Michal Kvasnica
27. října 2021 • 04:45

Baník vs. Hradec: zájem o V+V, lišák Koubek a další šance Pokorného

Vstoupit do diskuse
3
  • Pohárový zápas Baníku s Hradcem je zajímavější, než se může na první pohled zdátPohárový zápas Baníku s Hradcem je zajímavější, než se může na první pohled zdátFOTO: koláž iSport.cz

    Asi v nabídce osmifinálových utkání MOL Cupu najdete na první pohled atraktivnější zápasy než mač Baníku s Hradcem Králové (středa 16.30). Ale pozor, zdání klame. Jednak jde překvapivě o sousedy v ligové tabulce a taky oba kluby spojuje několik zajímavých záležitostí, které udělají „obyčejný“ pohárový duel v Ostravě-Vítkovicích mnohem pikantnějším.

  • Námluvy s Vlkanovou

    Byla to dlouhá story. Baník měl Adama Vlkanovu na seznamu vytipovaných posil, několik přestupních období kolem něj našlapoval. Ale jen našlapoval... V září 2020, když kouč Luboš Kozel rozjel sezonu mizerným způsobem a Slezanům nevyšly příchody Ondřeje Lingra a Antonína Růska, bylo Vlkanovovo angažmá v Ostravě asi nejblíže. Zároveň však hodně daleko, protože třímilionová nabídka za nejlepšího hráče druhé ligy Votroky rozhodně neuspokojila. Pak vše padlo. Hradec Králové postoupil mezi elitu a šikovný ofenzivní univerzál baví. Zatím se „Vlčák“ pyšní osobní bilancí dvou gólů a pěti asistencí, nejproduktivnějším hráčem Baníku je bek Jiří Fleišman (2+4). Pro porovnání například statistika křídelníka Romana Potočného za 40 zápasů za FCB: 4+4.

  • Vzpomínky na Koubka

    Baránek – Řezník, Neuwirth, Bolf, Neves – Lička, Marek, Lukeš – Mičola, Varadi, Vydra. Na tuto jedenáctku ze sezony 2009/10 ostravští fanoušci určitě nezapomněli. Pod vedením stratéga Miroslava Koubka, jenž nyní odvádí perfektní práci v Hradci Králové, předváděl Baník nadčasový fotbal. Ostré „liverpoolské“ schéma 4-3-3 bavilo ligu, o titul FCB přišel až v předposledním kole po nešťastné domácí remíze 2:2 s Mladou Boleslaví. Koubek inkasovaný gól v závěru dosud označuje za noční můru, ale celý ročník hodnotí jako pocit absolutního trenérského štěstí. Na třetí místo a tak kvalitní způsob hry Baník od té doby nikdy nenavázal. Čekání na evropské poháry trvá jedenáct let.

    Hradecký kouč Miroslav Koubek v zápase na Spartě Hradecký kouč Miroslav Koubek v zápase na SpartěFoto ČTK/Šimánek Vít

  • Vašulín na radaru

    Přestože má Baník hrotovou pozici dobře vykrytou Ladislavem Almásim, případně jeho náhradníkem Jiřím Klímou, sportovnímu úseku ostravského klubu se podle informací iSport.cz zalíbil Daniel Vašulín. O rok starší, ale typologicky velmi podobný útočník jako Almási chytil výbornou formu. Zatím se třikrát trefil, pro Hradec Králové je nepostradatelný. Bude zajímavé sledovat, kam jeho kroky povedou v budoucnu. Třeba ve chvíli, kdy se perspektivní slovenský reprezentant vydá z Bazalů do světa. Vašulín totiž zaujal nejen Slezany, ale i další ambiciózní české kluby. Není se čemu divit, urostlí forvardi, kterým nepřekáží míč a umí dát gól, jsou vždy v kurzu.

    NOVÁ GENERACE: Vašulín versus top hroťáci. Čeká urostlého forvarda Škodův osud?
    Video se připravuje ...

  • Harazim oklikou

    Jaro 2020: Baník má na post pravého beka k dispozici pouze zkušeného Martina Filla, protože čerstvě podepsaný Jan Juroška ze Slovácka se k novému týmu připojí až na přípravu. A v nedaleké Opavě si o pozornost říká tehdy 19letý Štěpán Harazim právě na pravém kraji obrany. Spolehlivost, nebojácnost, zajímavé centry. A k tomu smlouva v mateřském klubu pouze do konce kalendářního roku. Stačilo podepsat kontrakt jinde s platností od ledna 2021 a SFC by za talentovaného odchovance nedostal ani korunu. Harazim však volí prodloužení, Ostrava má smůlu. A sportovní manažer Opavy Alois Grussmann, jenž se o dva měsíce později přesouvá na Bazaly, naopak radost. O rok později, v květnu 2021, přestupuje Harazim za novou výzvou do Hradce.

    Matěj Polidar (vlevo) a Štěpán Harazim (vpravo) během souboje o míč Matěj Polidar (vlevo) a Štěpán Harazim (vpravo) během souboje o míčFoto ČTK / Šimánek Vít

  • Pokorného restart

    Přestože znojemský odchovanec Jakub Pokorný patří Baníku už pět let, je za poslední roky s Východočechy spjatý víc, než si kdekdo možná myslí. Začalo to tamějším hostováním v sezoně 2018/19, během kterého Pokorný ve druhé lize odehrál 15 zápasů. Pokorný se vrátil do Baníku, ale v sestavě áčka pro něj nebylo místo. Šance od Bohumila Páníka přišla až ve třetím kole MOL Cupu zrovna proti Hradci Králové. A stoper se jí zhostil skvěle: duel gólem rozhodl, předvedl bezchybný výkon a od té doby hrál dva roky v základu. Platilo to až do tohoto léta. Pokorný zatím kryje záda dvojici David Lischka, Jaroslav Svozil. Ale protože prvně jmenovaný host ze Sparty nemůže v nedělním vzájemném třaskavém utkání nastoupit, nabízí se vyzkoušet důležitou souhru se Svozilem právě ve středu. Je to pravděpodobná varianta. Pokud příležitost od kouče Ondřeje Smetany dostane, může být HK pro „Pokece“ už poněkolikáté osudovým mančaftem. Chytí ji za pačesy?

    Jakub Pokorný skóruje hlavou v pohárovém duelu proti Třinci Jakub Pokorný skóruje hlavou v pohárovém duelu proti TřinciFoto ČTK/Ožana Jaroslav

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud