Jan Vacek
17. června 2020 • 22:39

Letenská vendeta v poháru. Po gólech měla Sparta křídla, uznal Guľa

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slibovala lepší výkon, mluvila o ponaučení. A ve středu večer se podle toho Sparta i zachovala. Ve druhém semifinále MOL Cupu totiž na Letné složila Viktorii 2:1 a udělala důležitý krok ke splnění vytouženého kroku. Pomstu za tři týdny starou porážku vedli střelci branek Guélor Kanga s Liborem Kozákem. V přímé bitvě o trofej se Pražané utkají prvního července u Nisy se Slovanem.



Jestliže v lize hrála Plzeň hlavní roli a Spartu si vehnala jen do role komparzistů, tentokrát se obsazení příběhu otočila. Rudí v semifinále domácího poháru vládli, Západočeši naopak s výjimkou úplného závěru nevěděli, kudy kam. A pod koučem Adrianem Guľou vůbec poprvé v soutěžním střetu skončili na lopatkách. Poraženi.

„Myslím, že jsme dokázali dostat Plzeň pod tlak, zaslouženě jsme vedli. Druhý poločas byl boj, za postup jsem rád. Tohle vítězství má velkou cenu,“ oddechl si domácí trenér Václav Kotal, jehož jméno fanoušci po závěrečném hvizdu hromově vyvolávali.

Zkušený stratég tentokrát vsadil na to, co mu fungovalo v předchozích ligových utkáních. Žádné experimenty jako v prvním souboji s Viktorií, žádné šachy s posty. A v utkání to bylo znát. Postup Pražanů je zaslouženým vyústěním toho, co se v semifinálové vřavě dělo.

Utažený obstřel Dávida Hancka minul těsně plzeňskou branku
Utažený obstřel Dávida Hancka minul těsně plzeňskou branku

„Byl to souboj dvou kvalitních týmů,“ pokýval hlavou zklamaný kouč Plzně Adrian Guľa.

Ačkoli Sparta od úvodního hvizdu točila na plné obrátky, jeden hráč se chvíli hledal. Kapitán Bořek Dočkal často kazil, navíc se dopouštěl zbytečných faulů. S úderem patnácté minuty ale vystavil na obdiv svůj faktor X. Po jeho centru z pravé strany totiž David Limberský v šestnáctce stáhnul Libora Kozáka a sudí Ondřej Pechanec s penaltou neváhal.

Ještě ani nedozněl hvizd rozhodčího a Kanga už se hrnul k balonu. Svou oblíbenou disciplínu zvládl precizně, Aleše Hrušku poslal doprava a pak v poklidu uklidil míč k druhé tyči.

O čtvrt hodiny později dvě tisícovky fanoušků na Letné slavily znovu. A opět byl v roli architekta Dočkal. Jeho krásný centr z pravé strany si našel Kozák, jenž přeskočil ospalého Luďka Pernicu a parádní hlavičkou na zadní tyč zdvojnásobil náskok.

Hostující kouč Guľa se tak v poločase octl v situaci, kterou na lavičce v soutěžním duelu ještě nepoznal. Jeho tým totiž vůbec poprvé prohrával.

„Penalta nás rozrušila, Sparta při druhém góle ukázala obrovskou efektivitu. Za stavu 0:2 měl soupeř křídla. Nás to mohlo trochu ovlivnit, protože kluci tenhle stav ještě nezažili,“ uznal plzeňský trenér.

Utažený obstřel Dávida Hancka minul těsně plzeňskou branku
Utažený obstřel Dávida Hancka minul těsně plzeňskou branku

Slovenský stratég zareagoval, místo bídného dua David Limberský a Jean-David Beauguel poslal do akce Jana Kovaříka s Tomášem Chorým.

Tyhle změny se nestihly pořádně projevit a hostům mohlo být ještě hůř. Pronikajícího Adama Hložka totiž v šestnáctce zastavil Pernica a Pechanec určil další pokutový kop. Po zásahu VAR ho ovšem správně odvolal.

Odvrat pohromy Viktorii alespoň na krátkou chvíli nakopl, Jan Kopic mohl dokonce snížit, jeho tvrdou ránu ale odmítl Milan Heča. Vzepětí ale hostům dlouho nevydrželo, Kotal totiž poslal do akce čerstvé síly v podobě Michala Trávníka s Benjaminem Tettehem a Sparta si opět sedla na koně.

Mohla si na něm dokonce poskočit, Trávníkův gól ale pro předchozí Tettehův ofsajd neplatil. Dlouho jasný zápas ale v samotném závěru přinesl velkou zápletku. Milan Havel totiž v 89. minutě po centru střídajícího Jana Kovaříka snížil. A pro Spartu mohlo být ještě hůř. V nastaveném čase měl totiž na hlavě vyrovnání Pernica, jeho hlavičku ale na brankové čáře vytáhl parádně vytáhl.

Hektický závěr už Sparta zvládla. Velkého rivala odstranila z cesty a poskočila do finálové stanice pohárové pouti. Ta vyvrcholí 1. července v Liberci.

Góly

Domácí: 15. Kanga, 28. Kozák

Hosté: 90. Havel

Sestavy

Domácí: Heča – Sáček, Štetina, Hancko, Frýdek (88. Karlsson) – Krejčí – Vindheim, Kanga, Dočkal (C) (62. Trávník), Hložek (76. Matěj Hanousek) – Kozák (62. Tetteh)

Hosté: Hruška – Havel, Pernica, Brabec (C), Limberský (46. Kovařík) – Bucha, Kalvach, Čermák (85. Hořava) – Kayamba, Beauguel (46. Chorý), Kopic (72. Mihálik)

Karty

Domácí: Kanga, Štetina

Hosté: Bucha, Limberský, Havel

Rozhodčí

Pechanec – Kubr, Vaňkát

Stadion

Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč

Návštěva

1 951 diváků

AC Sparta Praha Vše o klubu ZDE

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud