Michal Kvasnica
6. června 2023 • 11:30

Posily Baníku v minulé sezoně: lazaři, hvězdy i průšvihy. Úspěšnost nic moc

Vstoupit do diskuse
11
  • Video se připravuje ...

    Sportovní ředitel Baníku Luděk Mikloško plánuje přes léto přivést až šest nových hráčů. Oficiálně zatím do Ostravy dorazil jen Abdullahi Tanko z Varnsdorfu, oznámení dalších posil, například ze Slavie, o kterých již iSport.cz informoval, by se mělo uskutečnit záhy. Pojďme se ale podívat na transfery v minulé sezoně. Povedly se? Zatímco předchůdci Aloisi Grussmannovi moc ne, tak Mikloškovi ano, takže fanoušci mají naději, že trend bude pokračovat. Suverénně nejpovedenější akvizicí byl Srdjan Plavšič, jenž Slezanům zachránil sezonu. Jiní doplatili na zdravotní problémy.

  • Ladislav Takács (26)

    přišel: ze Slavie na přestup
    pozice: stoper, defenzivní záložník
    hierarchie v týmu: užší kádr
    v ligové sezoně: 5 zápasů/299 minut/0 gólů+ 0 asistencí

    Pět utkání loni na jaře stačilo majiteli Václavu Brabcovi, aby si řekl, že milionovou opci na tehdejšího hosta z Edenu uplatní. Takács tak přestoupil ze Slavie do Baníku a kouč Pavel Vrba ho plánoval nainstalovat do středu hřiště jako pevnou defenzivní hráz, byť v přípravě vysoký univerzál neoplýval zrovna jistotou. Plán vydržel (opět) jen pět ligových zápasů... V listopadu Takács absolvoval osteotomii (operace protnutí kosti, aby se srovnalo koleno) a od té doby se dává dohromady, takže hodnocení transferu zatím nemůže být pozitivní. Vzhledem k tomu, že klub na jeho pozice shání posily, je otázkou, jakou budoucnost v Ostravě bude mít. Smlouva s opcí platí ještě na rok.

    známka transferu od iSport.cz: 4

    Ladislav Takács toho za Baník moc neodehrálFoto Michal Beránek (Sport)

  • Michal Frydrych (33)

    přišel: z Wisly Krakov na přestup
    pozice: stoper
    hierarchie v týmu: užší kádr
    v ligové sezoně: 14 zápasů/1260 minut/2 góly+1 asistence

    Podobný případ jako Takács: od listopadu kvůli zdravotním problémům nenastoupil. Přitom úvod až na kolísavou výkonnost, která byla způsobena nepovedeným předchozím polským angažmá, nevypadal strašidelně. Pod Pavlem Vrbou i Pavlem Hapalem patřil Frydrych do základní sestavy, byl nebezpečný při útočných standardkách. Zlom přišel v zimě v Turecku, kdy Baník raději začal vsázet na dva leváky. Davida Lischku a Karla Pojezného, později ho v týmové hierarchii přeskočila i zimní posila Eneo Bitri. Sportovní ředitel Luděk Mikloško by rád přivedl pravého stopera, tudíž pozice zkušeného odchovance v příštích měsících nebude jednoduchá. Kontrakt má do června 2025.

    známka transferu od iSport.cz: 3-

    Michal Frydrych brání hradeckého Daniela VašulínaFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Jan Kubala (23)

    přišel: z Udine na přestup
    pozice: levý (wing)bek, záložník
    hierarchie v týmu: B-tým
    v ligové sezoně: -

    Vrátil se po letech z Udine, aby zatlačil na Jiřího Fleišmana. Dopadlo to tak, že všem bylo po pár trénincích a přípravných střetnutích jasné, že na áčkovou úroveň Kubala nemá. V srpnu proto odešel hostovat do druholigového Vyškova, aby ho kouč Jan Trousil pozvedl. Nejdřív nastupoval, postupem času minutáž ubývala. A pak v listopadu překvapivě prohlásil, že končí profesionální kariéru a dá se na vysokoškolské studium. Rozvázal s Baníkem smlouvu, čímž příběh skončil.

    známka transferu od iSport.cz: 5

    Jan Kubala ukončil kariéruFoto www.fcb.cz

  • Eldar Šehič (23)

    přišel: z Karviné na hostování s opcí (která byla uplatněna)
    pozice: levý (wing)bek, záložník
    hierarchie v týmu: širší kádr/rotace
    v ligové sezoně: 25 zápasů/1272 minut/0 gólů+ 1 asistence

    V letní přípravě vypadal Bosňan nadějně, Pavel Vrba ho při absenci křídel využíval i na ofenzivnější pozici a Šehič vstřelil gól Celtiku. Jenže v soutěžních utkáních mu pořád něco chybělo. Jinak řečeno: přišel, aby vytlačil Jiřího Fleišmana, ale to se mu podařilo až na konci sezony, kdy Hapal řízl do sestavy a omladil ji. Nelze mu upřít snahu, běžeckou intenzitu, nicméně potřeboval by větší kvalitu ve finální fázi, tedy zjemnit první dotyk, lépe vnímat součinnost s ostatními a zpřesnit centr. Jediná asistence (oproti Fleišmanově statistice 3+3) je slabá bilance. Baník ho nicméně z Karviné vykupuje, byť je možné, že mu na Bazaly dorazí ještě jeden konkurent.

    známka transferu od iSport.cz: 3

    Eldar Šehič se raduje z góluFoto Michal Beránek (Sport)

  • Jiří Letáček (24)

    přišel: z Pardubic na hostování s opcí (která byla uplatněna)
    pozice: brankář
    hierarchie v týmu: užší kádr
    v ligové sezoně: 9 zápasů/810 minut/3 nuly

    Na prvoligovou příležitost v ostravském dresu čekal tři čtvrtě roku, protože na podzim nepůsobil jistě. Z Pardubic nebyl zvyklý na tlak, fanoušky, týmu se navíc pod Pavlem Vrbou nedařilo a atmosféra houstla. Vrcholem byl nepodařený pohárový duel v Kroměříži. Letáček však dobře trénoval, ukázal charakter a byl odměněn nejen pozicí jedničky, která vystřídala legendu Jana Laštůvku, ale i tvrdým přestupem do Baníku. Paradoxní je, že v novém ročníku by měl být jeho parťákem v brankářském minitýmu Jakub Markovič, bývalý kolega z Pardubic patřící Slavii. Oba mají v nejvyšší soutěži odchytáno jen něco málo přes 30 utkání.

    známka transferu od iSport.cz: 2-

    Baník - Plzeň: Skvělý Letáček! Kryl Sýkorovu jedovku i Chorého dorážku
    Video patří k placenému obsahu iSportu
    Odemknout video

  • Robert Miškovič (23)

    přišel: z Istry na přestup
    pozice: střední záložník
    hierarchie v týmu: širší kádr/rotace
    v ligové sezoně: 23 zápasů/882 minut/0 gólů+ 1 asistence

    Před rokem ho přímo v Chorvatsku skautoval někdejší kouč Ondřej Smetana. Tehdejší sportovní ředitel Alois Grussmann jako by se nepoučil z případu Pepeho Meny, který se do soubojové české ligy absolutně nehodil, a přivedl i Miškoviče. Zatím to vypadá, že dopadne stejně jako Španěl. Sice si rozumí s míčem, nicméně obří slabinou je jeho chování bez míče, přepínání po ztrátě balonu, důraz a běžecká intenzita. I efektivita, čehož je důkazem jedna asistence. Pavel Hapal mu však i tak dopřával na jaře nadstandardní minutáž, vyústěním je konec Nemanji Kuzmanoviče. O deset let starší Srb konkurenční minisouboj prohrál, ačkoli nastřádal 3+7 a nepodával horší výkony. Šikovný mladý slávista Tomáš Rigo by neměl mít problém Miškoviče nechat v hierarchii za sebou.

    známka transferu od iSport.cz: 4-

    Robert Miškovič z Baníku v souboji s hradeckým Petrem KodešemFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Srdjan Plavšič (27)

    přišel: ze Slavie na hostování bez opce
    pozice: křídlo
    hierarchie v týmu: klíčový hráč
    v ligové sezoně: 24 zápasů/2008 minut/5 gólů+5 asistencí

    Krizové řešení zachránilo sezonu, velkou práci na překvapivém příchodu z Edenu odvedl trenér Pavel Vrba, jenž měl Plavšiče ve Spartě, a kamarád Nemanja Kuzmanovič. Až na malý výkonnostní výpadek na začátku jara, kdy Srb řešil příjemné rodinné záležitosti, byl téměř v každém utkání nejlepším hráčem Baníku. Na kdyby se nehraje, ale není nadsázkou prohlásit, že bez něj by se Slezané možná topili v baráži. Plavšič na sebe bral zodpovědnost, získal si náročné fanoušky nejen technickými kousky, ale zejména poctivým přístupem. Mít vedle sebe kvalitnější spoluhráče a lépe fungující systém, končil by ročník s lepší bilancí než 5+5. I tak šlo o sezonu, kdy nasbíral největší minutáž i nejvíc gólů a asistencí. Negativum? Extrémní závislost na drobném rychlíku by měla být na Bazalech letním tématem číslo jedna. Poslední dva duely ukázaly, že bez něj hrozí průšvih.

    známka transferu od iSport.cz: 1

    Baník - Bohemians: Nezastavitelný Plavšič za obranou a propálil Bačkovského! 2:0
    Video se připravuje ...

  • Cadu (25)

    přišel: z Plzně na hostování bez opce
    pozice: křídlo
    hierarchie v týmu: důležitý hráč
    v ligové sezoně: 26 zápasů/1975 minut/5 gólů+2 asistence

    Rozjížděl se pomaleji jako diesel, Brazilcovy výkony zpočátku nebyly lepší, než před ním předváděli odchovanci Petr Jaroň s Davidem Buchtou. Postupem času však host z Plzně ukázal kvalitu i charakter, protože často byl jedním z mála hráčů, na kterém byla vidět snaha zvrátit nepříznivý výsledek. Platí pro něj to, co u Plavšiče: mohl mít více asistencí, protože jeho centry byly adresné, ale spoluhráči je nepřetavili v góly... Stejný je i postoj Baníku směrem k jeho budoucnosti, protože Ostravští by Cadua i Srba chtěli mít i v příští sezoně. Kmenový hráč Viktorie si Slezsko oblíbil, ale možná ho bude chtít využít nový kouč Miroslav Koubek. A to třeba i v obraně, kde podával skvělé výkony dříve v Pardubicích. FCB ho na pozici krajního beka nevyzkoušel.

    známka transferu od iSport.cz: 2

    Pardubice - Baník: Cadu vtipnou ranou z penalty srovnal na 1:1!
    Video se připravuje ...

  • Eneo Bitri (26)

    přišel: z Partizani na přestup
    pozice: stoper
    hierarchie v týmu: důležitý hráč
    v ligové sezoně: 13 zápasů/1131 minut/2 góly+0 asistencí

    Datová analytika ukázala v zimním transferovém okně do Albánie, a tak Baník (poprvé již nový sportovní ředitel Luděk Mikloško) vsadil na dalšího Balkánce. Ukazuje se, že se tenhle risk povedl, protože Bitri se docela záhy stal jistotou obranné řady. Donaha jeho rychlostní i technické limity svlékla jen Sparta, proti které vyhořel, avšak postupem času šla jeho výkonnost nahoru. Konstruktivní stoper, jenž pomůže týmu kolmicí přes řady, otočí těžiště křížným pasem či vyveze balon jako Karel Pojezný nebo David Lischka, z něj asi nikdy nebude. Bitri vládne v soubojích, zejména hlavičkových, blokování střel a hašení krizových situací. Po sezoně v Ostravě odjel domů oslavit titul s bývalým klubem FK Partizani, v příští sezoně z něj chce FCB udělat lídra mančaftu.

    známka transferu od iSport.cz: 2

    Slovácko - Baník: Bitri se prosadil z dorážky, 0:1
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
11

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud