Michal Kvasnica
14. července 2022 • 04:40

Co Baníku ukázal Celtic: nestárnoucí Kuzmanovič, chyby i sympatické duo

Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Těžko říct, jak moc poslouží realizačnímu týmu Baníku jako studijní materiál duel proti Celtiku (2:4), když šlo vzhledem ke kvalitě soupeře a typu utkání o fakt specifickou konfrontaci. Navíc už v pátek hrají Ostravští další přípravu, v polských Kielcích nastoupí proti kyperské Karmiotisse. Zápas se Skoty nicméně nejde brát na lehkou váhu, co Slezanům a jeho fanouškům ukázal?

  • Pozice 10: nestárnoucí Kuzmanovič

    Na dresu má jedenáctku, na hřišti mu sedí spíš pozice číslo deset. Nemanja Kuzmanovič opět ukázal, že má na ofenzivu Baníku stále enormní vliv. I v 33 letech, i proti obrovské kvalitě. Srb do utkání se Celtikem vlétl famózním způsobem. Během úvodní půlhodiny byl u čtyř nebezpečných situací domácích. Hned na začátku zkoušel od půlky trefit odkrytou bránu, těsně minul. Pak pěkným „rohlíkem“ z pravé strany vybídl ke skórování z voleje Eldara Šehiče, jenž proměnil. Na 2:0 mohl zvýšit právě Srb, ale zblízka hlavou Joea Harta neprostřelil. A stejně dopadl Ladislav Almási, když mu Kuzmanovič poslal míč přesně na přední tyč. Ve středu jasně nejlepší hráč FCB.

    Z atmosféry nadšení, na trávníku ale vládli. Mají kádr za miliardy, řekl Kuzmanovič k Celticu
    Video se připravuje ...

  • Chyby jdou vidět...

    Co nepotrestaly třetiligové Otrokovice nebo druholigová polská Termalica, už slovenská Žilina a natož Celtic nenechaly jen tak. Jasně, Skotové si za brankami šli vytrvalým tlakem, důrazem a vysokým presinkem, nicméně při detailním pohledu šlo gólům zabránit. Jen být důslednější... Jiří Fleišman nedokázal ani nadvakrát odkopnout balon u první trefy Furuhašiho. U druhé zase hosté dostali ve středu hřiště před útočnou šestnáctkou, tedy v nejnebezpečnějším prostoru, dostatečnou dálnici, aby O´Riley přesně zamířil za háčky.

    Třetí gól? Jakub Pokorný byl sice nalepený na Giakoumakisovi, ale nezabránil mu ve skórování, byť šlo o opravdový majstrštyk z těžké pozice. Čtvrté Abadově brance zase předcházel špatný první dotyk Martina Chlumeckého. Technická nedokonalost, hrubá chyba. Baník se s takovými kiksy potýká zatím celou přípravu, od většího debaklu zachránil tým Jan Laštůvka.

    Martin Chlumecký se ve skluzu snaží zastavit Anthonyho RalstonaFoto Michal Beránek (Sport)

  • Nejlepší hroťák překvapivě Tijani

    Už to není malý vzorek, takže se dá po dalším testu úplně v klidu konstatovat, že hroťákem s nejlepší formou je momentálně Muhamed Tijani. Nejde jen o to, že se jednadvacetiletý Nigerijec trefil v přípravě již potřetí, ale především o celkovou práci a nebezpečnost. Když vleze na hřiště, je cítit. Zatím mnohem víc než Ladislav Almási.

    Tijanimu evidentně pomohlo hostování v druholigovém Táborsku, říká si o šanci v užším kádru Baníku. Zvlášť když Daniela Smékala, nejrychlejšího borce v ostravském kádru, trápí kotník. Bude zajímavé sledovat, zda trenér upřednostní i nadále slovenského reprezentanta, nebo vsadí na Afričanovu zajímavou formu.

    Střídající Muhamed Tijani se proti Celtiku prosadil ve druhém poločaseFoto Michal Beránek (Sport)

  • Střed stále nevyřešen

    Ani duel s velkoklubem nenapověděl kouči, jak složit střed zálohy. Nebo možná spíš jinak, přesněji: vypadá to, že Pavel Vrba stále nemá jasno o tom, komu vložit důvěru na klíčový post v sestavě. Místo toho, aby se už sehrávaly dvojice, vystřídali se na důležité pozici postupně čtyři hráči. Filip Kaloč, Daniel Tetour, Ladislav Takács a Lukáš Budínský. Zas tak moc času do ostrého ligového startu už nezbývá, chtělo by to vyladit, aby i stopeři věděli, na koho si zvykat. Stejně tak útočníci, protože co se týče výstavby, je rozdíl, zda nastupuje Takács, nebo třeba Tetour.

    SESTŘIH: Baník - Celtic 2:4. Přestřelka a plný dům k oslavám, trefili se Šehič a Tijani
    Video se připravuje ...

  • Jaroň stále čeká. Ale na co?

    Baník se netají tím, že by ještě rád posílil pozici křídel. Dívá se jinam, skautuje, proklepává hráče datovou analytikou... Však taky nedávno Pavel Vrba veřejně přiznal, že se mu kraje zálohy moc nelíbí, proto bude zkoušet jiné varianty. Doleva nahoru posunul beka Eldara Šehiče, což se povedlo. Rodák z Bosny a Hercegoviny, u kterého se čeká na definitivní potvrzení ročního hostování s opcí ze strany Karviné, se trefil v obou posledních zápasech.

    Ale napravo to není ono. Jiřímu Klímovi se nelze divit, jde o útočníka. O to zvláštnější je však, že větší prostor nedostává dvacetiletý Petr Jaroň. Podobně jako Tijani je na hřišti vždycky vidět, hru umí rozhýbat. Středa byla důkazem, a to nejen díky pěkné asistenci právě na Afričana. Jaroň výkony opakuje, zasloužil by konečně vyzkoušet se „silnější“ sestavou.

    Baník - Celtic: Šehič v úvodu utkání pokořil Harta, 1:0
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud