připravuje ...

MOMENTY 4. nadstavbového kola: Baroš se loučil, boj o korunu střelců a Boleslav do Evropy?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
46

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud