Radek Špryňar
22. září 2017 • 18:44

Dva měsíce natvrdo! Padl trest za faul z Vítkovic, při němž vypadaly zuby

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to běžný souboj, jakých jsou ve fotbale stovky. Žádná zákeřnost. Jenže výsledkem byla devastace chrupu. V utkání Fortuna národní ligy pardubický Michal Petráň trefil loktem do obličeje Jakuba Kučeru, hráče Vítkovic. Verdikt disciplinární komise? Tvrdý, krutý, ale zřejmě nevyhnutelný. Dva měsíce natvrdo, v přepočtu sedm zápasů stop.



Blízko půlicí čáry skáče do vzduchu urostlý střelec Michal Petráň, do souboje přiběhne Jakub Kučera z domácích Vítkovic. Prásk! Loket pardubické opory narazí do úst protivníka. Ten v mžiku začne počítat, o kolik zubů přišel.

„Jednalo se o klasický hlavičkový souboj u lajny. Druhý den jsem si to pouštěl třikrát na videu, protože jsem slyšel, že se jednalo o vážnější zranění. Musím říct, že jsem neshledal žádný úmysl. Hráč Vítkovic přiběhl zezadu, ještě se podsmekl a obličejem zajel přímo mezi Michalovy lokty. Byla to nešťastná náhoda,“ nabízí svůj pohled na věc Vít Zavřel, sportovní ředitel Pardubic.

Druhá strana to nerozporuje, ani Vítkovičtí neviděli v souboji zákeřnost. Nic vybočujícího z běžného rámce fotbalových zápasů. „Nemyslím si, že by šlo ze strany Petráně o úmysl. Oba hráči se na hřišti moc nepotkávali, takže se nejednalo o nějakou odplatu nebo předchozí dohrávaný souboj. Hráči šli do souboje, náš Jakub Kučera měl možná zaťaté zuby a o to větší následky si odnesl,“ vysvětluje sportovní ředitel Roman West.

Jaké následky? Tři vyražené zuby, jiné vpáčené. V obličeji tržné rány, které bylo potřeba sešít. Hráč dostal na deset dní antibiotika, týdny polykal pouze kašovitou stravu. V příštích dnech ho čeká stomatologický zákrok, v rámci něhož mu budou zhotoveny nové zuby. „Důsledky úderu jsou celkem rozsáhlé, ale znovu říkám, hráče Pardubic bych z úmyslu nevinil,“ opakuje West.

Východočeský klub se ptá: Spravedlivý verdikt?

Autor tří pardubických branek v této sezoně Fortuna národní ligy byl rozhodčím Ondřejem Pechancem vyloučen. Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR po téměř měsíci šetření Petráňovi vyměřila za úder loktem do obličeje v souboji o míč v nepřerušené hře s použitím nepřiměřené síly přísný trest ve výši zákazu činnosti na dva měsíce.

Východočeský klub se vzteká, s trestem nesouhlasí. Na sedm utkání přišel o rozdílového hráče. „Čekal jsem, že to disciplinárka vyhodnotí spravedlivě a zodpovědně. To se podle nás nestalo,“ rozčiluje se Zavřel.

Předseda disciplinární komise Richard Baček však pro deník Sport vysvětluje, že jiný verdikt nepřipadal v úvahu. „On to není až tak veliký trest. Vzhledem k charakteru poranění nemohl Kučera dva až tři týdny přijímat pevnou stravu. Museli jsme tedy udělit trest v intencích surové hry s následky, které omezují poškozeného po dobu delší než sedmi dnů v obvyklém způsobu života. A za tento prohřešek jsou dva měsíce nejnižší možnou sazbou, nejvyšší je zákaz startu na rok a půl. Chápu, že trest vypadá drakonicky s ohledem na to, jak k situaci došlo a že se nejednalo o úmysl, jinak jsme ale rozhodnout nemohli,“ brání se Baček.

Pardubice hodlají po uplynutí poloviny trestu žádat o prominutí zbytku. Petráň jim dramaticky chybí. Po skvělém rozjezdu tým prohrál dva poslední zápasy, aniž by vstřelil jedinou branku.

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud