Jakub Konečný
31. července 2015 • 10:00

SOUPISKY FNL: Krmaš a spol. chtějí postup, za Budějovice hraje Šimák

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Týden po Synot lize startuje i druhá nejvyšší soutěž v Česku, jejíž favorit je jasný. Hradec Králové nic jiného než okamžitý návrat mezi elitu nebere. To České Budějovice, další exligový tým ve druhé lize, volí opatrnější rétoriku. Dynamo dobře ví, že zejména v sousedním Táborsku a bohaté Karviné bude mít vážné konkurenty.



Dnes v 17.00 začne v Ústí nad Labem, kam přijede Táborsko, 23. ročník Fotbalové národní ligy. Čím si říká o pozornost? Bohužel prvním, co bouchne do očí, je počet účastníků. Soutěž odehraje pouze patnáct týmů, protože o místo po Viktorii Žižkov, která po ztrátě profesionální licence musela o patro níž, neprojevil žádný z třetiligových klubů zájem. Každé kolo tak bude na programu pouze sedm utkání a lichý klub bude mít volno.

Další zajímavostí jsou oba nováčci. Ze čtvrtého místa v ČFL postoupil Vyšehrad poté, co tři lepší celky před ním (Bohemians Praha, Jirny a Domažlice) tuto možnost odmítly. Slavoj je devátým pražským a celkově 68. klubem, který se zapíše do novodobé historie samostatné české II. ligy.

Na Moravě a ve Slezsku si návrat do FNL vykopal B tým Sigmy Olomouc, který naopak nad možností jít o soutěž výš vůbec neváhal. „Kluci si to zasloužili,“ prohlásil trenér Augustin Chromý pro olomouc.cz. „Ti nejvíce talentovaní hráči nejméně plní taktické pokyny. Proto chceme hrát druhou ligu, aby se to naučili. To jim chybí k tomu, aby se z nich stali prvoligoví hráči, což je náš i jejich cíl,“ dodal trenér rezervy Sigmy, která v generálce porazila 3:2 slavné Lazio Řím.

FC Hradec Králové
FC Hradec Králové

Zatímco na Hané se chtějí soustředit na rozvoj svých talentů, Hradec Králové a nejméně další tři kluby budou mít jinou prioritu - postup do Synot ligy. Východočeský tým sice opustila řada opor včetně reprezentačního brankáře Tomáše Koubka (Sparta/Liberec) či nejlepšího střelce Pavla Dvořáka (Jihlava), nicméně tým byl také adekvátně posílen. Stoper Jiří Bederka či záložník Igor Súkenník patřili v minulé sezoně k nejlepším hráčům druhé ligy a měli by s dalšími akvizicemi v čele s Pavlem Krmašem udržet kvalitu týmu na patřičné úrovni.

„Na každý post máme dva až tři hráče. Každý člen kádru musí být stále v napětí, to je pro mužstvo ideální,“ pochvaluje si soupisku trenér Bohuslav Pilný.

„Na sezonu se těším a moc bych si přál, abychom se rvali o čelo tabulky a o postup do první ligy,“ doplnil navrátilec z Freiburgu Krmaš, jedna z největších osobností soutěže.

Hráče se zkušenostmi z bundesligy získal v Janu Šimákovi i druhý exligový celek z Českých Budějovic, jeho představitelé však hovoří o poznání opatrněji.

„O umístění a postupu jsme nemluvili. Nechceme hráče dostávat pod tlak, že něco musí. Sestavili jsme kádr podle našich možností a uvidíme, na co to bude stačit,“ prohlásil generální manažer Martin Vozábal s tím, že rozpočet klubu klesl na 30 milionů korun.

Další kandidáti na postup? Ze Slezska určitě Karviná a možná i Opava, z Čech netají vysoké ambice zejména Táborsko, které přivítalo zpět po neúspěšné anabázi v Baníku trenéra Petra Frňku a do útoku získalo bývalého reprezentanta Miroslava Slepičku.

„Jestliže jsme v minulém ročníku skončili na šestém místě, je nasnadě, že se chceme pohybovat výše. A jak říká většinový vlastník klubu Jiří Smrž, postupu se nebráníme,“ uvedl výkonný ředitel Tomáš Samec.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud