Michal Kvasnica
Premium
22. října 2021 • 18:45

Uličný o trenéřině: Je to kolotoč, okoukáte se. Jak se pozná vyhazov?

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzestupů a pádů, stejně jako vyhazovů a různých jednání zažil Petr Uličný, bývalý trenér s 413 odkoučovanými zápasy v lize, mraky. Dneska už na to rád vzpomíná, s mladšími kolegy soucítí. „Krásné zaměstnání, ale nikoli jednoduché. Zažíváte šoky, euforii. Každá prohra je vina trenéra a už nikdo neřeší, že třeba chyboval brankář,“ usmívá se 71letá legenda tuzemské fotbalové scény. Málokdo může o nejistém zaměstnání s velkou fluktuací, zvlášť v Česku, povídat jako on.



Kolikrát jste odvolání zažil?
„Já byl vyhozený šestkrát. Jsou dva typy trenérů: koncepční, kteří potřebují klid na práci, a motivátoři. K těm jsem patřil já. Klub byl neúspěšný, tak přišel za Uličným a řekl: Johne, pojď nám pomoct. A já šel. Motivátoři to většinou zachraňují. Když ti koncepční trenéři řeknou, že potřebují na práci třeba čtyři roky, přijde mi to alibistické. Navíc po nějaké době se všechno okouká.“

Petr John Uličný patří k nejvýznamějším postavám české fotbalové historie
Petr John Uličný patří k nejvýznamějším postavám české fotbalové historie

I vy jste se okoukal?
„Samozřejmě. V kabině jsem používal různá šméčka vůči hráčům, různě jsem oblboval i vedení, ale po dvou letech už to nefunguje. To vycítíte. Motivační prvky už nemají takovou sílu, hráči už se srandičkám ani nezasmějí a podobně. Navíc já nebýval vyhazován za výsledky, ale za nesportovní chování. Na rozhodčí i hráče jsem byl bohužel občas tvrdý, ostrý, sprostý. Třeba ve Zlíně jsem hned věděl, že je konec. Hráči šli za vedením a bylo hotovo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud