Richard Šíma
16. září 2014 • 17:55

Ujfaluši s Hapalem chtějí obrodu Olomouce: Pomožme Sigmě!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spojme síly pro Sigmu, to je název iniciativy, s níž vyrazili do boje za obrodu olomouckého klubu její bývalé hvězdy. Tomáš Ujfaluši a Pavel Hapal se podepsali pod výzvu, jejíž signatáři vyjadřují znepokojení nad současným stavem klubu, který před několika měsíci spadl z první ligy. Ujfaluši deníku Sport řekl, že iniciátoři výzvy chtějí nabídnout současným zástupcům Sigmy konkrétní pomoc.



Sigma se odklonila od filozofie, kterou léta vyznávala. Místo aby vychovávala hráče, které díky účinkování v evropských pohárech zviditelní a následně prodá, dává šanci zkušeným a neperspektivním hráčům odjinud, kteří nemají k Sigmě vztah. To je jedna z výtek, kterou autoři výzvy Spojme síly pro Sigmu adresují současnému klubovému vedení.

„Jsme přesvědčeni, že sestup Sigmy nepřišel jen tak z čistého nebe, ale je určitým vyústěním různých jevů, které se za poslední léta nahromadily,“ píše se v textu, který kromě Hapala s Ujfalušim podepsal také hráčský agent Roman Brulík a dlouholetý olomoucký fanoušek Tomáš Vaida.

Všichni iniciátoři akce se chtějí sejít s vedením olomouckého klubu. „Není nám jedno, jak si Sigma vede. Pavel i já jsme v tomto klubu vyrostli, vzešli jsme z něj do velkých evropských klubů a máme k němu stále velmi úzký vztah,“ pověděl Ujfaluši deníku Sport.

„Chceme se sejít se zástupci představenstva Sigmy a navrhnout jim konkrétní návrhy řešení a naší případné pomoci,“ řekl bývalý reprezentační obránce. „O tom, co konkrétně zástupcům Sigmy sdělíme, máme jasnou konkrétní představu, ale bylo by nevhodné, kdybych cokoli z toho prezentoval do médií dřív, než takové setkání proběhne. Stejně tak se nebudu veřejně vyjadřovat k tomu, co se nám na současném fungování klubu nelíbí. I když leccos je vyjádřeno v naší výzvě,“ řekl bývalý hráč Hamburku, Fiorentiny, Atletika Madrid, Galatasaraye a nakonec i Sparty.

Olomoucký šéf Josef Lébr, jenž je spolumajitelem klubu, zareagoval na výzvu pozitivně. „Nechci komentovat text výzvy. Je to proklamace, ne se vším, co se v ní píše, bych souhlasil, ale to v této chvíli není podstatné,“ řekl Lébr. „Mnohem důležitější je snaha vyvolat jakousi debatu. Té jsem naprosto přístupný. Zvláště jedná-li se o takové zkušené harcovníky, jakými jsou Tomáš Ujfaluši a Pavel Hapal. Velmi rád si jejich názory na věc poslechnu, velmi rád přijmu jejich případnou pomoc. A udělal bych to i tehdy, kdyby mi třeba Tomáš Ujfaluši zavolal a řekl, hele, Josef, pojďme se sejít, chtěl bych ti říct k současné situaci v Sigmě pár věcí,“ pravil Lébr.

Konkrétní datum setkání signatářů výzvy se zástupci klubu zatím stanoveno nebylo. „Důležité bylo, jak Sigma na naši iniciativu zareaguje,“ poznamenal Ujfaluši. „Pokud je společnému setkání nakloněna, je to první krok. Věřím, že se dobereme nějakého cíle, protože Sigma je klub, který si nejen zaslouží hrát první ligu, ale v té by měla patřit mezi ty ambiciózní kluby, které chtějí hrát o evropské poháry. Momentálně se ale hledá někde ve druhé lize, a to nás prostě nemohlo nechat v klidu,“ dodal olomoucký odchovanec.

Co se také píše v textu výzvy Spojme síly pro Sigmu
(…) začátek nové sezony ve druhé lize (…) nenasvědčuje tomu, že se daří najít správnou cestu dalšího směřování tohoto po dlouhá desetiletí tak stabilního, cílevědomého a svébytného klubu.

- Základním bodem zlomu se stala tzv. „korupční aféra", která nejenže výrazně poškodila dlouhodobě budovanou pozitivní image klubu a postavila proti sobě dlouholeté klubové činovníky, ale také znemožnila jedné zajímavé generaci hráčů ukázat své kvality v evropských pohárech a klubu pak následně zhodnotit jejich výsledky také ekonomicky.

- Sigma přece vždy měla svoji filozofii postavenou na výchově mladých hráčů, které pak úspěšně ukáže na mezinárodním poli a nakonec také ekonomicky zhodnotí prodejem do renomovaných evropských klubů. (…) V posledním období také registrujeme jednoznačný odklon od této filozofie.

- Tento vývoj zároveň nedává šanci na výrazné zlepšení ekonomické situace klubu. Z veřejně dostupných účetních bilancí a také z vyjádření odpovědných představitelů klubu je zřejmé, že ekonomická situace klubu je víc než napjatá.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud