Jakub Plaskura
11. ledna 2024 • 05:00

Z Česka na mistrovství Afriky a Asie: Iráčan, Zambijci i rodák ze Serrekundy

Vstoupit do diskuse
1
  • Kdo z Česka poletí na mistrovství Afriky a Asie?Kdo z Česka poletí na mistrovství Afriky a Asie?FOTO: koláž iSport.cz

    Africký pohár národů a jeho asijský skoro jmenovec se v pátek a sobotu naplno rozjedou. K mání budou největší hvězdy typu Mohameda Salaha, Sadia Maného či Son Heung-mina. Zároveň se však na turnaji představí i fotbalisté, kteří působili či působí v Česku. A zapomeňte na stálice Simon Deli či Michal Ngadeu. Ti už jsou za zenitem a konečné nominace Pobřeží slonoviny a Kamerunu se bez nich obešly. Letos je paleta o malinko pestřejší a exotičtější.

  • James Gomez (Gambie/Sparta)

    Věk: 22 let

    Pozice: obránce

    Zápasů/gólů ve Spartě: 10/0 (z toho 2/0 za rezervu ve druhé lize)

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 16/1

    Když v létě přicházel z dánského Horsens na přestup, jistě si od něj Brian Priske i sparťanská veřejnost slibovali více. Jakmile nadějný stoper nastoupil, kupil chyby. To asi v tom lepším případě. Když bylo hůř, působil někdy na hřišti, že ho zápas vlastně příliš nezajímá.

    Na Africkém poháru národů čeká jeho Gambii „skupina smrti“. Narazí totiž na obhájce titulu Senegal, silný Kamerun a Guineu s kanonýrem Serhou Guirassym. Gomez v reprezentaci nepatří nutně do základu, ale dá se čekat, že do šampionátu zasáhne. Třeba se na africkém kontinentu chytne.

    James Gomez při své přemiéře v základu Sparty v Jablonci James Gomez při své přemiéře v základu Sparty v JablonciFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Aiham Ousou (Sýrie/Slavia)

    Věk: 24 let

    Pozice: obránce

    Zápasů/gólů ve Slavii: 73/2

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 0/0

    Oficiálně pořád patří sešívaným, i když jeho návrat do červenobílého se považuje za krajně nepravděpodobný. Kam povedou jeho další kroky, je zatím nejasné, ale dělat, že mladý stoper ve Slavii nikdy nebyl? Zbytečnost, odvedl jí cenné služby. Naposled se vydal na hostování do švédského Häckenu. Však se taky ve Skandinávii narodil a reprezentoval Švédsko. Teď se ale rozhodl pro zemi svých předků, takže bude zajímavé sledovat, jak do syrské reprezentace zapadne. Na šampionát se podívá i hráč Dunajské Stredy Ammar Ramadan. Sýrie však vysoké ambice mít nemůže. Už ve skupině se očekává její konec. Narazí totiž na Austrálii, Uzbekistán a Indii.

    Aiham Ousou slaví svou trefu do sítě Liberce Aiham Ousou slaví svou trefu do sítě LiberceFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Abdallah Sima (Senegal/Slavia)

    Věk: 22 let

    Pozice: útočník

    Zápasů/gólů ve Slavii: 39/16

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 5/0

    Ve Slavii patřil ke klenotům. Zmrazil Spartu v derby, dával důležité branky i na evropské scéně. Svého času nechtěl Jindřich Trpišovský slyšet ani slovo o jeho přestupu. Když se ale ozval zástupce Premier league z Brightonu, bylo jasno.

    Sima strávil ve Slavii zhruba rok. Od odchodu v roce 2021 si vyzkoušel i francouzskou ligu v Angers. Po období, kdy se mu tolik nevedlo i vinou zranění, si vykopal účast na šampionátu v dresu úřadujícího mistra svými výkony v Glasgow Rangers. Sima má ze všech v našem výčtu největší týmový předpoklad k úspěchu. Jak často se na trávníku objeví, to je však otázka.

    Angelo Preciado se snaží obrat o míč Abdallaha Simu z Rangers Angelo Preciado se snaží obrat o míč Abdallaha Simu z RangersFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Benson Sakala (Zambie/Mladá Boleslav)

    Věk: 27 let

    Pozice: obránce/záložník

    Zápasů/gólů v Mladé Boleslavi: 16/0

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 37/0

    Tenhle chlapík bezpochyby českou kotlinou postupuje velmi šikovně. Ze Žižkova do Příbrami a v létě za lepším o patro výš do města automobilů, kde na něm na podzim stavěl Marek Kulič jako na defenzivním štítu uprostřed pole. Z Příbrami ale víme, že dobře zastane i post stopera.

    V zambijské reprezentaci už nejde o žádného vyjukaného zajíce. Když se zadaří, Sakala na turnaji oslaví 40. zápas v národním týmu, momentálně jich má na kontě 37. Ve skupině potká favorita z Maroka, outsidera z Tanzanie a teoreticky by to měl být boj o druhý flek s Demokratickou republikou Kongo.

    O českých reáliích si bude moci popovídat i se spoluhráčem Goldenem Mafwentou z Vyškova. Jinak jsou hvězdami Zambie třeba Patson Daka (Leicester), kapitán Musonda (Horsens) či řízný obránce se zkušenostmi z Lille Stoppila Sunzu.

    Mladá Boleslav - Plzeň: Sakala ve vyložené šanci hlavičkoval nad bránu!
    Video se připravuje ...

  • Júsuf Hilál (Bahrajn/Mladá Boleslav)

    Věk: 30 let

    Pozice: útočník

    Zápasů/gólů v Mladé Boleslavi: 19/6

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 96/13

    Někdy má pověst forvarda, který se nepředře, ale kvalitou v Česku přesvědčil. Kdyby ne, těžko by postupně oblékal dresy Bohemians, Slavie, Liberce a nyní Mladé Boleslavi. V české lize nasázel 17 gólů. Je platný ve vzdušných soubojích. Na borce, kterého mnozí vítali kvůli jeho exotickému původu s úsměvem, slušná kariéra.

    V reprezentaci je stálicí. Jediným hráčem, který si vydělává v Evropě a se 13 reprezentačními trefami je druhý nejlepší střelec týmu, jež narazí ve skupině Asijského poháru na Jižní Koreu, Malajsii a Jordánsko. Kromě Malajsie se bude jednat asi o soupeře nad síly Júsufova týmu. Teoreticky může dosáhnout na stovku reprezentačních startů, jenže to by musel Bahrajn postoupit ze skupiny.

    Boleslavský Júsuf Hilál v souboji se sparťanem Jamesem Gomezem Boleslavský Júsuf Hilál v souboji se sparťanem Jamesem GomezemFoto Michal Beranek / Sport

  • Santiago Eneme (Rovníková Guinea/Vyškov)

    Věk: 23 let

    Pozice: záložník

    Zápasů/gólů ve Vyškově: 17/1

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 21/0

    Čtyři roky se ho snažili piplat ve francouzském Nantes, než v létě minulého roku zavítal do Vyškova a rozšířil tak tamní africký projekt. Básní se o jiných perlách na jihu Moravy, nicméně Eneme sází na původ ze země, která tolik na první dobrou fotbalově nezaujme. Ale pozor! Evidentně je to pohárové mužstvo. Před dvěma lety jako outsider prošla Rovníková Guinea do čtvrtfinále, v roce 2015 z toho byla dokonce 4. příčka. A k tomu v kvalifikaci na letošní šampionát má Eneme a spol. v kapse skalp Tuniska či remízu s Burkinou Faso.

    Hvězdní spoluhráči? Asi José Machín z Monzy, kapitán Emilio Nsue, který dožívá v nižších španělských ligách a obránce Federico Bikoro nastupující v tuniské lize. Ve skupině s Nigérií, Pobřežím slonoviny a Guineou-Bissau ale mohou jen překvapit. Jenže to „equatoriálnímu týmu“ vyhovuje.

    Santiago Eneme v reprezentačním dresu Santiago Eneme v reprezentačním dresuFoto Profimedia

  • Golden Mafwenta (Zambie/Vyškov)

    Věk: 22 let

    Pozice: obránce/záložník

    Zápasů/gólů ve Vyškově: 28/1

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 9/0

    Druhá vyškovská stopa na Africkém poháru národů je v klubu s přestávkou od roku 2021. V reprezentaci se ale teprve zabydluje a nedá se čekat, že by byl pro Zambii oporou, ačkoliv v úterní generálce na šampionát odehrál celý poločas v přípravném duelu s Kamerunem. Takový Sakala zůstal jen na střídačce. Mafwenta tak mohl zabojovat o sestavu.

    Škoda pro Vyškov, že se na Africký pohár nekvalifikovala Uganda, protože útočník Farad Bayo tam platí za důležitého útočníka. I dva Vyškované ale na závěrečném turnaji stačí, co říkáte?

    Golden Mafwenta Golden MafwentaFoto Profimedia/ČTK

  • Merchas Doski (Irák/Slovácko)


    Věk: 24 let

    Pozice: obránce

    Zápasů/gólů na Slovácku: 56/4

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 10/0 

    Když před rokem a půl přicházel z druholigového rakouského Innsbrucku, bylo to asi podobné jako v začátcích Júsufa. Málokdo zvenčí věřil, že se kluk s odlišnou mentalitou v Česku prosadí. A on se Doski pod náročným Martinem Svědíkem skutečně prodral k šanci a okusil i evropské poháry.

    Narodil se v Hannoveru, ale prozíravě si spočítal, že na německou reprezentaci to asi nebude. A rozhodně není sám v irácké reprezentaci. Děti imigrantů se k Iráku pravidelně hlásí. V kádru jsou hráči z nizozemské, švédské či norské ligy. Ne nadarmo Irák celý Asijský pohár opanoval v roce 2007 a pak přidal o 8 let později bramborovou medaili.

    V konfrontaci s Japonskem by si Doski mohl zahrát proti hvězdám z top lig. Duely s Vietnamem a Indonésií už budou vyrovnanější. Doski tak ve skupině narazí na svého někdejšího spoluhráče Filipa Nguyena…

    Plzeň – Slovácko: Merchas Doski přízemní ránou vyrovnal na 1:1
    Video se připravuje ...

  • Filip Nguyen (Vietnam/Slovácko/Liberec)

    Věk: 31 let

    Pozice: brankář

    Zápasů v Liberci: 92

    Zápasů na Slovácku: 76

    Zápasů v reprezentaci: 0/0

    …kdo by čekal, že na Asijském poháru se potkají někdejší kolegové ze Slovácka? Filip Nguyen se narodil v Praze, dlouhé roky přesvědčoval o svém umění v nejvyšší soutěži a byla doba, kdy měl nakročeno i do reprezentace, tedy té české. Se Slováckem si zahrál evropské poháry, až řekl dost. Vyslyšel volání svých předků a vydal se po třicítce do Vietnamu, kde kope první ligu.

    Postup přes Japonsko či Irák do osmifinále bude těžký rébus. Kompletní vietnamská soupiska je z domácí soutěže. Nguyen je v 31 letech druhým nejstarším hráčem výběru.

    Filip Nguyen ještě v dresu Slovácka
    Video se připravuje ...

  • Muhammed Sanneh (Gambie/Vlašim/Baník Ostrava)

    Věk: 22 let

    Pozice: obránce

    Zápasů ve Vlašimi: 11/0

    Zápasů v Baníku: 17/0

    Zápasů/gólů v reprezentaci: 9/0

    Gambií to začalo a jí to také skončí. Poslední dobou nastupoval krajní obránce pouze ve druholigové Vlašimi, ale rodák z města Serrekunda je stále majetkem Baníku, za který už v minulosti taky něco odkopal.

    Očekává se, že na pozici pravého beka bude dostávat více prostor Saidy Janko z Young Boys Bern jako jedno z nejzvučnějších gambijských jmen. V defenzivě však takovou kvalitu Gambie nemá jako směrem dopředu, dá se tedy očekávat, že i Sanneh si nějaké minuty na šampiontá ve „skupině smrti“ připíše. Možná tak bude bránit Sadia Maného či Vincenta Aboubakara.

    Muhammed Sanneh v souboji s Lukášem Haraslínem Muhammed Sanneh v souboji s Lukášem HaraslínemFoto Michal Beránek / Sport

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga







Články odjinud


Články odjinud