Jan Vacek
23. srpna 2021 • 11:15

Sparta láme zápasy po pauze. Vrba umí reagovat, soupeřům dochází síly

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
6
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Stává se z toho kolorit, jakési nepsané pravidlo. Sparta v úvodu sezony na ligové úrovni láme své soupeře zpravidla ve druhých poločasech, naposledy se jí to povedlo v sobotu proti nováčkovi z Hradce Králové. Svěřenci trenéra Pavla Vrby nasázeli všechny čtyři góly po změně stran a nechali tak zapomenout na vlažné první dějství. Podobné to bylo i v předchozích utkáních. Proč?



Pohled na statistiky je výmluvný. Sparťané zatím v pěti ligových kolech nasázeli patnáct branek. Hned dvanáct z nich ovšem padlo až po změně stran. Stejně jako naposledy proti Hradci Králové, kdy Letenští rozhodli o přesvědčivém triumfu 4:0 až ve druhých pětačtyřiceti minutách.

„V prvním poločase nám chybělo lepší postavení při zakládání útoků, soupeř na nás byl velice dobře připravený,“ prohlásil hlavní trenér Pavel Vrba.

Velmi podobné to bylo i v předchozích duelech proti Sigmě, Liberci či Bohemians. I v nich se rudí prosazovali především ve druhém poločase, třeba u Nisy nasázeli Slovanu i díky vyloučení Theo Gebre Selassieho rovněž čtyři branky.

Tyhle duely navíc měly společného jmenovatele. A to schopnost Vrby na vývoj hry správně reagovat. Doložit si to můžeme právě na posledním odehraném utkání. Ačkoli měla Sparta i v úvodní části proti Hradci tři vyložené příležitosti, v poločase mohla být za bezbrankový stav vlastně i ráda, protože rovněž Východočeši měli své možnosti.

Do druhého poločasu ale Pražané své herní schéma výrazně upravili. Vrba vyhnal krajní beky Matěje Polidara s Tomášem Wiesnerem výrazně výš, Sparta díky tomu roztáhla hřiště a narušila kompaktní blok Hradce.

„Řekli jsme si, že to musíme hrát jinak. Hradec na nás byl nachystaný, držel vzadu blok pěti hráčů. Roztažení hry nám pomohlo, dali jsme díky tomu první gól, o kterém celý zápas byl. Pak už jsme hráli v pohodě,“ prohlásil autor dvou branek Jakub Pešek.

Fotbalisté Sparty na děkovačce s fanoušky po vítězství nad Hradcem
Fotbalisté Sparty na děkovačce s fanoušky po vítězství nad Hradcem

Právě takhle taktická změna zapříčinila, že domácí donutili soupeře k roztažení obranné linie, čímž si vytvořili prostor pro náběhy z osy hřiště. Výsledkem byly góly, které se začaly v síti hradeckého brankáře Viléma Fendricha kupit.

„Ve druhém poločase jsme si už prostor udělali lépe a dokázali toho využít,“ pochvaloval si spokojený Vrba.

Do silných druhých poločasů Sparty se navíc promítá ještě jeden aspekt. Kondice. S výjimkou utkání na Bohemians měli Letenští v prvním dějství vždy držení balonu přes 65 procent. To znamená, že soupeře nutili především k pohybu bez míče. A to samozřejmě bere síly.

„Bylo jasné, že Hradec tempo z prvního poločasu neudrží. Zvítězilo vysoké tempo hry Sparty, které soupeře semlelo,“ zdůraznil ve studiu O2 TV někdejší obránce Jan Rajnoch.

Sparta tak v úvodu ročníku prokazuje i potřebnou dávku trpělivosti, když si dokáže počkat na vhodný moment ke zteči. Zároveň ovšem musí pracovat i na svých výkonech v úvodních částech duelů, ty totiž mají k ideálu zatím docela daleko.

SESTŘIH: Sparta - Hradec Králové 4:0. Vysoká výhra Letenských, dvakrát pálil Pešek
Video se připravuje ...

Sparta v lize

Sparta - Olomouc 3:2

1. poločas   2. poločas
1 Vstřelené góly 2
1 Inkasované góly 1
69 % Držení míče 52 %

 

Liberec - Sparta 0:5

1. poločas   2. poločas
1 Vstřelené góly 4
0 Inkasované góly 0
75 % Držení míče 79 %

 

Sparta - Karviná 2:0

1. poločas   2. poločas
1 Vstřelené góly 1
0 Inkasované góly 0
66 % Držení  míče 72 %

 

Bohemians - Sparta 1:1

1. poločas   2. poločas
0 Vstřelené góly 1
1 Inkasované góly 0
57 % Držení míče 49 %

 

Sparta - Hradec 4:0

1. poločas   2. poločas
0 Vstřelené góly 4
0 Inkasované góly 0
70 % Držení míče 67 %

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
6

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud