Jakub Konečný
23. listopadu 2021 • 12:33

Důvody, proč je Jablonec v krizi: smůla, hlava v Evropě a naštvaný kouč

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Nedělní debakl 0:5 na hřišti mistra tomu dal razítko – fotbalisté Jablonce jsou v krizi. „Všechno, co jsme za poslední roky udělali, tahle sezona maže,“ posteskl si trenér Petr Rada po výprasku od Slavie. Tým, který válí v Konferenční lize, je v domácí soutěži k nepoznání a jde od jednoho hořkého zklamání k druhému. Deník Sport pojmenoval čtyři důvody ligového trápení zelenobílých…

  • Špatná čísla

    Byť Jablonec vykazuje po patnácti kolech v metrice očekávaných gólů (xG) hodnotu 20,4, ve skutečnosti dal pouze jedenáct branek, tedy o devět méně. Symbolem žalostné produktivity je především útočník číslo jedna Martin Doležal, který se v sezoně trefil pouze dvakrát v utkání s Českými Budějovicemi (2:2). Víc nic, přitom osobní xG má zatím 5,29 a třeba jeho šance ve Zlíně byla tisíciprocentní. Smůlu má však zatím Jablonec i ve vlastním pokutovém území. Inkasoval už osmadvacet gólů, přitom podle metriky xGA (23,7) jich mělo být skoro o pět méně.

    894 - Navzdory 13. příčce figuruje Jablonec v řadě pokročilých statistik mezi nejlepšími pěti týmy soutěže. Vůbec nejlepší je v přihrávkách do finální třetiny hřiště (894), získaných faulech (218) a rozích (102).

    Zlín - Jablonec: Pilař mířil do břevna, Doležalovu dorážku nevídaně vykopl Rakovan
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Hlava v Evropě

    Zelenobílí jsou mužstvem dvou tváří. V Konferenční lize figurují po čtyřech kolech na druhém místě základní skupiny a v případě shody příznivých okolností mohou už ve čtvrtek slavit postup. Zato FORTUNA:LIGA je tolik nebaví, z výletů po Evropě do všední reality přepínat nezvládají – a ztrácejí. Psychická i fyzická únava je znát. „Nemůžeme říkat, že je toho na nás moc, chtěli jsme to hrát, tak to hrajeme a musíme si s tím poradit,“ opakuje neustále kouč Petr Rada. Realita však jde jinudy, 13. místo v tabulce po polovině základní části mluví samo za sebe. Absolutně nedůstojné.

    5 - Jablonec vytěžil z ligových utkání bezprostředně po zápasech v Evropě pouze pět bodů ze čtyřiadvaceti možných. Ani jednou nevyhrál, pětkrát remizoval a třikrát prohrál.

    SESTŘIH: Plzeň - Jablonec 5:0. Dominanci lídra tabulky podtrhl dvěma góly Kopic
    Video se připravuje ...

  • Posily na lavičce

    V minulých sezonách se dařilo doplňovat tým, kterému se předtím pustilo žilou. To se tentokrát nepovedlo, Tomáš Malínský, Michal Surzyn, Antonín Vaníček ani Martin Nešpor se zatím do základní sestavy neprosadili. Z letních posil to zvládl pouze David Houska, který však vykazuje osobní bilanci 0+0, očekávání tedy rovněž nenaplňuje. Druhá věc je, že trenér Petr Rada je maximálně konzervativní a osvědčené hráče podrží radši než nováčky. Což v praxi může znamenat, že dlouholeté opory v náročném programu třeba i přetíží. Leckdy docela zbytečně.  

    23 - V létě z Jablonce odešlo v osobě Ivana Schranze, Vladimira Jovoviče, Roberta Hrubého a Jana Chramosty celkem 23 vstřelených gólů v minulé sezoně.

    Plzeň - Jablonec: Hlavička Malínského proletěla vedle tyče
    Video se připravuje ...

  • Nalomená psychika

    Řeč těla jabloneckých hráčů v Edenu mluvila jasně. S vysokou porážkou jako by byli dopředu smíření. Oheň, který v nich byl schopen kouč Petr Rada v minulosti pokaždé probudit, evidentně vyhasl. Tím spíš, že se Rada od svých svěřenců opakovaně distancuje. „Může přijít krize, a ta situace tu teď je, nemáme výsledky a nedaří se nám. Hráči se z toho musí dostat. Já tomu dávám všechno a chci to samé i po hráčích. Můžeme prohrát, ale takhle ne!“ láteřil po prohře na Slavii. Stejně předtím mluvil i po debaklech v Olomouci (0:4) a Plzni (0:5). To není dobrý signál…

    8 - Jablonec nevyhrál v lize už osm utkání v řadě, naposledy porazil v polovině září Karvinou 1:0. Horší sérii měl v samostatné české lize pouze třikrát (9, 10 a 11 utkání bez výhry).

    Radův Jablonec schytal debakl: Tragédie. Laciné branky určily ráz
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud