21. října 2020 • 15:24

Prymula připustil ligový restart. Fotbal věří v šanci, omezí termíny i VAR

Autor: iSport.cz, ČTK, jon, šq, vmn
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoliv vláda kvůli epidemii nového koronaviru opět výrazně omezila život v Česku, sportovním soutěžím dal ministr zdravotnictví Roman Prymula jistou naději. Nejreálnější je restart fotbalové FORTUNA:LIGY, která už před stopkou pravidelně testovala všechny účastníky. Právě to je Prymulova podmínka. Snahou představitelů Ligové fotbalové asociace je podle informací Sportu spustit nejvyšší soutěž na přelomu října a listopadu.



„Jednáme o tom, že by ligové zápasy, a bude se to týkat opravdu jenom nejvyšších soutěží, mohly fungovat za předpokladu pravidelného testování. Tam jednání ještě probíhají. Bez diváků logicky,“ uvedl na dotaz ČTK ministr zdravotnictví Roman Prymula .

O konec nucené přestávky se snaží také Milan Hnilička. „Apeluji, aby povolil dvě nejsledovanější soutěže, což je fotbal a hokej, aby se lidé měli na co dívat. Pan Prymula říká, že to dává smysl, abychom to začali projednávat. Jsou tam i akce, které dostávaly výjimku, na to slyší také. Jsem rád, že rozumí sportovcům a tomu, že když lidé mají zůstat doma, bylo by dobré, aby se dívali na sport,“ řekl šéf Národní sportovní agentury v na Frekvenci 1.

To znamená šanci pro restart fotbalové FORTUNA:LIGY. Podle informací Sportu se uvažuje o opětovném spuštění pouze u nejvyšší soutěže, druhá liga by vzhledem k finanční náročnosti nesplnila podmínku pravidelného testování.

„Snažíme se vyjednávat a věříme, že náš zodpovědný přístup se vyplatí,“ sdělil  Sportu šéf LFA Dušan Svoboda. Aby vyšel fotbal vstříc požadavkům ministerstva zdravotnictví, uvažuje o odehrání všech zápasů jednoho kola v jeden den, což by vzhledem k personální náročnosti znamenalo dočasné hraní bez přítomnosti VAR.

Nejbližší možný termín spuštění ligy, ve který zástupci LFA doufají, je víkend 31. října až 1. listopadu.

Vláda od 12. října zrušila volnočasové i profesionální aktivity sportovců. Týká se to i první fotbalové ligy a hokejové extraligy, které se do té doby mohly hrát bez diváků. Výjimku dostali fotbalisté pražské Sparty a Slovanu Liberec pro zápasy Evropské ligy, tenisový turnaj WTA v Ostravě a další mezinárodní akce, galavečer MMA v Brně. Obecný zákaz sportovních soutěží zatím platí do 3. listopadu, do kdy má též platit nouzový stav, nicméně se dá očekávat delší trvání zásadních restrikcí.

Na dotaz ČTK, kdy by se mohlo znovu začít hrát, Prymula poznamenal, že se nejdříve musí prodiskutovat model v návaznosti na nová opatření. Vláda totiž od čtvrtečních 6:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a omezila kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Dosud mohli fotbalové týmy a další profesionální sportovci plnohodnotně trénovat venku. Z dosud platného opatření o omezení shromažďování na maximálně šest lidí totiž byly vyjmuty osoby v zaměstnání a společně vykonávající podnikatelskou činnost.

„Tady z logiky věci je mnohem větší problém. Znamená to, že už není možné hrát třeba fotbal venku, protože tady je omezení dvou osob. Bude muset být výjimka právě pro profesionální sportovce,“ dodal ministr.

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud