30. května 2023 • 04:40

Sestava sezony podle Sportu: vláda „S“, ale jen tři sparťané. Narušitel Chytil

Vstoupit do diskuse
4
  • Video se připravuje ...

    Hotovo. Ročník 2022/23 FORTUNA:LIGY napsal epilog. O všem je jasné. Tedy... Ještě zbývá ideální jedenáctka sezony podle známek deníku Sport. V ní kralují hráči pražských „S“. Převahu si drží ale Slavia hned se sedmi zástupci. Z kádru mistrovské Sparty se dostalo na tři fotbalisty. Jediným narušitelem je pak Mojmír Chytil z Olomouce. Vlastně už taky slávista, ale až od nové sezony. Projděte si výběr i kritéria, která rozhodovala. A kompletní pořadí všech hráčů si prohlédněte ZDE>>>

  • Ondřej Kolář (Slavia)

    Průměrná známka: 5,96

    Rok ve znamení velkého comebacku. V průběhu podzimu se dostal při zranění Mandouse do branky a už v ní zůstal. Po návratu popisoval, jak musel změnit přístup k pracovním povinnostem, aby se dostal zpět do bývalé formy. To se mu do velké míry podařilo, byť životní fazonu jako v titulových letech neměl. Přesto mu to stačilo k umístění v elitní jedenáctce. Vychytal devět čistých kont.

    Číslo: 0,8. Nejméně inkasovaných gólů na 90 minut v lize.

  • Martin Vitík (Sparta)

    6,00

    Kvůli zranění přišel o celých prvních deset utkání sezony a chvíli po návratu vyrobil hrozivou hrubku v podzimním utkání proti Slavii. Jenže postupně šel nahoru a na jaře – i když třeba do klíčového derby v nadstavbě z taktických důvodů nešel – si udržoval stabilní výkonnost. Za celou sezonu posbíral jenom tři žluté karty.

    1,77. Nejvyšší počet progresivních běhů ze stoperů ve Spartě.

  • Ladislav Krejčí (Sparta)

    6,53

    Král sezony, i když z ní odehrál jenom půlku. O žádném jiném hráči Sparty se nedá říct, že bez něj by titul nebyl. O Ladislavu Krejčím to platí bez výhrad. Nejenom proto, že převážně z pozice stopera vstřelil mimořádných třináct gólů. Také z toho důvodu, že se stal skutečným kapitánem, lídrem, kterého Sparta velmi potřebovala.

    100 %. Úspěšnost z osmi penalt v sezoně.

  • Oscar Dorley (Slavia)

    6,00

    Odehrál ročník bez výkonnostních propadů. Nenápadný tichý drobek má pro Slavii extrémní hodnotu. Umí zahrát na více místech v sestavě a vždycky nadprůměrně. Co je na něm nejlepší? Že se situace snaží řešit výhradně fotbalově. Ve hře využívá intuici, inteligenci, nadhled a chladnokrevnost. S balonem si neobyčejně rozumí. Klidná síla.

    87,5 %. Nejvyšší přesnost chytrých přihrávek v lize.

  • Ivan Schranz (Slavia)

    6,28

    Platí to téměř pro všechny slávisty. Ano, i on si prošel zraněním. V září byl po střetu s protihráčem hospitalizovaný s prasklinou v lebce… Přitom měl tak výtečný start do ročníku. Vrátil se až na jaře a postupně se vracel do původní pohody. V Edenu si slovenského reprezentanta cení pro univerzálnost, přímočarost a výraznou kvalitu na obou koncích hřiště.

    0,26. 14. nevyšší počet asistencí na 90 minut v lize.

  • Matěj Jurásek (Slavia)

    6,47

    V devatenácti zažil přelomovou sezonu. Zapůsobil až tak, že se ve Slavii bojí, aby jim nefoukl do zahraničí. Zájemci údajně jsou. Aby ne, o nebojácné teenagery s výjimečným citem pro správné řešení ofenzivních akcí je ve světě enormní zájem. V jednadvaceti zápasech vstřelil šest branek, na pět přihrál. Hlavně na jaře dostával od Jindřicha Trpišovského dostatek prostoru. Zcela poprávu.

    6,44. Nejvyšší počet doteků ve vápně na 90 minut v lize.

  • Petr Ševčík (Slavia)

    6,26

    Když byl zdravý, patřil mezi klíčové postavy sešívané jedenáctky. Bohužel pro Slavii, odehrál jen polovinu sezony. V ní však vynikal. V lize se nepohybuje hráč s lepším herním myšlením, citem pro přihrávku a schopností vyostřit do maximální nebezpečnosti akce v okolí boxu. Zapsal šest gólových přihrávek a sedmadvacet pasů do brankové šance.

    12,95. Nejvyšší počet přihrávek do finální třetiny v lize.

  • Peter Olayinka (Slavia)

    6,50

    V sobotu odehrál poslední zápas za Slavii. Lize bude moc chybět. V Edenu se loučil jako král, nenahraditelná postava vicemistra. „Skautům říkám, že chci druhého Olayinku. Ale tři roky jsme nikoho podobného nenašli,“ povzdechl si Jindřich Trpišovský. Typické křídlo vynikalo entusiasmem, energií, ale i nespornými fotbalovými kvalitami. Vstřelil jedenáct branek, na čtyři přihrál. Škoda excesu v Liberci.

    4. Druhý nejvyšší počet gólů hlavou v lize.

  • Václav Jurečka (Slavia)

    6,24

    Špatný start do nového angažmá, trable se zraněním a postupné hledání sebedůvěry. Když všechno poskládal dohromady a realizační tým Slavie uvěřil jeho schopnostem, doslova explodoval. V základní části posbíral průměrných osm branek. Ale pak? V pěti nadstavbových zápasech skóroval dvanáctkrát! Jde o rekordní počin, který má ambici stát se nepřekonatelným. Samo sebou vyhrál s dvaceti zásahy střeleckou tabulku.

    0,99. Nejvyšší počet gólů na 90 minut v lize.

  • Mojmír Chytil (Olomouc)

    6,18

    Přál si vstřelit alespoň deset branek, nakonec jich nasázel dvanáct a byl hlavní ofenzivní zbraní Olomouce v boji o předkolo Konferenční ligy. Poctivec a přirozený šéf s charakterem debutoval i v reprezentaci, Faerské ostrovy sejmul hattrickem a prodal se do Slavie. Sigma za něj shání náhradu a Chytil se připravuje na mnohem větší konkurenci v Edenu. Kouč Trpišovský se na něj těší.

    131. Pátý nejvyšší počet doteků ve vápně v lize.

  • Lukáš Haraslín (Sparta)

    6,43

    Jedna špička útočného trojzubce s Kuchtou a Čvančarou, který se stal jedním ze symbolů jarního vzepětí Sparty. Ke konci sezony šel sice herně dolů a jednou se ani nevešel do základní sestavy, ale sedm gólů a pět asistencí se počítá. Okamžik, který mezi jinými vyčnívá? Parádní gól z přímého kopu v nadstavbovém a rozhodujícím derby proti Slavii.

    3,65. Druhý nejvyšší počet střel na 90 minut.

  • Pravidla soutěže

    V každém prvoligovém utkání oznámkovali naši redaktoři deníku Sport všechny fotbalisty, kteří v něm odehráli alespoň patnáct minut nebo nastoupí v základní sestavě a odehráli minimálně patnáct minut.

    Známky se udělují na stupnici 1 až 10, přičemž jednička značí nejslabší výkon, desítka naopak vynikající. Do závěrečného hodnocení byli zahrnuti hráči, kteří nasbírali známky z nadpolovičního počtu možných zápasů (po 5. kole nadstavby alespoň jsme požadovali alespoň 11 odehraných zápasů).

    Konečné pořadí je stanoveno podle aritmetických průměrů všech hráčem dosažených známek. Pomocná kritéria při stejném průměru známek u dvou a více hráčů:

    1. vyšší počet odehraných zápasů s udělenou známkou,
    2. vyšší postavení týmu v tabulce,
    3. vyšší počet vstřelených branek,
    4. vyšší počet titulů pro muže zápasu od deníku Sport.
Vstoupit do diskuse
4

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud