Jan Vacek
19. dubna 2023 • 20:00

Sparta postavila Jankta mimo tým: Bude řešit svou situaci. Hráč reagoval

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
64
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Roboti místo trávníkářů? V bundeslize už tréninková hřiště sečou i automaticky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Loni v létě přicházel s pověstí rozdílového hráče. Reprezentant. Chlapík, který se prosadil v Serii A, a dotáhl to až do španělské La Ligy… Dosavadní působení Jakuba Jankta ve Spartě je ovšem hotové fiasko. Po sportovní stránce pouze paběrkuje, celé jaro je zakletý do role náhradníka, v lize vstřelil jediný gól. A teď ještě průšvih mimo hřiště. Usedl za volant bez řidičského průkazu a následně odmítl test na drogy i lékařské vyšetření. Reakce klubu? Hráče po vzájemné dohodě postavila mimo první tým: „Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem ACS a bude řešit svoji osobní situaci,“ napsal klub v prohlášení. Večer na Instagramu reagoval i Jankto.



Ve sparťanském dresu v probíhající sezoně odehrál šestnáct soutěžních zápasů. Další čárky už si Jakub Jankto téměř jistě neudělá. Klub ho totiž po vzájemné dohodě ve středu postavil mimo tým.

Důvod? Dlouhodobé osobní problémy hráče, primárně nesouvisející s fotbalovou činností…

„Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost,“ uvedla Sparta v oficiálním prohlášení.

Janktovy trable naplno vypluly na povrch v úterý, kdy ho krátce po poledni u Strahovského stadionu zastavila policejní hlídka. Jankto sice nebyl pod vlivem alkoholu, test na přítomnost drog a následné lékařské vyšetření ovšem odmítl.

„Poté, co řidič vozidla zastavil v ulici Vaníčkova, dorazili tam policisté. U řidiče byla dechová zkouška negativní. Nicméně následný test na drogy řidič odmítl a odmítl i lékařské vyšetření,“ potvrdil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Tím ale Janktovy problémy zdaleka neskončily. Policisté následně totiž odhalili, že usedl za volat navzdory tomu, že u sebe neměl řidičský průkaz. Ten mu byl podle informací redakce iSport.cz zadržen přibližně před dvěma měsíci, což byla nová informace i pro samotný klub. Za tento prohřešek mohou pachateli hrozit až dva roky odnětí svobody.

Pražané se v návaznosti na nejčerstvější zkušenosti rozhodli situaci řešit. Vyústěním schůzky vedení Sparty a Jankta, která proběhla ve středu dopoledne, je dohoda o postavení hráče mimo první tým. Jankto tedy nebude trenérovi Brianu Priskemu v dalším průběhu sezony k dispozici.

Letenští chtějí dát sedmadvacetiletému křídelníkovi prostor, aby mohl řešit své osobní problémy. V současném stavu totiž není schopen plnit povinnost plynoucí z hráčského kontraktu.

„Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem ACS a bude řešit svoji osobní situaci,“ informovala Sparta. 

Zda je původcem Janktových problémů závislost na návykových látkách, k čemuž by průběh úterního incidentu mohl svádět, není úplně jasné.

Janktova reakce

Zatímco Sparta vydala prohlášení kolem středeční 16. hodiny, Jankto se k situaci vyjádřil večer na sociálních sítích. „Ahoj. V posledních letech a hlavně poslední rok se kolem mě nashromáždilo tolik věcí, že je lepší zbrzdit a myslet i na svoje zdraví," začíná jeho příspěvek s fotkou ve sparťanském dresu.

„Od 18 let se celý život točil kolem fotbalu. Hodně mi dal, něco mi sebral a někdy i poučil. Nebyl to pro mě nejlepší sportovní rok, ale vždy jsem preferoval klubové výsledky. O to víc mě mrzí, že mi moje zdraví a mentální rozpoložení nedovolí pokračovat v honbě za titulem a pohárem," podotkl k faktu, že je aktuálně mimo A-tým.

V závěru vyjádření děkoval Spartě, hráčům, trenérům, fanouškům i médiím.

Začátek konce ve Spartě

Co bude následovat? To lze v tuhle chvíli těžko odhadovat. Je pravděpodobné, že se Jankto do stavu způsobilých, pokud jde o fotbal, jen tak nevrátí. A s ohledem na to, že sezona skončí za měsíc a půl, může to být začátek jeho konce ve Spartě.

Klub má sice na někdejšího reprezentanta, jenž na Letné hostuje z Getafe, opci, ale zdá se být téměř vyloučeno, že by ji s ohledem na veškeré okolnosti uplatnil.

Pokud by tento scénář opravdu nastal, nebyla by jiná možnost, než Janktův přesun do FORTUNA:LIGY hodnotit jako těžkou palbu mimo cíl. Navzdory letním očekáváním se kreativní fotbalista nikdy nestal jednou z opor týmu. Zkraje podzimu sice naskakoval v základní sestavě, vstřelil ale pouze jeden gól v Teplicích. V kolonce asistencí mu pak svítí nula.

Od jara, které zahájil veřejným přiznáním k homosexuální orientaci, už je odsouzen do role stabilního náhradníka. Do základní sestavy v rámci nejvyšší soutěže ho Brian Priske nezařadil ani jednou.

A téměř jistě už ani nezařadí. Jankto totiž musí čelit úplně jiným problémům, daleko přesahujícím fotbalovou rovinu.

Vyjádření Sparty

A-tým AC Sparta Praha pokračuje bez Jakuba Jankta. Hráč není připravený vykonávat povinnosti, které vyplývají z jeho profesionálního kontraktu, a není tak k dispozici trenérovi pro tréninkovou činnost. Příprava mužstva Briana Priskeho tak byla ve středu dopoledne po dvoudenním volnu obnovena už bez zapojení Jankta.

Vedení klubu iniciovalo schůzku s hráčem, která proběhla po skončení týmového volna ve středu v ranních hodinách. Tato schůzka byla vyvolána v reakci na dopravní incident, jehož účastníkem byl Jakub Jankto v úterý.

Po vzájemné dohodě došlo k rozhodnutí, že se Jakub Jankto nezapojí do společné přípravy s A-mužstvem ACS a bude řešit svoji osobní situaci.

S respektem k hráči nebude klub poskytovat více informací. Žádáme veřejnost a média o nezasahování do osobního života Jakuba Jankta.

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
1. Sparta 30 20 8 2 70:29 68
2. Slavia 30 20 6 4 81:25 66
3. Plzeň 30 17 6 7 55:29 57
4. Bohemians 30 14 6 10 53:49 48
5. Slovácko 30 13 7 10 36:38 46
6. Olomouc 30 10 11 9 45:40 41
7. Liberec 30 10 8 12 39:43 38
8. Hr. Králové 30 11 5 14 34:40 38
9. Ml. Boleslav 30 9 10 11 39:42 37
10. Č. Budějovice 30 10 5 15 35:54 35
11. Jablonec 30 9 8 13 46:57 35
12. Ostrava 30 9 8 13 43:42 35
13. Teplice 30 8 8 14 38:63 32
14. Brno 30 8 7 15 40:56 31
15. Pardubice 30 8 4 18 29:58 28
16. Zlín 30 5 11 14 37:55 26
  • Skupina o titul
  • Skupina o Evropu
  • Skupina o záchranu

 

Vstoupit do diskuse
64

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud