Premium
22. března 2024 • 15:20

Den poté: jak se trest rodil? Radovi uškodil paragraf, recidiva i lhaní

Vstoupit do diskuse
58
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Petr Rada, pokud odvolačka neřekne jinak, má na osm měsíců zaracha od fotbalu za rasistické chování. Jde o mimořádný bezprecedentní trest. Jak se narodil?



Základní vstupní data čerstvého případu Petr Rada jsou známá. V prvním jarním kole druhé ligy oslovil trenéra soupeře Tomáš Polácha „zoufalče cikánskej“, což disciplinární komise označila za rasistické a udělila vysoký trest.

Komise však už blíže nevysvětlila, co ji k jejímu rozhodnutí přesně vedlo. Podle zjištění deníku Sport se disciplinárka opřela o tři body.

Prvním je příslušný paragraf disciplinárního řádu, pochopitelně. Má číslo 67 a název „Zákaz projevů hanobících příslušnost k rase nebo etnickému původu, barvu pleti, sexuální orientaci, národnost, náboženství či politickou příslušnost“. Teď to podstatné: Paragraf určuje jako horní hranici trestu pět let, což bylo pro uvažování komise určující. Jedná se o nařízení poměrně nové, vycházející z trestního řádu UEFA a pětiletý zákaz je v rámci fotbalového práva jedním z nejvyšších.

Anketa

Trest pro Petra Radu vnímáte jako...

Dostatečný
Tři měsíce jsou málo
Je to příliš tvrdé

Česká disciplinárka pak vycházela z toho, že nadřízený legislativec tedy považuje takovéto přečiny za zvlášť závažné, a tím pádem chce, aby tresty nebyly pouze symbolické – byť spodní hranice trestu se neuvádí.

Do úvahy vzala patrně i to, že k pěti letům paragraf přidává jako maximální finanční pokutu 100 000 korun. Což je docela nepoměr – vysoká doba zákazu, spíše nízký peněžitý trest. Z toho si disciplinárka odvodila, že smyslem postihu je především odstavit provinilou osobu na citelnou dobu od fotbalu.

Druhým bodem, který vzala komise v potaz, bylo Radovo lhaní – alespoň tak si to fotbaloví soudci vyložili – při jeho výpovědi. „Po zápase jsem se mu omluvil, že jsem to přehnal, on se mi omluvil také. Dali jsme si kafe a uzavřeli to,“ řekl trenér do médií a podobně mluvil i u komise. Jenže Tomáš Polách u téže komise na výslovný a cíleně mířený dotaz vypověděl, že mu Rada zavolal až později po utkání. Tedy v očích disciplinárky

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
58

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud