31. května 2023 • 10:40

Diváci v lize: Slavia a největší úroda od 60. let, průměr nad 14 tisíc má i Sparta

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Doba covidová je tímto definitivně zapomenuta, lidi se vrátili na stadiony. Průměrná ligová návštěvnost už je zase na úrovni před pandemií, tedy pohybuje se kolem pěti a půl tisíc diváků na utkání. Zvláštní zásluhu na tom mají obě „S“, tradičně nejnavštěvovanější kluby v zemi. Ta si svá průměrná čísla mohou zasklít do vitríny, podařilo se jim totiž dostat na tribuny největší počet fanoušků. V případě Sparty od první poloviny osmdesátých let, u Slavie je to dokonce od šedesátých let.



Průměrná ligová návštěvnost se vrátila po třech sezonách ovlivněných covidem na stejnou úroveň. Největší zásluhu na návrat diváků do hledišť měly při dramatické honbě za titulem Slavia a Sparta. Oba kluby pokořily v domácích utkáních hranici průměrné návštěvy 14 tisíc diváků na zápas.

Sparta měla nejvyšší průměrnou návštěvnost na zápas od sezony 1983/84, kdy na Letnou přišlo na Jozefa Chovance, Ivana Haška, Tomáše Skuhravého či Franze Straku v mistrovské sezoně v průměru 15 106 diváků. Teď je to 14 347 diváků, tedy nejvyšší číslo za 39 let.

U Slavie jde o ještě historičtější počin, její průměrná návštěvnost 14 729 diváků je nejvyšší dokonce od sezony 1967/68, kdy do Edenu přišlo na Františka Veselého, Ivana Kopeckého či Jana Lálu v průměru 17 538 fanoušků na zápas.

Článek pokračuje pod grafikou.

Divácká čísla Slavie a Sparty z uplynulé sezony pak naposledy překonal v lize Baník Ostrava při pouti za titulem v sezoně 2003/04, kdy na Bazaly v průměru chodilo průměrně 15 376 diváků.

Z tabulky průměrných návštěvností v domácích zápasech je vidět, že po covidu se vrátili na svůj stadion jak fanoušci pražských „S“, tak plzeňské Viktorie. Naopak fanoušci Baníku si zatím – zřejmě i kvůli špatným výsledkům mužstva – cestu do hlediště na předcovidovou úroveň nenašli.

Celkově, tedy v součtu domácích i venkovních zápasů, letos vidělo nejvíce diváků Slavii a Spartu, třetí místo patří Viktorii Plzeň, následuje Baník a Bohemians, tedy kluby s tradičně početnou fanouškovskou základnou. Hned za nimi je šesté Slovácko, jež táhne díky svému výkonnostnímu vzestupu v posledních sezonách.

Co se týká využití kapacity stadionu, na prvních třech příčkách se umístily slavné pražské kluby, v tomto případě ale vládnou Bohemians, kterým se daří zhruba pětitisícový Ďolíček naplňovat pravidelně z drtivé většiny.

Zajímavý je i pohled na to, který klub chtělo vidět nejvíce fanoušků při venkovních výjezdech. První dvě místa Slavie (8 296 diváků) a Sparty (8 258) nepřekvapí, i bronz Plzně (7 426) se tak trochu čekal. Za to čtvrté místo Bohemians (7 088) s výrazným náskokem před Baníkem (6 117), Slováckem (5 967) a Olomoucí už spíše ne (4 914).

Bohemians - Olomouc: Fanoušci na ploše! Klokani slaví postup do evropských pohárů
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud