Martin Pešout
26. září 2023 • 18:25

Když se stadion změní ve válečnou zónu: světlice, dělbuchy i Ritchie

Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Poslední derby pražských “S” skončilo naprostým skandálem na hřišti a hlavně v hledišti. Vše odšpuntovalo údajné ukořistění sparťanských vlajek slávistickými radikály. Nenávist se následně přenesla i do samotného zápasu. Připomeňte si šílené chování fanoušků na českých stadionech z posledních dvaceti let.

  • SLAVIA - SPARTA

    září 2023 

    Zblázněný Jan Bořil strkající se s Ladislavem Krejčím a Lukášem Haraslínem, stejně jako nevhodné chování vyloučených členů obou realizačních týmů Pavla Řeháka a Miroslava Baranka. Přesně tohle nabídlo nedělní setkání Slavie a Sparty. Kromě toho ještě tedy řádění tvrdého jádra ultras Letenských. Ti házeli dělobuchy mimo svůj sektor na běžné diváky domácích a k tomu si zařádili ve svém výběhu, ve kterém vytrhali sedačky a zlikvidovali záchody. Činili se i příznivci sešívaných. Tribuna sever se prezentovala hanlivým celostadionovým choreem vůči soupeři (Sparta ku**va je). Po zápase se oba tábory chuligánů střetli napřímo a poprali se v okolí stadionu. 

    Bořil se následně pustil do Krejčího, který si to nenechal líbitFoto Sport - Michal Beránek

  • PLZEŇ - SLAVIA

    září 2022

    V minulé sezoně zažila dvě zatěžkávací zkoušky plzeňská Doosan arena. Nejprve na západ Čech dorazili slávisté a stálo to za to. Fanoušci Pražanů si sice stěžovali na šikanu ze strany domácích pořadatelů, protože při vstupu na stadion byli podrobeni opravdu důkladným prohlídkám – možná i proto potom zdemolovali hostující sektor. Prý ho chtěli dokonce úmyslně zapálit a do dalších částí tribuny měli házet šrouby a matice z rozbitých sedaček a kelímky s pivem, dokonce i s močí. Zničené toalety jsou pak u podobných událostí samozřejmostí. 

    Plzeň - Slavia: Domácí i hostující fans zapálili světlice, dým z pyra zahalil hřiště. Duel přerušen
    Video se připravuje ...

  • PLZEŇ - SPARTA

    listopad 2022 

    Onehdy uplynuly sotva dva měsíce a do Plzně přijela Sparta. I její fanoušci chtěli ten zpropadený hostující sektor zapálit za pomoci toaletního papíru a ručníků. K tomu vytrhali sedačky a házeli je po hasičích, jimž bránili v hašení, nechali se zcákat v chladném listopadovém počasí a pány ohně zasypali kelímky s pivem. Později se rowdies přesunuli na toalety, kde měli vytrhat radiátory ze zdí a založit požár. 

    Plzeň chce vymáhat škody, které podle ní napáchali fanoušci Sparty na stadionuFoto FC Viktoria Plzeň

  • SPARTA - PLZEŇ

    březen 2019

    Nakonec ani plzeňští chuligáni občas nezůstávají pozadu. Před čtyřmi lety házeli dělbuchy a světlice ven ze svého sektoru směrem na ostatní fanoušky do míst, kde sedávají i rodiny s dětmi. Několik diváků bylo zraněno. Už tohle bylo hodně přes čáru, také proto se k sektoru přesunula přivolaná policie. Později bylo utkání přerušeno a hostující sektor policie vyklidila. Výtržníci tak na závěrečný hvizd museli počkat před stadionem.

    Dohra incidentu ze šlágru Sparta - Plzeň bude ještě tvrdá, přijdou tresty a milionové pokutyFoto koláž iSport.cz

  • SLAVIA - OLOMOUC

    červenec 2019 

    O půl roku později došlo k vážnému incidentu v Edenu, kde fanoušci Slavie zaútočili na podporovatele olomoucké Sigmy. Před čtyřmi lety byla v rámci disciplinárního trestu uzavřena Tribuna sever. Příznivci červenobílých se přesunuli na jih stadionu do blízkosti sektoru hostů. A zaházeli ho zápálenými světlicemi. Vršovický stadion se proměnil ve válečnu zónu, na hřiště pronikly i dýmovnice a duel byl na chvíli přerušen. Světlice sice nikoho nezranily, zato poškodily optické kabely společnosti O2. Disciplinárka LFA v rámci trestu uzavřela Slavii stadion na jeden zápas a udělila jí pokutu čtvrt milionu. 

    Slavia - Olomouc: Domácí fanoušci zakouřili Eden, světlice házeli i do kotle hostí
    Video se připravuje ...

  • BANÍK - SPARTA

    březen 2014

    Je to už devět let, na tohle ale nejde jen tak zapomenout. O vzájemné nenávisti rowdies ostravského Baníku a Sparty byl natočen televizní dokument. Že se skutečně jedná o ryzí nevraživost, potvrdil incident z jara 2014. Ostravské Bazaly se změnily v bitevní pole.

    Ani těžkooděnci s rozlíceným davem nic nesvedli, vždyť ostravský tábor byl posílen o divočáky z Katowic. Vytrhané sedačky na Bazalech, vyvrácený plot oddělující sektory, poškozený autobus. Poločasová přestávka se natáhla na čtyřicet minut. Na hřišti si dlouhou chvíli krátili tamní fotbaloví žáci hrou, za nimi na tribunách probíhalo peklo. Skandálem se později dokonce zabýval parlament.

    Vyděšené děti na tribuně, kde probíhala válka hooligans s policiíFoto Jaroslav Legner (Sport), ČTK, Repro ČT Sport

  • SLAVIA - OLOMOUC

    květen 2011

    Slavia - Olomouc podruhé. Před dvanácti lety, v době kdy se klub z Vršovic jen taktak vyhýbal bankrotu, slávističtí výtržníci předčasně ukončili semifinále domácího poháru. Co naplat, že to byla pro červenobílé na dlouhou dobu poslední šance, jak se dostat do evropských pohárů. Nespokojení fanoušci místo toho zaútočili na vedení klubu. 

    Po předem avizovaném protestu se veškeré dění zvrhlo a rozlícený dav vtrhnul do tunelu ke kabinám a začal demolovat lavičky i přilehlé prostory. Když rowdies chtěli skočit i do VIP prostor, končila veškerá legrace. Všemu udělal přítrž až zásah policistů, kteří fanoušky vytlačili zpátky na tribuny.

    Vcelku pokojný protest se zvrhl v násilnou akci, která nemá v českém fotbale obdobyFoto Michal Beránek (Sport)

  • LÍŠEŇ - BRNO

    srpen 2021

    Před dvěma lety se odehrálo šokující druholigové derby mezi Líšňí a Zbrojovkou. Zápas se málem nedohrál, protože na hřiště vtrhli dva fanoušci hostů a jeden z nich drsně napadl pořadatele. Zpacifikoval ho útočník Jan Silný, který za to byl vyloučen. Zbrojovka pak přesilovku využila a vyhrála 2:1. Silný, vzhledem k okolnostem, pak u disciplinárky vyvázl bez trestu.

    Jan Silný z Líšně byl po potyčce s fanouškem vyloučenFoto Repro ČT Sport

  • BOHEMIANS - SPARTA

    květen 2003

    V přehledu přece nemůže chybět legendární fanoušek Bohemians Ritchie. Ten se před dvaceti lety těžko smiřoval s porážkou se Spartou a následným sestupem milovaného klubu do druhé ligy. 

    Ritchie přelezl železný plot stařičkého stadionu v Ďolíčku a inzultoval asistenta rozhodčího Ladislava Talpu. Hlavní arbitr zápasu Jaromír Hlaváč duel předčasně ukončil. 

    Ritchie na zápas dorazil přímo z vlastní svatby. Komičnost situace dokládá fakt, že po tomto incidentu nerušeně odešel za stadionu. Po letech přesto skončil ve vězení, byť za jiné delikty.

    Napadení rozhodčího při zápase Bohemians - SpartaFoto Pavel Lebeda

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud