Richard Šíma
15. července 2016 • 16:38

Baník se zlobí na Kašu a zřejmě přijde o odstupné: Utekl jako pes!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tuhle partii Baník zřejmě nezvládne. Přišel o stopera Filipa Kašu a pravděpodobně přijde i o miliony za odstupné, s nímž nejspíše počítal. Kaša podepsal smlouvu v Žilině, Baník zuří, že hráč má platný kontrakt i v Ostravě. Klub totiž uplatnil jednostrannou opci. Jenže takovou FIFA na rozdíl od FAČR dnes už vůbec neuznává. Takže Kaša i Žilina mají za to, že opce je neplatná, hráč byl volný a mohl se slovenskému klubu v klidu upsat. Baník hrozí právními kroky.



Je z toho nehezká polízanice. Baník ztratil hráče a také peníze, Filip Kaša se dušuje, že nic špatného neudělal. „Utekl jsi z Baníku jako nevděčný pes,“ spílá Kašovi ostravský klub. „Sami jste mě do Žiliny tlačili!“ reaguje ze Slovenska dvaadvacetiletý stoper. Jak celý případ nakonec skončí? Baník se snaží zachránit, co se dá. Ale právo je zjevně na žilinské straně

Kašovi vypršela smlouva s Baníkem na konci června. Klub včas uplatnil jednostrannou opci. Takže podle tuzemských řádů byl Kaša i nadále ostravským hráčem. Mezinárodní fotbalové řády však uznávají už jen oboustranně uplatněnou opci, jednostrannou nikoliv. To v Žilině vědí, a proto si byli jisti, že ve vztahu k nim je Kaša, pokud jde o jakýkoliv jeho kontrakt s Baníkem, od 30. června volným hráčem. A tak s mladým stoperem podepsali tříletý kontrakt.

Baník se s tím nehodlá smířit. „Opci jsme uplatnili v prosinci, svaz ji zaregistroval. A také nyní, když k případu došlo, nám svaz písemně potvrdil, že Kaša je do června roku 2017 naším hráčem,“ uvedl Dušan Vrťo, sportovní ředitel Baníku. „Pokud to ve vztahu k zahraničí neplatí, je špatné, že u nás máme jiná pravidla a že nás o nich svaz včas neinformoval,“ zlobil se Vrťo.

Ani u nás už není jednostranně uplatněná opce uznávaná. Od dubna roku 2015. Smlouvy uzavřené před tímto datem s klauzulí o jednostranné opci však zůstávají v platnosti včetně možnosti jednostranného využití opčního práva. To lze ovšem uplatnit jen pro tuzemský trh.

Baník zvažuje právní kroky

Baník vyhlásil, že bude zvažovat právní kroky. V Žilině jsou v klidu. „Nejsme si vědomi čehokoliv, co bychom učinili v rozporu s platnými řády,“ uvedl Juraj Vitko, tiskový mluvčí MŠK Žilina.

Vrťo považuje Kašův odchod za neetický. „Klub ho vychovával od jeho osmi let. Utekl nám jako nevděčný pes,“ zlobil se Vrťo. Kaša má na věc jiný pohled. „Pan Vrťo mě do Žiliny tlačil. Ještě než do Baníku přišel, jednal se mnou manažer Puček o nové smlouvě. Dohodli jsme se na podmínkách, ale pak někdo rozhodl, že se s uzavřením nové smlouvy musí počkat na nástup pana Vrťa do funkce,“ prohlásil mladý stoper.

„Neviděl jsem v tom problém, chtěl jsem v Baníku zůstat. Pak ale přišel pan Vrťo, řekl mi, že podmínky dohodnuté s panem Pučkem mi Baník dát nemůže a začal mě tlačit do Žiliny,“ líčil Kaša, podle jehož slov mu slovenský klub doporučoval i trenér Vlastimil Petržela. „Ano, i pan Petržela mi říkal, abych tam odešel. Teď vypadám jako největší zrádce, ale já bych Baník nikdy nepodrazil. A kdybych se teď ze Žiliny do Baníku vrátil, nevadilo by mi to. Baník miluju. Mohl bych ale ukázat výpis svých hovorů, jak mi pan Vrťo třicetkrát za den volal, jestli už jsem se s tou Žilinou dohodl,“ dušoval se ostravský odchovanec.

Vrťo označil některá jeho slova za výmysl. „Filipovi jsem po svém nástupu do Baníku řekl, že mu smlouvu za podmínek, jaké s ním dohodl manažer klubu pan Puček, dáme. Co říká on, je naprostá lež,“ prohlásil Vrťo. „Filip totiž od začátku prohlašoval, že chce zůstat v první lize. Když se pak ozvala Žilina a jeho zájem trval, pak jsme ten obchod samozřejmě chtěli uzavřít. Ale prvotní zájem byl z jeho strany,“ stál si Vrťo za svým.

Baník se dočká finančního vyrovnání za tréninkovou kompenzaci, takzvané výchovné, ale víc nedostane. „My se ale k věci nestavíme zády. Přestože jsme přesvědčeni, že právo je na naší straně, s Baníkem nadále jednáme,“ pravil žilinský mluvčí Vitko. Nedá se vyloučit, že ostravský klub ze Žiliny přivede na hostování v rámci částečné kompenzace nějakého hráče.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud