8. května 2023 • 05:00

Sparta v Olomouci: zloba Priskeho i Jílka a gólmani, co nesmí na tiskovku

Vstoupit do diskuse
23
  • Video se připravuje ...

    Při vší úctě k oběma celkům, které si za třicet kol základní části zaslouženě vybojovaly účast v elitní skupině o titul, to v neděli na Andrově stadionu byla vskutku nudná podívaná. Bez pohledných akcí, bez šancí, bez technické kvality. Urputný souboj nakonec zvládla lépe Sparta díky ojedinělé Minčevově ráně, na rozdíl od Olomouce ještě Letenští mají stále o co hrát. O titul, zatímco Sigma už jen víceméně o renomé. Co výhra favorita 1:0 ukázala?

  • Priskeho otevřenost ke „kauze“ Čvančara

    Bylo to téma. Pro hráče i členy realizačního týmu. Zcela logicky. Obvinění internetového portálu ruik.cz z domnělých drogových problémů Tomáše Čvančary a Jana Mejdra se ve Spartě před utkáním v Olomouci pochopitelně řešilo. A Brian Priske se po výhře 1:0 rozhodně nedržel zpátky…

    „Bavili jsme se o tom, vysvětlili jsme si tu situaci. K hráčům v sobotu na Strahově mluvil i Tomáš Rosický. Ujistil je, že klub stojí stoprocentně za Čvančarou s Mejdrem. Víte, že nedělám tolik osobní komentáře na základě mých pocitů, tady bych ale rád něco řekl. Je to absolutně nepochopitelné, hanebné. Opravdu doufám, že to bude mít další konsekvence. Ať už by měli zasáhnout politici nebo někdo další, je potřeba učinit kroky, aby se nemohla opakovat situace, kdy na internet můžete napsat cokoli, co se vám zlíbí. Pak už to totiž nikdy nesmažete. Věřím, že to cítíte i vy novináři. Víte, jakou máte odpovědnost, jak důležitá vaše práce je. Je potřeba chránit nejen hráče, ale obecně všechny lidi, aby se jim něco takového nemohlo stát. Je to nerespektování hráčů, kteří pracují na tom, aby v kariéře něco dokázali,“ rozpálil se severský kouč.

    Sparťanský trenér Brian Priske při utkání v Olomouci Sparťanský trenér Brian Priske při utkání v OlomouciFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Jílek: Jasná penalta!

    Na sudího Jana Všetečku nebudou Hanáci vzpomínat rádi. Podle nich se měla kopat penalta pro domácí po Kairinenově dotyku s míčem v 65. minutě. Zifčákův tečovaný centr dopadl Finovi někam mezi prso, biceps a paži v oblasti konce rukávu.

    „V dnešní době, kdy máme VAR a můžeme se na to jít podívat, nedokážu pochopit, že ani po zhlédnutí videa to ruka není,“ divil se záložník Martin Pospíšil. „Jestli se bojíme písknout něco proti Spartě? Nevím, ale dá se na to podívat na obrazovce přece. Někteří lidé mě odrazovali od návratu do Česka kvůli těmto věcem. Není to nic příjemného, poznal jsem to na vlastní kůži...“ přidal středopolař.

    Trenér Václav Jílek souhlasil. „Upřímně v tom mám guláš. Nevím, co je ruka, co není ruka. Ale tohle je penalta. Když si srovnám penaltový zákrok Sparty s Plzní, tak dneska byla Kairinenova ruka možná dál od těla než ta Hejdova. Můžeme se bavit o místu – jestli to byla paže, nebo biceps. Dostal jsem i informaci, že mu to šlo ještě přes hruď. Nesmysl. Nebylo to v přirozené poloze a ruka byla trefená. Za mě penaltový zákrok,“ popisoval.

    Situaci komentoval pro ČT i sudí Všetečka. „Z mého pozičního postavení jsem viděl, že bránící hráč zahrál rukou v přirozené poloze a snažil se navíc míči vyhnout. Ten byl navíc těsně před ním tečován. I proto jsem pokutový kop nemohl nařídit," popsal rozhodčí.

    Olomouc - Sparta: Hraniční zákrok. Kairinen podle rozhodčího i VAR hrál ramenem
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Krása NE, účelnost ANO

    Ruku na srdce, ze strany favorita to nebyla balada o fotbale. To ani náhodou. Sparta na Andrově stadionu spíš urputně bojovala, než aby předvedenou hrou bavila skvělé fanoušky, kterých na severní tribunu přijelo podobně jako baníkovců přes dva tisíce. To hlavní ale zvládla: oklepala se z porážky ve finále MOL Cupu, do kapsy zastrčila všechny body a po prvním kole nadstavby si drží čelo pelotonu.

    „Souhlasím s tím, že to byl víc boj než hezký fotbal. V této fázi sezony jsou nejdůležitější výhry,“ pokýval hlavou trenér Brian Priske. „Oku to asi tolik nelahodilo,“ přitakal defenzivní univerzál Jaroslav Zelený.

    Jaroslav Zelený během utkání v Olomouci Jaroslav Zelený během utkání v OlomouciFoto ČTK / Peřina Luděk

  • Gólmani nesmějí na tiskovku

    Na Andrově stadionu už jsou z tématu gólmanů hodně rozladěni. Jde to vidět na reakcích managementu i realizačního týmu. Veřejných i neveřejných. A vlastně se není čemu divit, forma brankářů a laciné góly se řeší takřka celé jaro. Minule proti Baníku nepodržel Sigmu mladý Tadeáš Stoppen, v neděli se Spartou sice Matúš Macík perfektně vyčapal Kuchtovu šanci, ale střela Martina Minčeva, která duel rozhodla, nevypadala nechytatelně. Olomoucký trenér Václav Jílek naštvaně rozhodil rukama a otočil se směrem na lavičku, na tiskovce však Slováka chválil.

    Aby ne, když rozhodnutí vrátit Macíka mezi tři tyče jde čistě za ním. „Určitě ho nebudu vinit, po dlouhé době mužstvo podržel. Z naší strany to bylo i vyjádření důvěry pro gólmana, který tady odvedl obrovské penzum práce,“ řekl. Na tiskovku brankář nedorazil, i když si ho novináři přáli. Před týdnem klub naprosto stejně médiím zatrhl i rozhovor se Stoppenem. Zřejmě až po čistém kontu...

    Olomouc - Sparta: Kuchta nepotrestal fatální Benešovu hrubku, zazářil Macík
    Video se připravuje ...

  • Daněk se hlasitě připomněl

    Na jaře paběrkuje, minuty sbírá maximálně po desítkách. Po povedeném vstupu do sparťanského angažmá si Kryštof Daněk na jaře prožívá daleko složitější období. V Olomouci, odkud na Letnou loni v létě zamířil, o sobě dal ale pořádně vědět. Naskočil na posledních dvacet minut a patřil k absolutně nejlepším hráčům na place.

    „Prošel si hodně náročným obdobím, je to jeden z kluků, kteří si zaslouží hrát víc. Je mi to líto. Do Vánoc měl velkou minutáž, ve druhé polovině sezony je konkurence v týmu silnější a tvrdší. Musím ale vyzdvihnout disciplínu a přístup k tréninku. Mluvil jsem s ním před zápasem a řekl, že udělá všechno pro to, aby tu Sparta uspěla. Svým výkonem se o to opravdu přičinil,“ ocenil trenér Brian Priske.

    Kryštof Daněk v souboji s bývalými spoluhráči z Olomouce Kryštof Daněk v souboji s bývalými spoluhráči z OlomouceFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Kramář vyvázl bez červené

    Osmý ligový zápas v životě, teprve třetí za Olomouc. Devatenáctiletý útočník Denis Kramář dostal příležitost od Václava Jílka na poslední půlhodinu především za dobré výkony v druholigovém béčku. V 77. minutě se na zimní posile z Opavy nicméně projevila přemíra snahy, když jen o pár měsíců staršího Kryštofa Daňka sestřelil skluzem nad kotník s kolíky napřed. Žlutá karta?

    „Měl být vyloučený,“ sympaticky přiznal trenér Sigmy Václav Jílek. „Podle mě to byla druhá chyba rozhodčího, protože to byl poměrně ostrý zákrok. Nechtěl bych, aby se takhle soupeř prezentoval proti nám, takže stoprocentně bych řval,“ doplnil.

    Brian Priske přikývl. „Obecně bych řekl, že v české lize jsou hráči chránění. Samozřejmě zažíváte během hry incidenty, kdy to zpochybňujete, třeba dnes při zákroku na Daňka. Já viděl nataženou nohu, která trefila jeho kotník. Rozhodčím a VARu musím ale věřit. Já bych osobně dával, podobně jako po faulu na Daňka v Liberci, červenou. Chci však zopakovat, že věřím, že rozhodčí dělají vše proto, aby dělali správná rozhodnutí.“

    Olomouc - Sparta: Kramář trefil kolíky Daňkovu holeň
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
23

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud