Štěpán Filípek
14. března 2023 • 04:50

ČT hrozí prekérní situace, stoupá napětí. Bude bez fotbalu i bez hokeje?

Vstoupit do diskuse
27
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pod ještě větším tlakem než dříve se ocitá veřejnoprávní Česká televize. Na Kavčích horách nyní stoupá napětí, jak dopadne v klání o hokejovou extraligu. Tendr na vysílací práva vyhlásila marketingová agentura BPA, vstupují do něj také O2 TV, která se s veřejnoprávní stanicí o utkání dělí nyní, a nově CANAL+.



„Není tajemstvím, že jsme se přihlásili. Celý proces je ale teprve v rané fázi,“ upozorňuje Ladislav Řeháček, viceprezident CANAL+ Luxembourg pro Česko a Slovensko, podle něhož se čeká na podrobnější informace od BPA. „O dalších českých soutěžích zatím neuvažujeme,“ dodává Řeháček.

„Určitě nebudeme komentovat tendr BPA na práva extraligy dříve, než odevzdáme nabídky,“ reaguje výkonný ředitel kanálu ČT sport Jiří Ponikelský.

Česká televize se ovšem může ocitnout v prekérní situaci: to kdyby po fotbalové lize přišla následně také o hokejovou extraligu. Proti této vizi brojí hlavně šéfkomentátor Robert Záruba a odkazuje při tom na tradici a kvalitu přenosů. Znamenal by takový černý scénář i zúžení kádru zaměstnanců?

„My máme v uvozovkách partu lidí, kteří dělají napříč různé sporty. Česká televize například vysílá atraktivní World Classic Baseball, kde bude působit spousta lidí, kteří se jinak starají o hokej. Máme zimní sporty, to je tři sta padesát přímých přenosů, i o ty se stará spousta lidí, kteří dělají hokej nebo fotbal,“ tvrdí Ponikelský.

„O sportovní content v České televizi, o to, že bychom nepomáhali českému sportu, není důvod se bát. Do roku 2028 máme všechna důležitá práva související s českou prezentací na mezinárodním poli,“ dodává.

Fotbalová zábava za miliardu

Vysoká investice stanovená na začátku i další nezanedbatelné průběžně. S diskutabilní návratností. S tím musí počítat zájemce o vysílání domácí fotbalové ligy. Na tenhle rozměr upozorňují hlavně v O2 TV, která ji vysílá už pátým rokem – a zároveň tím ukazují na své zásluhy a posilují svou pozici.

„Za období vysílání FORTUNA:LIGY jsme do práv a výroby investovali více než miliardu korun. Z velké části pomohla O2 TV posunout prezentaci ligy na mnohem vyšší úrovni, než byla kdykoliv v minulosti,“ upozorňuje výkonný ředitel O2 TV Sport Marek Kindernay.

„Není to jen o ceně vysílacích práv, ale i o technickém zajištění výroby všech přenosů, doprovodných formátů a studií,“ dodává. Právě záruka bezproblémově a kvalitně zabezpečit samotné vysílání je faktorem, který může ovlivnit rozhodování LFA. Ta nově přidá do podmínek i závazek broadcasterů zajistit kalibrovanou čáru umožňující rozklíčovat ofsajdové situace.

Vstoupit do diskuse
27

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud