Jonáš Bartoš
22. dubna 2021 • 19:55

Amatérský fotbal: konec druhé sezony! Zápasy se na jaře nestihnou

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Situace v amatérském a mládežnickém sportu je tristní. Při ústupu koronavirové nákazy v Česku ještě potrvá, než se rozjedou kolektivní sportovní soutěže a zápasy amatérů. Ze zveřejněných balíčků rozvolnění po čtvrtečním jednání vlády vyplývá, že dohrání alespoň podzimních kol odložené fotbalové sezony není u dospělé kategorie reálné. Pokud bude nákaza rychle klesat do požadovaných čísel, možný bude alespoň rozjezd mládeže.



Fotbalové kluby přerušily sezony v půlce října, k dohrání alespoň podzimí části, což je nutný požadavek pro platnost sezony, zbývá většinou okolo sedmi kol. Soutěže smí běžet do konce června. To znamená, že nejpozději o víkendu 15. května se musí začít hrát, aby se stihly podzimní zápasy.

„Pro mládež je to stále do 15.5. reálné. Dnes je incidence 177, v pondělí byla 200, takže to padá docela slušně a bude záležet nejvíce na tomhle,“ sdělil iSport.cz Antonín Plachý, vedoucí trenérsko-metodického úseku FAČR, který se podílí na jednání s vládou o rozvolnění sportu.

Pro dospělé amatérské kategorie, tedy od ČFL, MSFL, divizí až po IV. třídy, ale možnost spuštění zápasů nejspíš padá. Ani čelní představitelé fotbalové asociace s jarním restartem mistrovských zápasů nepočítají.

„Určitě ne. Ve středu probíhala i pražská valná hromada, kde jsou lidé ke konkrétnímu dění blíž. Dušan Svoboda tam řekl, že soutěže nezačnou. Nemá to oficiálně, ale vzhledem k tomu, že se řeklo, že se bude rozvolňovat ve čtrnáctidenních cyklech a od pondělí se má rozvolnit akorát to, že z deseti metrů se můžou dvojice přiblížit na šest... Další rozvolnění připadá na 10. května, těžko můžeme 15. začít hrát,“ řekl pro iSport.cz ve čtvrtek odpoledne Martin Drobný, nově zvolený předseda Plzeňského fotbalového svazu.

A pokud se čísla vyvíjela příznivěji a podařilo se s tréninkem začít o týden dřív? „Za sebe si myslím, že odtrénovat dva týdny a jít hrát zápas je nemožné, to nejde,“ dodal Drobný.

V současné chvíli je povolený trénink venku po dvojicích, na hřiště smí maximálně dvanáct osob a předepsané jsou desetimetrové rozestupy. Není nutné testování ani nošení roušek, nesmí se používat vnitřní prostory sportovišť, šatny, sprchy ani ostatní zázemí.

Vláda se chystá rozvolňovat život v Česku v šesti vlnách, jednotlivé balíčky představila ve čtvrtek podvečer na tiskové konferenci. Sport venku ve skupinách maximálně do 20 osob s vyloučením vnitřních prostor je až ve čtvrtém balíčku, teprve od pondělí se otvírá druhá část prvního balíku, který se týká především návratu dětí do škol. Ve druhém balíčku je sportování dětí a mládeže do dvaceti osob, což umožní alespoň skupinové tréninky.

Rozhodnutí ještě není oficiální, ale s největší pravděpodobností nebudou fotbalové soutěže už druhý rok dohrané, což může mít do budoucna fatální důsledky. Až v srpnu, kdy se snad spustí nová sezona, se ukáže, jak moc ubude členská základna, jaké týmy už nedají dohromady potřebný počet hráčů. Je jasné, že amatérský fotbal celou pandemií obrovsky utrpěl.

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud