13. května 2011 • 14:25

Policie obvinila dva fanoušky Slavie z výtržnictví

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Policie obvinila dva výtržníky z pohárového zápasu mezi fotbalisty Slavie Praha a Olomouce, který zůstal 5. května nedohrán kvůli řádění fanoušků na stadionu v Edenu. První čelí obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě a hrozí mu až čtyřleté vězení. Druhý je obviněn z výtržnictví a poškozování cizí věci. Za to mu hrozí až dvouleté vězení.



Celkem má pražská policie zadokumentováno protiprávní jednání více než dvaceti fanoušků a stále pracuje na jejich ztotožnění, aby s nimi mohla zahájit trestní řízení. ČTK o tom informovala mluvčí policie Andrea Zoulová.

Policie stále vyhodnocuje několik desítek hodin kamerových záznamů ze stadionu, svých, ale i z kamer televizních štábů. Již dříve policie sdělila, že jednání dalšího fanouška kvalifikovali policisté jako přestupek, proto případ postoupili správnímu orgánu.

Zápas v Edenu předčasně ukončily výtržnosti slávistických fanoušků, protestujících proti nejasné situaci v klubu, který tíží mnohamilionové dluhy a kvůli neudělení profesionální licence mu hrozí pád z první ligy.


Domácí příznivci dvakrát obsadili hřiště. Výkop nejprve pozdrželi téměř o půlhodinu, v poločasové pauze se pak druhý protest zvrhl ve vlnu násilností a pokusu o napadení klubového vedení. Následoval zásah policie.

"Zákrok policie vyhodnotila jako oprávněný a naprosto adekvátní," sdělila minulý týden mluvčí pražské policie Eva Miklíková. Policie se snažila postupovat nenásilně a zaměřovala se na vytlačení lidí ze stadionu. Rázně prý zakročila až v okamžiku, kdy výtržníci poškozovali zařízení stadionu a útočili na policisty.

"Nezaznamenali jsme ani žádné zranění," dodala Miklíková. Škodu policisté předběžně odhadli na 300.000 korun.

Slavia byla ve čtvrtek potrestána pokutou 750.000 korun a zavřením hlediště v nejbližších třech domácích utkáních. Již dříve byl nedohraný zápas zkontumován výsledkem 3:0 ve prospěch Olomouce, která pak v odvetě potvrdila postup do finále soutěže.

Vcelku pokojný protest se zvrhl v násilnou akci, která nemá v českém fotbale obdoby
Vcelku pokojný protest se zvrhl v násilnou akci, která nemá v českém fotbale obdoby

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud