Jonáš Bartoš
17. ledna 2023 • 09:27

Plzeň ve Španělsku: střed téměř bez kazu, z obrany do útoku, ale bez gólů

Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    PŘÍMO Z BENIDORMU | Naplánovaný duel s Pardubicemi zrušila Plzeň kvůli viróze, zápas na kempu ve Španělsku proti Ferencvárosi (0:0) zkomplikoval silný vítr. Přípravu týmu doprovází problémy, přesto jdou ze západočeského tábora vesměs pozitivní signály. Český šampion chce v páteční generálce proti Molde předvést, že je na jarní pokus o obhajobu poctivě nachystaný. Co mužstvo ukázalo v pondělí proti maďarskému šampionovi?

  • Sýkora – na beku do útoku

    Levonohý šikula se vrací po ošklivém zranění kolene, které nevydrželo zákrok Petera Olayinky ze zářijového šlágru se Slavií (3:0). Jan Sýkora je na začátku zimy snad definitivně zpátky. Michal Bílek ho vzhledem k absencím na krajích obrany nasadil na levou stranu, kde si 29letý hráč vedl velmi dobře. Zejména směrem dopředu se výborně doplňoval s Václavem Pilařem. Společně ukázali, že ve chvíli, kdy mužstvo potřebuje zlomit pevně seskupenou obranu, mohou být pro trenéry zajímavou variantou. „Může hrát v podstatě čtyři posty, někdy ho využijeme jako levého beka, někdy jako podhrot, někdy jako křídlo. Pro hráče i pro nás je to výhoda, takoví univerzálové jsou k nezaplacení,“ chválil hráče asistent plzeňského trenéra Pavel Horváth.

    Plzeňský záložník Jan Sýkora v přípravném duelu proti maďarskému Ferencvárosi Plzeňský záložník Jan Sýkora v přípravném duelu proti maďarskému FerencvárosiFoto Twitter.com/fcviktorkaplzen

  • Střed (i Modou) téměř nekazí

    Spolehlivé duo Lukáš Kalvach, Pavel Bucha funguje v Plzni dlouhé měsíce, zejména prvně jmenovaný platí za takřka nepostradatelného hráče. Vedle osvědčené dvojice roste i jejich poctivý náhradník. Modou N'Diaye se pod Michalem Bílkem výrazně zlepšil. V pondělí proti Ferencvárosi odehrál solidní partii, dařilo se mu i při rozehrávce. Ta mu v minulosti často dělala problémy, spíš hledal jednoduchá řešení a balony kopal na tribunu. Teď naznačuje, že se trenéři nemusí bát. Zapracoval na technice, víc si věří a zapojuje se do rozehrávky. Pokud jeden z elitních polařů vypadne Plzni ze hry, je připravený do akce. Vytáhlý záložník s číslem 99 nabírá solidní formu a buduje si v mužstvu důležitou pozici spolehlivého záskoku.

    Lukáš Kalvach střílí v úvodním zápase na soustředění ve Španělsku Lukáš Kalvach střílí v úvodním zápase na soustředění ve ŠpanělskuFoto FC Viktoria Plzeň

  • Chorého odvážný parťák

    Plzeňští fanoušci se učí nové jméno. Rafiu Durosinmi (20) naznačuje od prvních chvil v Plzni zajímavý potenciál. V pondělí dostal šanci od začátku, doplňoval ho z podhrotové pozice Roman Květ. Několikrát se zajímavě uvolnil, uplatňuje výšku, rychlost i důraz. Na hlubší soudy je ještě brzy, ale po dlouhé době Plzeň sehnala mladého hráče s opravdu zajímavým potenciálem. „Rafiho můžeme využívat v různých situacích, musí být připravený a určitě nám pomůže,“ burcoval Horváth svého svěřence. Na základní sestavu to ještě v Plzni asi nebude, ale jako solidní doplnění Tomáše Chorého fungovat Durosinmi může. Proti Ferencvárosi nastoupili na část druhé půle společně a mohou fungovat tak, jak se to Chorému dařilo ve dvojici s jiným dlouhánem Jeanem-Davidem Beauguelem.

    Plzeňská posila Rafiu Durosinmi Plzeňská posila Rafiu DurosinmiFoto FC Viktoria Plzeň

  • Kdo zapomněl na góly?

    Plzeň v generálce potřebuje skórovat, aby se její ofenzivní hráči správně naladili na ostré boje. Během dvou zápasů ve Španělsku vstřelila jediný gól. Přes obstojné výkony v poli je to z pohledu českého mistra málo. Je třeba vyladit formu a začít proměňovat šance, které si tým zajímavý herním projetí vytváří. Skórovat mohli Bílkovi hoši i proti maďarskému soupeři, jenže slibné momenty nedopadly. Blízko byli Václav Pilař, Rafiu Durosinmi nebo Erik Jirka, naopak dvakrát mužstvo výtečnými zákroky podržel Marián Tvrdoň. „Určitě se budeme věnovat standardkám a rozestavení v ofenzivě i defenzivě,“ nastínil Horváth.

    Václav Pilař během zápasu s Ferencvárosem Václav Pilař během zápasu s FerencvárosemFoto FC Viktoria Plzeň

  • Vydra v závětří

    Narozdíl od jiných plzeňských marodů do Španělska odletěl a s mužstvem tvrdě trénuje. Odběhal všechny nutné kilometry, vrací se do fyzické pohody. Ale proti Ferencvárosi nechal kopačky na hotelu a svým parťákům fandil pouze od střídačky. Vydra nechce návrat do zápasového kolotoče ani náznakem uspěchat, postupuje krůček po krůčku. „Matěj s námi trénoval, ale vzhledem k narůstající únavě jsme nechtěli riskovat a dnes nenastoupil. Uvidíme, jak bude vypadat v dalších dnech. Nejhrubší přípravu už má za sebou. Přestávka u něj byla hodně dlouhá, je složité se po takové době vracet,“ přiznal Horváth. 

    Matěj Vydra sledoval zápas jen z lavičkyFoto FCVP / Ondřej Pastor

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud