25. května 2019 • 12:18

Překvapení Slavie i ofenzivní talenti. Turnaj nadějí jako brána do ligy!

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • Současní nadaní prvoligoví fotbalisté, kteří si zahráli na mládežnickém turnaji All Stars CupSoučasní nadaní prvoligoví fotbalisté, kteří si zahráli na mládežnickém turnaji All Stars CupFOTO: Koláž iSport.cz

    Až se v půlce června v Praze odehraje mládežnický fotbalový turnaj All Stars Cup, bude jistě upřena velká pozornost na evropské velkokluby v čele s Paris Saint-Germain, Atlétikem Madrid nebo Portem. Aby také ne, jsou to zavedené fotbalové značky, které už v minulosti přivezly do Prahy nejednoho nadějného mladíka. Za Porto se na All Stars Cupu představil Diogo Dalot, jenž má za sebou premiérovou sezonu v Manchesteru United. V dresu Atlétika zase na turnaji zářil Víctor Mollejo, který nyní začíná sbírat první ligové minuty pod vedením Diega Simeoneho. V souboji elitních výběrů do šestnácti let se ale vyplatí sledovat i české týmy. Budou tvořit hned polovinu startovního pole, chybět nebude tuzemská špička v čele se Spartou a Slavií. A už dříve se na All Stars Cupu ukázali čeští hráči, kteří dnes hrají Fortuna ligu. Kteří to byli?

  • Alex Král

    Alex Král byl členem vítězného týmu Slavie na All Stars Cupu 2015. Alex Král byl členem vítězného týmu Slavie na All Stars Cupu 2015.Foto Sport

    Nejzářivějším příkladem je mladý hráč Slavie. Alex Král si zahrál hned na úvodním ročníku All Stars Cupu v roce 2009, kdy byl turnaj určený pro kategorii U11. S věkovou hranicí pořadatelé postupně hýbali, Král se tak zúčastnil hned sedmi ročníků. Nejprve přijel do Prahy v dresu Brna, al největší úspěch zažil v roce 2015 v barvách Slavie, se kterou celý turnaj vyhrál.

    Mezi dospělé pak vstoupil mladý stoper nebo defenzivní záložník v Teplicích, kde odkopal přes 40 zápasů a výrazně na sebe upozornil ostatní kluby. V zimě 2019 se tak stěhoval zpátky do Slavie. Rychle se prosadil do základní sestavy „sešívaných“ a následoval snový půlrok. Slávisté získali mistrovský titul, k tomu přidali jízdu až do čtvrtfinále Evropské ligy. Tak daleko došli i díky Králově brance na hřišti Sevilly. To všechno neuniklo reprezentačnímu kouči Jaroslavu Šilhavému, a Král se poprvé hlásil na srazu českého áčka. Stihl si odbýt i svůj debut, když v Edenu nastoupil proti hvězdné Brazílii.

  • Antonín Vaníček

    Antonín Vaníček (vpravo) startoval v dresu Bohemians 1905 na šesti ročnících turnaje All Stars Cup Antonín Vaníček (vpravo) startoval v dresu Bohemians 1905 na šesti ročnících turnaje All Stars CupFoto Sport

    Křídlo pražských Bohemians má na All Stars Cupu pouze o jednu účast méně než Alex Král. I Vaníček byl u prvního ročníku turnaje v roce 2009. A až do roku 2014 na něm hrál v dresu „klokanů“. Zelenobílým barvám je věrný i mezi dospělými, mezi kterými nastupuje už druhou sezonu. Tu první zakončil se třemi ligovými góly a výrazně pomohl Bohemce k sedmému místu v tabulce. Ve svém premiérovém ligovém ročníku nastoupil osmnáctkrát, v tom druhém z toho bylo dokonce šestadvacet startů. Jeho celku se v této sezoně sice tolik nedařilo, ale Vaníček po průlomovém roce zvládl i druhý neméně náročný ročník v áčku vršovického klubu.

  • Pavel Bucha

    Pavel Bucha si v roce 2015 mimo jiné vyzkoušel i souboje s fotbalisty FC Porto Pavel Bucha si v roce 2015 mimo jiné vyzkoušel i souboje s fotbalisty FC PortoFoto Sport

    Jednadvacetiletý záložník se objevil na pěti ročnících All Stars Cupu. V roce 2015 po boku Alexe Krále slavil celkové vítězství v dresu Slavie, z turnaje si navíc odnesl cenu pro nejlepšího českého hráče. Prorokuje se mu velká budoucnost, ovšem svůj talent bude rozvíjet jinde než ve Slavii. S ní nakoukl do ligy v pěti utkáních, ale posléze přestoupil do Plzně. Viktoria ho poté v únoru roku 2019 poslala na hostování do Mladé Boleslavi, kde se mu začíná dostávat pravidelného herního vytížení. Výsledkem je dalších 10 ligových zápasů a také Buchův první gól ve Fortuna:lize, kterým se podílel na demolici Teplic 8:0.

  • Jan Matoušek

    Jan Matoušek na All Stars Cupu bojoval v letech 2012-14 v barvách Příbrami Jan Matoušek na All Stars Cupu bojoval v letech 2012-14 v barvách PříbramiFoto Sport

    Třikrát se na All Stars Cupu představil Jan Matoušek. Pokaždé to bylo v dresu Příbrami. Za tento tým začal i svou dospělou kariéru a v sezoně 2017/18 vystřílel Příbrami jedenácti góly postup do nejvyšší české soutěže. Zároveň si vysloužil cenu pro nejlepšího hráče druhé ligy. Matoušek se nezalekl ani Fortuna:ligy a radoval se z dalších čtyř branek. To nenechala bez povšimnutí Slavia a tento ofenzivní talent vykoupila.

    Původně měl Matoušek do konce podzimní části v Příbrami hostovat, ale slávisté nakonec jeho přestup urychlili, a už v září tak debutoval pod Jindřichem Trpišovským. Matoušek stihl v sešívaném dresu sedm ligových utkání, nejvíce se ale ukázal v Evropské lize, když svým gólem zajistil výhru na půdě Kodaně. Pak ale přišlo zranění, po jehož vyléčení putoval mladý forvard zpět na hostování do Příbrami. V klubu, který ho vychoval, si Matoušek rychle získal místo v základní sestavě a ve dvanácti jarních zápasech přidal čtyři góly.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Články odjinud


Články odjinud