Radek Špryňar
Premium
18. května 2021 • 04:55

Plzeň: bod zlomu! Rubání rozpočtu, loučení s hvězdami i Bílkův rébus

Vstoupit do diskuse
37
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Plzeň přestala stačit nejlepším. Prohrála tři zápasy ze čtyř. Poprvé v novodobé éře se může stát, že si nezahraje kvalifikaci evropských pohárů. Jestliže se o tom mluvilo už v minulosti, nyní víc než kdy jindy platí, že došla do bodu zlomu. Definitivně. Rozpočet škrtí na polovinu dřívějšího. V létě ji navíc čeká dramatická redukce kádru, finančně nákladní hráči jsou na odchodu. Pokud se po konzultacích s Michalem Bílkem nepovede vytvořit sportovně správný mix, éra hrdé královny Viktorie může definitivně skončit. Jak bude vypadat hubenější rozpočet, kdo se bude poroučet a u koho si vzal nový kouč čas na rozmyšlenou?



Potápí se, klesá níž a níž. Měsíc po měsíci, týden po týdnu, zápas po zápasu. Čára ponoru je v kritické výšce. Takovou sportovní bídu v Plzni nepamatují od sezony 2009/10. Jenže tehdy se páté místo podpořené ziskem domácího poháru bralo jako výjimečný počin. Pod Pavlem Vrbou zrovna začínaly zlaté časy.

Nyní je situace odlišná. Ve všem.

Současná pátá figura je nepřijatelná vzhledem k proklamovaným ambicím klubu. Plzeň se na ní ve FORTUNA:LIZE drží zuby nehty. Po drsných porážkách 1:5 se Slavií, 1:3 se Spartou a ostudném nedělním představení v Ďolíčku. Pád s Pardubicemi 0:3 patří mezi nejhorší vystoupení, co mužstvo za posledních deset let předvedlo.

„Nevyhrávali jsme souboje, vlastně jsme je ani nepodstupovali. Kromě Mihálika jsme se nedostali do kloudné šance. Je to hodně málo,“ rozčiloval se nový vládce střídačky Michal Bílek. „Výkon nebyl hodný Plzně. Hráčům jsem to hned po zápase řekl. Takhle nejde pokračovat dál. Je potřeba hrát srdcem, to je naprostý základ. Několikrát jsem říkal, že v Plzni jsou dobří fotbalisté, ale pokud se chceme někam posunout, je potřeba výrazně přidat.“

Bílek je ve slovních obratech mnohdy střídmý, málokdy plýtvá vzletnými výrazy, po Pardubicích se ale ani on neudržel. Místo aby se celý klub těšil na velký čtvrtek, na finále MOL Cupu se Slavií, obává se dalšího debaklu, opakované ostudy. „Musíme se víc bít, musí být vidět větší snaha, touha s výsledkem něco udělat,“ plánuje Bílek.

Udržení páté pozice

Je celkem nepravděpodobné, že by Viktoria pohárovým triumfem zachránila sezonu. Sázkové kanceláře se v predikcích shodují, že o vítězi je víceméně dopředu jasno. A to navzdory faktu, že se finálový duel koná v Plzni. Na výhru „drtikolu z Edenu“ je nezvykle nízký kurs 1,4! Nicméně velmi reálně odráží současné rozpoložení obou táborů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
37

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud