Radek Špryňar
Premium
22. září 2021 • 15:00

Sabou o jízdě Hradce: Koubek je divočák jako já. Co řekl o Dědkovi?

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za okny kanceláří je v plném běhu demolice stadionu, zrovna nedávno šla k zemi lízátka. Klub je však paradoxně v rozletu. Nová krásná aréna má být v provozu v květnu 2023, slušně to upaluje i na trávníku. Hradec Králové je po osmi kolech na sedmém místě FORTUNA:LIGY, vyhrál třikrát v řadě, naposledy zvládl derby s Pardubicemi. „Vyhrát jakýkoliv zápas v lize je megatěžké. Buďme pořád pokorní,“ zůstává v klidu sportovní ředitel Jiří Sabou.



V létě prožil někdejší neústupný hráč Teplic a Žižkova nejsložitější chvíle funkcionářské kariéry. Věděl, že končí úspěšný trenér Zdenko Frťala. Z problémů Jiří Sabou nespal, postupovou jízdu si neužíval. Sháněl náhradu. Vysnil si Miroslava Koubka, jehož si v klubu trochu na sílu protlačil. „Domluvili jsme si půlhodinové kafe, z kterého nakonec bylo tříhodinové. Hned jsme si sedli. Zjistili jsme, že máme podobné názory na fotbal. Byl jsem z něj paf,“ říká o sedmdesátiletém trenérském bardovi.

V Hradci jste sportovním ředitelem klubu čtvrtým rokem. Byť nejste domorodcem, chápal jste, o co klubu v derby s Pardubicemi šlo?
„Stoprocentně. Jsme strašně šťastní, že jsme dokázali vyhrát potřetí za sebou. Všechno je to umocněné o to víc, že to bylo s Pardubicemi. A samozřejmě vím, o co šlo. Derby bylo pro naše fanoušky stěžejní. Pokud bychom zápas nezvládli, negovalo by to vše, co jsme dosud uhráli. Moc si vítězství vážíme.“

O to víc, že se dostavilo po kvalitním výkonu?
„Přesně tak. Je to radost na druhou. Šlo o zasloužený triumf. Všichni jsme si v klubu mákli, abychom to zvládli. Povedlo se. Nálada je vážně výborná.“

V osmi kolech jste posbírali dvanáct bodů. Je vstup do sezony nad vaše očekávání?
„Body jsme si jednoznačně zasloužili. Věděli jsme už před sezonou, že nás čeká těžký start. V první řadě jsme se chtěli vyhnout bezprostřednímu boji o záchranu, což platí pořád. Říkat cokoliv jiného by bylo troufalé. Hrajeme pětatřicet utkání venku, víc než polovina kádru neměla zkušenosti s první ligou. Pro nás je všechno nové. Včetně mě, byť jsem fotbal hrál profesionálně deset let, ale v pozici funkcionáře jsem v nejvyšším patře nováčkem. Získáváme ostruhy a zkušenosti. Šel jsem do toho obezřetně, s velkým respektem. A to, že máme po osmi kolech dvanáct bodů, je super. To vůbec nezastírám.“

V létě jste příliš neposilovali, spíše jste šli cestou rozšíření kádru. I proto se základní sestava oproti postupové sezoně téměř nezměnila. Přitom rozdíl mezi oběma soutěžemi je obrovský. Neměl jste obavy, že sezona bude jeden velký průšvih?
„Obavy asi ne, ale zdravý respekt ano. Šli jsme do toho s kádrem, který vykopal postup do první ligy. Z druhé strany jsem věděl, že mužstvo má kvalitu. Kluci jsou obrovsky hladoví, chtějí pracovat, chtějí se rvát za Hradec. Ovšem spousta z nich ligu vůbec nehrála.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud