Premium
9. března 2022 • 15:30

Rozebrali jsme, proč Slavia ční nad Spartou: (ne)připravenost i dynamika

Autor: Ondřej Škvor, Pavel Hartman, Petr Jániš
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč nedosáhla Sparta v derby na třetí vítězství v řadě? Protože podlehla dojmu, že se červenobílým herně přibližuje. Ale její série byla hlavně dílem slabších dnů Slavie. Neděle v Edenu to názorně demonstrovala. Zároveň ukázala, že i červenobílí mají oproti top Evropě rezervy, byť vývoj fotbalu chápe Jindřich Trpišovský mnohem lépe než Pavel Vrba.



Sor a Lingr: Jako přes kopírák (aneb Taktika vs. improvizace)

Z kterého prostoru se vyklubal vítězný slávistický úder? Z pravého křídla z pohledu domácích. Nešlo o náhodu. Už před Lingrovou brankou se opakovalo totožné schéma. Tudíž se nejednalo o improvizaci, nýbrž o nacvičenou akci.

V kostce si manévr z 31. minuty zrekapitulujme. Stoper Aiham Ousou našel přihrávkou u lajny beka Alexandera Baha. Ten prvním dotykem narazil balon Tomáši Holešovi, který si k němu ze středu seběhl. Nový slávistický Souček okamžitě kolmou přihrávkou za obranu vybídl Yiru Sora, aby dokázal, že je nejrychlejší z rychlých.

PŘESILOVKA A VZDUCH: Jediný Pešek hlídá dvojici slávistů Bah a Lingr. První vhodil aut, druhý mu balon bez potíží vrací – to samotný Pešek neohlídá – a dánský obránce díky přesilovce v daném prostoru v klidu centruje na Sora, kterého nestíhá předskočit Pavelka. Přitom nechat Baha centrovat, to je vzhledem k jeho kopací technice dvojnásobný hřích. Sorovu gólovou hlavičku Holec skvěle vyráží. Tady se sparťani dostali do oslabení, zato situaci dva na nikoho v tu chvíli hrají v šestnáctce oba Krejčí. Zbytečně, hlídají vzduch. PŘESILOVKA A VZDUCH: Jediný Pešek hlídá dvojici slávistů Bah a Lingr. První vhodil aut, druhý mu balon bez potíží vrací – to samotný Pešek neohlídá – a dánský obránce díky přesilovce v daném prostoru v klidu centruje na Sora, kterého nestíhá předskočit Pavelka. Přitom nechat Baha centrovat, to je vzhledem k jeho kopací technice dvojnásobný hřích. Sorovu gólovou hlavičku Holec skvěle vyráží. Tady se sparťani dostali do oslabení, zato situaci dva na nikoho v tu chvíli hrají v šestnáctce oba Krejčí. Zbytečně, hlídají vzduch.Foto Sport

Všichni věděli dopředu, co se bude dít. V zápase to předvedli ještě několikrát. Holeš měl v utkání 6 pasů za letenskou defenzivní linii na rychlonožku Sora. Prostě tolik potřebný automatismus.

Zpátky do děje. Sparťan Dávid Hancko výpad obranným zákrokem přerušil. Po autovém vhazování však sparťané umožnili slávistům přečíslení 2:1, i když měli čas to nedopustit. Byla přece přerušená hra a mohli zaujmout lepší postavení.

Ovšem neučinili to, a tak Bah mohl, aniž by byl pod tlakem, odcentrovat za sparťanskou obranu mezi malé vápno a přední tyč. Trest nepřišel zásluhou skvělého reflexu brankáře Dominika Holce, který zpacifikoval Sorovu hlavičku.

Slavia - Sparta: Dvě obrovské šance, Spartu zachránil Holec i tyč!
Video se připravuje ...

Že by sparťanům jedno klepnutí přes prsty stačilo? Kdepak. O deset minut později dopustili repete, tentokrát však už s fatálními důsledky. Slávisté se opět dostali do oblasti (z jejich pohledu) pravého křídla.

Zásluhou získaného Holcova odkopu od brány a Hanckova prohraného vzdušného souboje. Slovenský legionář po něm padl na zem, leč jeho simulaci polský rozhodčí nezbaštil a nechal pokračovat ve hře, stejně tak i po Haraslínově škobrtnutí o Bahovu nohu.

Slávistický obránce se tak zjevil zase sám z boku před pokutovým územím. Bek Ladislav Krejčí starší na něj nevystoupil, pozičně bránil území nikoho, a tak mohl Bah zase nerušeně odcentrovat do předem smluveného ostrůvku. Lingr se k přízemnímu centru sklonil hlavou a míč tečoval do sítě.

Haraslín škobrtl o Bahovu nohu, a tak při bránění nebezpečné situace nikoli vlastní vinou chybí. Pro Spartu to znamená nepříjemnost, která však nemusí být osudová. Pokud by se ovšem další bránící hráči zachovali lépe. Především Krejčí starší nechává Bahovi čas a hlavně prostor, aby mohl poslat do šestnáctky svůj střílený centr. Selhal, a nespustila ani brzda číslo dvě, Hancko. Ten nezavřel Lingra a nechal k hlavičkujícímu hráči, podobně jako Pavelka o deset minut dříve, balon proletět. Gól. Haraslín škobrtl o Bahovu nohu, a tak při bránění nebezpečné situace nikoli vlastní vinou chybí. Pro Spartu to znamená nepříjemnost, která však nemusí být osudová. Pokud by se ovšem další bránící hráči zachovali lépe. Především Krejčí starší nechává Bahovi čas a hlavně prostor, aby mohl poslat do šestnáctky svůj střílený centr. Selhal, a nespustila ani brzda číslo dvě, Hancko. Ten nezavřel Lingra a nechal k hlavičkujícímu hráči, podobně jako Pavelka o deset minut dříve, balon proletět. Gól.Foto Sport

Jeden z mnoha důkazů o připravenosti jednoho rivala a nepřipravenosti druhého byl na světě. Trpišovský a spol. věděli, že sparťané nejsou pevní na obou krajích hřiště, a podle toho se zařídili.

Nikdo jim

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud