Michal Kvasnica
18. července 2023 • 14:55

Základní sestava „nového“ Baníku: čtyři posily a čekání na Plavšiče?

Autor: Michal Kvasnica, inf
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Zhruba tři otazníky, zbytek je víceméně jistý. Základní sestava Baníku se pár dní před ostrým startem v Liberci začíná vybarvovat do zřejmých kontur. Včetně nového rozestavení 3–4–1–2. V kádru je 31 jmen, největší přetlak momentálně řeší kouč Pavel Hapal na levém kraji hřiště a ve středu pole. Podívejte se, jak se trenérovi během letní přípravy vyprofilovala jedenáctka pro úvod FORTUNA:LIGY podle webu iSport.cz. Průměrný věk hráče v ní je 25,3 let s jediným třicátníkem.

  • Brankář

    Jiří Letáček (24)

    V minulé sezoně Jiří Letáček v Ostravě hostoval z Pardubic, v květnu na něj Baník uplatnil opci. Rozhodlo povedené jaro, kdy vytlačil z branky Jana Laštůvku a byl jedním ze strůjců zlepšení. Je logické, že když si vychytal pozici gólmanské jedničky, má nyní do základu blíže. Ale pozor, Letáčkovi přišel zdatný konkurent v podobě Jakuba Markoviče, jehož Slezané koupili ze Slavie. Dá se očekávat, že rovněž dostane prostor, tudíž mezi ex-pardubickými parťáky vznikne konkurence i v mnohem ambicióznějším prostředí. Trojkou měl být původně Mikuláš Kubný, aby mohl odejít Martin Hrubý na hostování. První jmenovaný se však zranil, a tak Hrubý zatím na Bazalech musel zůstat. Nové složení brankářského minitýmu je hodně mladé, otazníkem jsou chybějící zkušenosti.

    21,7

    Průměrný věk brankáře FCB v A-týmu.

    Jiří Letáček si vydobyl pozici brankářské jedničky Baníku Jiří Letáček si vydobyl pozici brankářské jedničky BaníkuFoto Profimedia

  • Obrana

    David Lischka (25), Eneo Bitri (26), Filip Blažek (25)

    V minulé sezoně aplikoval Pavel Hapal výhradně rozestavení 4–1–4–1, nyní by měla přijít změna. Baník přes léto ladil systém se třemi stopery, proto si kouč přál přivést jednoho praváka. Povedlo se, Filipa Blažka ze Skalice měl Hapal dlouhodobě vyhlédnutého na Slovensku. Typově jde o stopera podobného Davidu Lischkovi, který si urval místo vlevo před Karlem Pojezným. Účastník nedávného EURO U21 musí na šanci čekat. Uprostřed má své jisté albánský tvrďák Eneo Bitri, kolem kterého realizační tým defenzivu staví. Do Karviné zamířil Jaroslav Svozil, ale vpravo i uprostřed je schopen zaskočit Michal Frydrych, zvlášť když Blažek nebyl na generálku se Žilinou (0:0) stoprocentně připraven. Nečekaným problémem by mohl být odchod Bitriho, spekuluje se o tom, že v Albáncově smlouvě je výstupní klauzule kolem osmi milionů korun. A to není moc...

    4

    Zhruba na tolik milionů korun měl vyjít příchod Filipa Blažka.

    Obránce Filip Blažek má do sestavy blízko Obránce Filip Blažek má do sestavy blízkoFoto fcb.cz

  • Záloha

    Patrick Kpozo (26), Daniel Tetour (29), Filip Kaloč (23), Jan Juroška (30)

    V záložní řadě je otazníků nejvíce, Pavel Hapal má spoustu možností, jak tam sestavu poskládat. Jisté místo má pouze Jan Juroška na pravém wingbeku, zbytek čeká tvrdý boj. Hlavně prostředek je fakt tuze narvaný. Z defenzivnějších typů vybírá Pavel Hapal mezi Filipem Kaločem (generálku stejně jako Blažek neodehrál), kapitánem minulé jednadvacítky, a Jiřím Boulou. Z kreativců mezi Danielem Tetourem a devatenáctiletým supertalentem Matějem Šínem, jenž vypadá čím dál tím lépe. K tomu připočtěte novice Tomáše Riga, Chorvata Roberta Miškoviče, navrátilce Samuela Grygara, popřípadě Ewertona, Davida Buchtu... Tlačenice je i na levé straně, kam dorazily hned tři posily: Eldar Šehič (v Baníku už hostoval), Matej Madleňák a Patrick Kpozo. K tomu nezapomínejte na veterána Jiřího Fleišmana, který se po zranění postranního vazu v kolení pomalu dává dohromady. Ghanský reprezentant Kpozo přestoupil do Ostravy z týmu úřadujícího moldavského mistra Šeriffu Tiraspol. Takový profil hráče, zvlášť v 26 letech, svědčí o tom, že nepřišel leštit lavičku. V předchozím ročníku si ve skupině Evropské ligy dvakrát zahrál i proti Manchesteru United, Baník ho chtěl přivést už v zimě.

    22

    Tolik startů v evropských pohárech si připsal Patrick Kpozo za Šeriff Tiraspol a švédskou Solnu.

    Další z letních posil Patrick Kpozo Další z letních posil Patrick KpozoFoto fcb.cz

  • Volný playmaker

    Ewerton (26)

    Nové rozestavení by se dalo psát i jako strohé 3–5–2 , ale vzhledem k Ewertonově roli volného hráče ho vypichujeme lehounce nad středové duo a pod dvojici hroťáků. Ideální plán zní tak, že Brazilec naváže na Srdjana Plavšiče a potáhne ostravskou ofenzivu stejně jako Srb. I proto zatím nechce Pavel Hapal hosta ze Slavie kotvit třeba na levém křídle útočné trojice. Střelba, souboje jeden na jednoho, chytré pasy a hlavně produktivita – v tom by měl Ewerton coby „tulák“ mezi ostatními pracanty pomoct Baníku nejvíce. Otázkou je, jestli bude tolik na míči, aby své nejsilnější stránky rozvinul. V minulé sezoně Slezané i na domácím stadionu nastupovali z hlubšího bloku a spoléhaly spíš na brejkové situace, což vyhovovalo Plavšičovi. Mimochodem, ten to bude mít v Edenu opět složité, tudíž na Bazalech větří šanci a mohou zintenzivnit jednání o comebacku...

    71,4

    Ewertonova procentuální úspěšnost driblinku v minulé sezoně, Srdjan Plavšič měl 59,1 %.

    Letní posila ze Slavie Ewerton v dresu Baníku Letní posila ze Slavie Ewerton v dresu BaníkuFoto fcb.cz

  • Útok

    Filip Kubala (23), Ladislav Almási (24)

    Povedený, přibližně třicetimilionový transfer jarní komety Muhameda Tijaniho do Slavie spustil řetězovou reakci, díky které bude Baník rychlejší než dřív. Ladislavu Almásimu ubyl typologicky podobný konkurent, vedle něj se budou objevovat menší dynamičtí kolegové. Filip Kubala z Hradce Králové měl Slezany vyjít zhruba na dvanáct milionů korun a Ondřeje Šašinku k tomu. Monitorovaly ho i tuzemské velkokluby, takže jde o cenný úlovek. Nicméně hitem může být i ex-varnsdorfský Abdullahi Tanko, jenž extrémní akcelerací připomíná nigerijského krajana Yiru Sora. Dotahuje se i přestup Davida Fadaira, naopak Jiří Klíma kvůli zranění začátek soutěže nestihne.

    15

    Počet druholigových branek Abdullahiho Tanka v předchozím ročníku za Varnsdorf.

    Kubala? Příklad, že se v Baníku mění pořádky. Přestupy dávají smysl
    Video se připravuje ...

  • Kompletní sestava (3-4-1-2)

    Letáček

    Blažek - Bitri - Lischka

    Juroška - Kaloč - Tetour - Kpozo

    Ewerton

    Kubala - Almási

    Pozn.: Tučně jsou vyznačeny letní posily.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud