Jakub Konečný
14. srpna 2020 • 20:00

Spokojený Guľa: Stabilita vzadu těší. Káčer může okamžitě pomoct

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Pohodář Ulihrach vzpomíná: cucák Nadal, pařmen Ivaniševič, blázni rodiče
Krejčí exkluzivně o Pastovi a kritice kouče: Tyhle věci nemám rád
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jaká bude Plzeň v nové sezoně? Pokud jde o rozestavení a personální obsazení, stejná jako v té minulé. Přesto v klubu všichni věří, že zejména v herním stylu dojde k potřebnému zlepšení. Výkony i výsledky v letní přípravě tomu nasvědčují, viz včerejší výhra 2:0 v generálce nad rumunskou Craiovou. Vicemistr všechny čtyři herní testy zvládl vítězně a ani jednou neinkasoval! „Stabilita vzadu těší a v ofenzivě ještě máme dostatek času, abychom to vyladili,“ tvrdí spokojeně trenér Adrian Guľa.



Oba chtějí sesadit v posledních dvou sezonách suverénní Slavii z ligového trůnu, ale každý na to jde zcela jinak. Zatímco Sparta v letní přestávce zatřásla kádrem a pilně studuje alternativní rozestavení 3-5-2, v Plzni se drží zásady, proč měnit něco, co funguje. Viktoria prodělala jen lehký facelift, žádné zásadní novinky v její sestavě a herní filozofii nečekejte.

Razítko na to dal páteční poslední přípravný zápas, v němž český vicemistr porazil toho rumunského z Craiovy 2:0 díky brankám Aleše Čermáka a Marka Alvira.

V zažitém systému 4-3-3 nastoupila základní jedenáctka Plzně bez jediného nováčka či překvapení. Všechno stará známá jména.

„Z mého pohledu šlo o velmi vydařené soustředění, ale odpověď vám dají až soutěžní zápasy. Tréninky měly díky přístupu hráčů a jejich vnímání velmi vysokou úroveň. Mužstvo se posouvá, což jsme v některých parametrech hry schopni i změřit,“ říká nicméně trenér Adrian Guľa, který je prací s detailem proslulý i posedlý zároveň.

Viktoria zatím přivedla čtyři posily: zadáky Matěje Hybše s Filipem Kašou, záložníka Miroslava Káčera a křídlo Adriela Ba Louu. Reálnou šanci na základní sestavu však má zatím pouze ex-žilinský záložník.

Jan Kopic v přípravném utkání proti rumunské Craiově
Jan Kopic v přípravném utkání proti rumunské Craiově

„Souhlasím. Miro Káčer je hráč, který je připravený, aby nám okamžitě pomohl,“ přiznává Guľa. „Určitá představa o základní sestavě tam samozřejmě je, kluci vědí, jak fungují. Ale jsou to otevřené procesy. Konkurenční prostředí je velmi podstatné a to na sebe kluci vytvářejí. A klišé, že každý hráč je podstatný, platí v době koronaviru stonásobně víc, nikdy nevíte, co se může stát,“ dodává.

Právě hrozba onemocněním COVID-19 přiměla Plzeň během přípravy k bezprecedentním bezpečnostním opatřením. Klub byl v maximální možné izolaci, kvůli které ani nezveřejnil přesné místo svého pobytu v Rakousku. A na rozdíl od Sparty a Slavie neumožnil navštívit herní kemp ani zástupcům médií.

Test na přítomnost viru, který celá výprava v Rakousku absolvovala, pak neodhalil žádného nakaženého, což je třeba brát jako další pozitivum. Zdravotní problémy jiného rázu mají momentálně pouze Ondřej Mihálik a Matěj Hybš, v obou případech jde však o ryze fotbalová zranění.

Důvodem k optimismu pak je i bilance v letní přípravě – čtyři zápasy, čtyři výhry, všechny navíc bez inkasovaného gólu.

„Jednoznačně to potěší a je to při snaze hrát útočně, vysoko, na riziko velmi podstatné, jsme za to rádi. Ale stále tam jsou věci, které jsme schopni okamžitě posunout a zlepšit,“ ví slovenský trenér, který už vyhlíží ostrý start sezony. Příští pátek vstoupí Viktoria do nového ročníku FORTUNA:LIGY domácím zápasem proti Opavě a další týden ji už čeká první vrchol – druhé předkolo Ligy mistrů na hřišti holandského Alkmaaru, v němž tentokrát nebude čas na opravu. Hraje se totiž jen na jeden zápas.

„Úvod je pro nás hodně podstatný, ale jsme kvalitně připravení,“ hlásí Guľa.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud