Jan Podroužek
21. září 2021 • 11:32

ANALÝZA trápení a otočky Slavie: drtivý tlak i vazba Kuchta - Krmenčík

Autor: Jan Podroužek, Petr Jániš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Divoké vršovické derby ukázalo, jak dramaticky je Slavia schopná vyhnat svůj tlak a výkon. Zatímco v prvním poločase se jí ještě zdatní Bohemians dokázali bránit, zvýšení otáček po změně stran už na ně bylo příliš. Favoritovi hodně pomohla třeba i spolupráce mezi útočníkem Michaelem Krmenčíkem a pod něj staženým Janem Kuchtou. Deník Sport analyzuje nedělní bitvu. Známkování hráčů FORTUNA:LIGY ZDE>>>

  • 1. Poločasová změna: vazba Kuchta – Krmenčík

    V první půli hrál Jan Kuchta na hrotu, ale o poločase se trenér Trpišovský rozhodl pro změnu: na hřiště vyslal Michaela Krmenčíka a Jana Kuchtu posunul na desítku, což je mimochodem stejná vazba, jakou oba hráči společně vytvořili v nedávném utkání juniorky proti Sokolovu, v němž Krmenčík nastřílel hattrick a přispěl k drtivé výhře 8:2. Na obrat na Bohemians měla tato změna velký vliv, Slavia v průběhu druhého poločasu lépe doplňovala pokutové území, Kuchta mohl přebírat více balonů do nohy a následně dynamicky chodit směrem dopředu.

    Pozn.: Šipka znamená, jakým směrem hráč nejčastěji opouštěl svoji pozici.

  • 2. Neustálý tlak na míč

    Slavia stejně jako v předchozích zápasech bránila poměrně riskantně. Takřka po celý zápas bylo obranné schéma Slavie při postupném útoku Bohemians následující: křídla Ivan Schranz a Alexander Bah zůstala u stoperů, střední záložníci Daniel Samek, Tomáš Holeš a Nicolae Stanciu pokryli střední záložníky domácích, krajní beci Jan Bořil a Lukáš Masopust vyskakovali na křídelní krajní beky Bohemians a útočnou dvojici „klokanů“ měli na starosti dva stopeři Ladislav Takács a Aiham Ousou. Slavia díky tomu vytvářela velký tlak na míč. V obranné fázi si „sešívaní“ byli zároveň vědomi útočné síly domácích, kterou zelenobílí ukázali v zápase se Zlínem při vítězství 3:1. Stoperům se i přes náročnost takového úkolu povedlo uhlídat Jana Chramostu a Ibrahima Keitu, středová řada vymazala ze hry náběhového Petra Hronka.

  • 3. Zlepšená produktivita

    Slavia se ve finální třetině vyznačuje dynamickou hrou, kdy hráči mezi sebou neustálé rotují. Nabírání hráčů „sešívaných“ dělalo obraně zelenobílých obrovské problémy, zejména pak ve druhém poločase. Slavia dokázala pomocí vysokého počtu hráčů nalákat obránce Bohemians na kraj hřiště, čímž si vytvářela prostor za agresivními obránci „klokanů“. Toho následně využívala prudkými náběhy z větší hloubky. V první půli nebyla hra Slavie ve finální třetině špatná. Hosté se dostávali do zajímavých prostorů, ale finální přihrávky nenacházely spoluhráče. Díky zlepšení v téhle disciplíně po změně stran si Slavia vytvořila ve druhé půli více šancí a byla i výrazně produktivnější.

  • 4. Stanciovy penalty: šest ze sedmi

    Zlomový moment utkání. Po faulu Daniela Köstla na Jana Bořila na sebe vzal zodpovědnost rumunský záložník Slavie. Pokud by Nicolae Stanciu penaltu neproměnil, měli by Bohemians z psychologického hlediska ještě šanci na bodový zisk. Jenže Rumun v sešívaném dresu proměňuje penalty s velkým přehledem. Jediným brankářem, na kterého Stanciu nevyzrál, byl Lukáš Hrádecký, gólman Leverkusenu, slávistického záložníka vychytal v minulé sezoně v zápase skupiny Evropské ligy, červenobílí i tak nakonec zvítězili doma 1:0.

  • 5. Schranz pohybem boural taktiku Bohemians

    Bohemians presovali velmi agresivně, z jejich projevu byla ve vršovickém derby znát velká motivace, cítili šanci. Stopeři domácích osobně obsazovali útočnou trojici soupeře. V první půli zůstával pravý křídelník Alexander Bah vysoko, aby byl připraven na dlouhý nákop, a jeho protějšek Ivan Schranz seskakoval zleva do středu pole, aby vytáhl pravého stopera Daniela Köstla z jeho prostoru. Do vytvořeného volného místa se poté často přesunoval hrotový útočník Jan Kuchta.

  • iSport podcast: Vrací se dominantní Slavia? Sešívaní mohou řešit stopery i Samkem
    Video se připravuje ...

    TOP góly 8. kola: Basseyho angličák i Tuptův smrtelný úder
    Video se připravuje ...

    SESTŘIH: Bohemians - Slavia 1:5. Drtivý obrat po VAR penaltě na Bořila, zářil Krmenčík
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud