Jonáš Bartoš
Premium
29. září 2023 • 10:15

Koubek roztáhl Vrbova křídla. Plzeň přepsala historii a věří si i na Letnou

Autor: Jonáš Bartoš, inf
Vstoupit do diskuse
8
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Při dvanácti výhrách nastřílela 39 gólů, v posledních dvou ligových kolech slavila proti nebohým soupeřům třináctkrát. Viktoria Plzeň se vyšvihla do impozantní formy. V pozadí dozvuků vyhroceného derby „S“ překonala historický klubový rekord v počtu série vítězných zápasů, vylepšila maximum ze začátku první éry pod Pavlem Vrbou. Věří si i v sobotu na Spartu. V čem je aktuální Viktoria výjimečná a v čem se podobá kolektivu, jaký pro město začal cestu za historicky prvním titulem?



Před třinácti lety řídil kabinu Pavel Horváth. Stařičkou tribunu v Luční oddělovala od hřiště atletická dráha, skromné zázemí odpovídalo tehdejším zavedeným pořádkům v Plzni. Klub nakukoval mezi českou elitu po letech mezi první a druhou ligou a startoval svůj výjimečný příběh.

Mladý a ambiciózní Pavel Vrba, průkopník ofenzivního fotbalu v Česku, dostal do rukou velmi zajímavý tým. Mužstvo už v létě příjemně překvapilo tuhým bojem ve 3. předkole Evropské ligy, kde statečně vzdorovalo tureckému Besiktasi. Proti favoritovi Plzeň vypadla (1:1, 0:3), nicméně evropská zkušenost nalila do týmu potřebné sebevědomí.

„Naše éra teprve začínala. Na jaře 2010 jsme v podobném složení vyhráli domácí pohár, na podzim jsme se pak rozjeli. V předkole Evropské ligy jsem dával gól, to byl pro Viktorku po 37 letech v evropských pohárech,“ vzpomíná David Limberský, jeden z klíčových mužů nejúspěšnějšího období Viktorie.

Společně s Rajtoralem, Horváthem, Kolářem, Petrželou, Rezkem, z pozice náhradníka Bakošem startovali cesty na vrchol kariér. Bavili sebe i fanoušky a rozjížděli extrémně úspěšné období. Soupeře sráželi na potkání, třeba nebohé Ústí vyprovodili sedmičkou. Viktoria skolila jedenáct celků včetně Sparty a Slavie, sérii výher utnula až divoká porážka v Mladé Boleslavi (3:4). Povedený start nakonec rezonoval na jaře 2011 historicky prvním titulem pro Plzeň.

„Formovali jsme se

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
8

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud