Jakub Dvořák
6. ledna 2021 • 17:32

Sparta začala rok demolicí na sněhu. Wiesner se předvedl, chválil Kotal

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pět dní v novém roce se zdálo, že počasí bude Spartě v domácích podmínkách přát. Na Tři krále však Česko zasáhla sněhová vánice. Letenští přesto na těžkém terénu uvnitř strahovského areálu dvakrát porazili Chrudim (6:0, 2:0). Čtvrtý tým FNL sundal hattrickem nejlepší ligový střelec Lukáš Juliš. Výrazně však na sebe upozornili hlavně Tomáš Wiesner a Martin Vitík, kteří začali nakukovat do sparťanského áčka až ve druhé polovině podzimu.



Rudí v úvodním duelu zkusili vyrukovat s tradiční tříčlennou obranou, ale ofenzivní řady lehce přeskupili, což se na hřišti jevilo jako rozestavení 3 – 4 – 3. V praxi to znamenalo, že Andreas Vindheim a Ladislav Krejčí na křídle neustálými náběhy doplňovali Lukáše Juliše a na stranách operovali pracanti Tomáš Wiesner s Matějem Polidarem.

A především pravá lajna dělala Chrudimi obrovské potíže. Agilní Wiesner, jenž zvládne nastoupit i ve středu pole, jako kdyby tušil, že hraje o místo pro první jarní mistrovský zápas.

Spartě totiž před bitvou v Ostravě vypadlo hned několik středních halvů - disciplinární trest za hrubý faul loktem si odpykává Ladislav Krejčí II, pro karetní trest budou chybět i David Pavelka s Filipem Součkem, k prvnímu přípravnému duelu nebyl připravený Michal Trávník a navrátilec z hostování Jan Fortelný doléčuje svalové zranění.

Sparta si ve sněhu zastřílela
Sparta si ve sněhu zastřílela

Wiesner, jenž už prošel hostováními ve Vlašimi, Liberci či Mladé Boleslavi, chrudimské defenzivě pořádně zatápěl. Bleskovou rychlostí a aktivním přístupem patřil mezi nejnebezpečnější hráče rudých. „Někteří hráči dostali příležitost a jsem rád, že zrovna Wiesner pochopil, co od něj chceme – náběhy za obranu do prostor. Dneska to dokázal i využít. Hodnotím ho pozitivně,“ chválil ho trenér Václav Kotal.

Drobný záložník několikrát nebezpečně vypálil a po jednom z jeho střeleckých pokusů, který brankář Simon Zíma jen vyrazil, vstřelil gól autor hattricku Lukáš Juliš.

Třiadvacetiletý sparťanský odchovanec se trefy dočkal ve druhé půli, když utekl hostujícím obráncům, pohrál si s gólmanem Zímou a do prázdné branky přidal šestou branku, čímž podtrhl dominantní výkon Letenských. „Podali jsme dobrý výkon, měli jsme dobrý pohyb i kombinaci. To pak přineslo ovoce i ve skóre. Bylo to dobré utkání,“ spokojeně přikyvoval Kotal.

Ve druhém mači už vyběhla výrazně obměněná jedenáctka, již v poli doplnilo pět hráčů z B-týmu, který odehrál poslední soutěžní zápas 10. října, než mu byla soutěž přerušena. I to se podepsalo na poněkud kostrbatější hře. „Z naší strany už to bylo složitější v kombinaci. A hlavně ten terén, ve druhém poločas už bylo hřiště pod sněhem a to nám ztěžovalo hru. Naštěstí nebylo zmrzlé. Sníh sice ztěžoval kombinaci, ale i tak jsme soupeře do žádných velkých šancí nepustili. To je pro nás rozhodující,“ řekl Kotal o výhře 2:0, kterou zajistili Martin Minčev a Ladislav Krejčí II.

Jedinou kaňkou tak byl drobný šrám v hlavě Libora Kozáka, který se srazil s jedním z protihráčů. Ani to však Kotala nevyvedlo z míry. „Nemělo by to nic být. Libor má tržnou ránu, prý by to měly spravit dva stehy. To k fotbalu patří.“

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud