16. června 2021 • 13:20

Formát ligy: 16 týmů i s nadstavbou a baráží, změna u zápasu o Evropu

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
7
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalová liga FORTUNA:LIGA se pro sezonu 2021/22 vrací k formátu s 16 týmy a nadstavbou, zůstává i baráž o udržení. Změna oproti původně zavedenému formátu nastává v prostřední nadstavbové skupině - její vítěz nebude hrát „zápas o Evropu“, ale získá milion korun a výhodnější nasazení v MOL Cupu. O podobě příštího ročníku první a druhé ligy rozhodlo na středečním zasedání Ligové grémium LFA.



V první lize bude v nadcházející sezoně bojovat o titul opět 16 týmů. V základní části dvoukolově každý s každým, pak se podle umístění rozdělí do tří skupin:

O titul (1. - 6. tým po základní části)
Play off o umístění (7. - 10. místo)
O záchranu (11. - 16. místo)

Největší změna je tak u prostřední skupiny hrané play off způsobem na dvě utkání (doma - venku), kde už nepůjde o účast v Evropské lize, ale o závěrečné umístění. Vítěz dostane bonus milion korun a měl by být nasazen do třetího kola MOL Cupu.

„To byla jediná debata, reagovali jsme na snížení počtu zástupců v pohárech. Jinak žádné další varianty nebyly na stole,“ řekl na tiskové konferenci Dušan Svoboda, předseda LFA, která řídí první a druhou ligu.

Odmítl, že by existovala varianta pokračovat s 18 účastníky, jak spekulovala některá média. „Ani na úrovni ligového výboru žádný takový podnět nebo návrh neobdrželi. Byla to taková virtuální spekulace. Co se týče dalšího vývoje, řekli jsme si, že nadstavbu odehrajeme ve třech kompletních sezonách. Zatím jsme odehráli jednu kompletní, druhou jsme nedohráli. Pak se můžeme bavit o nějakém vyhodnocení,“ uvedl Svoboda.

Do skupin o titul i o záchranu se přenášejí body ze základní části, hrát se budou jednokolově každý s každým. Poslední tým první ligy přímo padá do druhé ligy, mezi elitu postoupí její vítěz - pokud dostane licenci.

Kluby na 14. a 15. místě FORTUNA:LIGY odehrají o setrvání v první lize baráž s třetím a druhým týmem FNL.

Odložené zápasy jen do 25. kola

Grémium LFA se také dohodlo na tom, že v příštím ligovém ročníku se kvůli případným karanténám budou odkládat utkání jen do 25. kola. Pak budou muset týmy k zápasům nastoupit, jinak prohrají kontumačně.

„Když dojde k tomu, že na tým bude v prvních 25 kolech nařízena karanténa, utkání se odloží a budeme hledat termíny pro dohrání. Pokud by karantény byly uvrženy od 26. kola dál plus samozřejmě v nadstavbě, už bude docházet ke kontumacím, pokud by tým nenastoupil. Už není kam ty termíny posouvat," vysvětlil Svoboda.

Bude prý na klubech, koho v takové situaci do zápasu nasadí. „Musí to odehrát. Jestli s hráči širšího kádru, s juniorkou, to je samozřejmě jejich možnost a právo. Chceme, aby týmy udělaly maximum, aby se utkání odehrála. A aby tam nedocházelo k nějakým spekulacím nebo kalkulům," dodal Svoboda.

Od nové sezony také zřejmě bude moci do hlediště dorazit více fanoušků. "Měla by být možné naplnit kapacitu z padesáti procent. Za předpokladu, že lidé budou otestování, očkování nebo covid prodělali. Je to posun, teď jsme měli polovině tohoto čísla,“ dodal šéf LFA.

Podívejte se na VŠECH 85 gólů Slavie: Zářil Stanciu, Olayinka, zaujal Teclův hattrick
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
7

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud