Jakub Dvořák
24. března 2018 • 14:00

Z dorostu Sparty utekl do druhé ligy: Naleštěné kliky? Chci hrát za chlapy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odmala hrál fotbal v přepychu. Uvnitř strahovské akademie Sparty měl vše, na co si vzpomněl. V zimě však 17letý obránce Daniel Fišl udělal razantní krok ve své kariéře. Rozhodl se v nejslavnějším tuzemském klubu skončit a zvolil směr do druhé ligy, aby začal hrát dospělý fotbal. Olympii Praha se upsal do června 2020 a začalo jeho nové dobrodružství. „Člověk si najednou uvědomí, co dosud měl. Myslím si, že to je velmi dobrá zkušenost,“ říká mládežnický reprezentant po prvních měsících od přestupu.



O tom, že chce pryč z akademie a začít hrát s dospělými, snil už nějakou dobu. Faktorů, které mu našeptávaly, aby tak učinil, bylo několik. Neodrazoval jej ani na české poměry nízký věk. Není tu zvykem, aby fotbalista v 17 letech chtěl prorazit v první nebo druhé lize.

„Cítil jsem, že v dorostu už bych se dál nezlepšoval a chtěl si vyzkoušet novou výzvu. Když se člověk podívá do ciziny, je normální, že kluci v mém věku začínají mezi chlapy. Sám jsem to poznal na vlastní kůži, když jsme s reprezentací do 17 let hráli proti Anglii a spousta jejích hráčů už měla zkušenost s dospělým fotbalem. Podobně se kdysi rozhodl i Jakub Brabec , který šel v mém věku ze Sparty na Žižkov a později se vrátil,“ obhajuje Fišl svoje zimní rozhodnutí.

Novou posilu ve svém kádru si pochvaluje i izraelský trenér Olympie Motti Ivanir. „Nevím, proč odešel ze Sparty k nám, ale já jsem velmi šťastný, že se tak stalo. Je to velmi dobrý hráč s velkým potenciálem do budoucna,“ říká o vytáhlém stoperovi.

Daniel Fišl v dresu druholigové Olympie
Daniel Fišl v dresu druholigové Olympie

Po odchodu z nejlepší akademie v Česku však Fišla čekal tvrdý náraz. Olympie nemá svoje vlastní tréninkové zázemí. Připravuje se v Praze na hřištích jiných týmů. Soutěžní zápasy hraje v pronájmu na stadionu Evžena Rošického.

„Ale já jsem neodcházel ze Sparty někam, kde budu mít naleštěné kliky. Šel jsem, abych začal hrát dospělý fotbal. To jestli máme k dispozici pět hřišť nebo ne, mi bylo jedno,“ nabízí okamžitě protiargument.

Penalta? To jsi začal dobře

Ve Fortuna národní lize odehrál všechny tři jarní kola, avšak na svůj debut zřejmě jen tak nezapomene. „Ve 2. minutě na Žižkově jsem udělal penaltu, ze které padl jediný gól utkání. Hned jsem si pro sebe řekl: ‚To jsi začal dobře‘.“

S jeho sebevědomím to však nic neudělalo. I v příštích zápasech byl v systému 3-4-3 mezi třemi zadáky. Navíc se Olympii povedlo uhrát remízu s Třincem a poté vyhrát v Budějovicích. V obou případech bez inkasované branky.

„Daniel patří mezi ty, kteří se ničím nezatěžují, hlavu má srovnanou - a na hřišti je to vidět. Pokud se budeme bavit o nějakém slabém místě v naší sestavě, tak on tím slabým místem není,“ řekl po utkání s Třincem Ivanirův asistent Oldřich Pařízek, který vedl tým v době trenérových zdravotních komplikací.

Přechod z kabiny plné teenagerů musel Fišl postupně vstřebávat, ale už si na jiné prostředí zvykl.

„Chodím ověšený balony po každém tréninku,“ směje se jedné z novinek. „Ne, v šatně se musíte chovat jinak, protože tady se řeší věci ze života, ne jako v dorostu,“ dodá vzápětí už vážným tónem.

OČIMA ERICHA BRABCE
Trenér Sparty U19

„Dan si s rodiči vyhodnotil, že u nás už nechce pokračovat a chce jít jinou cestou, tak jsme mu to umožnili. Pro mě to bylo překvapení, protože jsem ho měl v týmu od doby, co jsem ve Spartě. Pokud byl zdravý a měl výkonnost, tak odehrál půlku zápasů za tým do 19 let. Jinak nastupoval za U18. Každý víkend měl plné vytížení, ale byl nespokojený, že nehraje za devatenáctku. O dospělém fotbale nikdy nebyla řeč. Nepamatuji se, že by někdo za poslední roky odešel v jeho věku do první, druhé ligy. Snad jen Christian Frýdek a všichni víme, jak to dopadlo. Pokud se však Dan prosadí, budu jedině rád, ale my jsme nebyli přesvědčeni, že už na dospělý fotbal má.“

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud